Νέες άδειες λαϊκής έπειτα από 12 χρόνια!

Νέες άδειες λαϊκής έπειτα από 12 χρόνια!

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Συνολικά 218 νέες άδειες για λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης κλήρωσε σήμερα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Με τη σημερινή ολοκλήρωση της διαδικασίας ισάριθμοι άνεργοι δικαιούχοι από ευπαθείς ομάδες απέκτησαν την πολυπόθητη επαγγελματική άδεια και θα καταλάβουν τις κενές θέσεις που υπάρχουν σήμερα σε αγορές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και τις οποίες κατέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας. Ταυτόχρονα, κλείνει ένα κύκλος ταλαιπωρίας δεκάδων ανθρώπων από ευπαθείς ομάδες που διεκδικούσαν ένα μεροκάματο στις λαϊκές, καθώς επί δώδεκα χρόνια δεν είχε εκδοθεί νέα άδεια.

Όπως εξήγησε στο GRTimes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, τα τελευταία χρόνια είχαν επιστραφεί δεκάδες άδειες, είτε λόγω μη χρήσης, είτε λόγω συνταξιοδότησης των δικαιούχων. Η προκήρυξη των νέων θέσεων έγινε το 2017, αλλά χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υποβολής των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους και αξιολόγησης των αιτήσεων από τις αρμόδιες επιτροπές, καθώς μεσολάβησαν και οι εκλογές.

Δημόσια κλήρωση

Η χορήγηση των νέων αδειών έγινε με δημόσια κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο Αλέξανδρος από τριμελή επιτροπή και παρουσία πρωτοδίκη, ενώ μεταδόθηκε και ζωντανά από την ιστοσελίδα της περιφέρειας!

Αίτηση κατέθεσαν 600 άτομα από επτά κατηγορίες πολιτών (άτομα με ειδικές ανάγκες, ομογενείς, πολύτεκνοι, απεξαρτημένοι κλπ) και για οχτώ τύπους προϊόντων που πωλούνται σε λαϊκές. Συνολικά δηλαδή πραγματοποιήθηκαν 56 ξεχωριστές κληρώσεις σε μια διαδικασία που διήρκεσε περισσότερες από έξι ώρες.

«Θέλαμε η διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανής γι’ αυτό προχωρήσαμε σε δημόσια κλήρωση με απόλυτη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας. Κάποιοι έφυγαν χαρούμενοι γιατί τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Δυστυχώς, άλλοι έφυγαν στεναχωρημένοι, όμως τουλάχιστον τελειώνει μια περίοδος μεγάλης αναμονής για τους ανθρώπους αυτούς, ώστε πλέον να αναζητήσουν νέες διεξόδους για εργασία», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.

Αρχές του 2020 η πλήρωση των θέσεων

Οι δικαιούχοι που είχαν την τύχη να κληρωθούν θα υποβάλουν εκ νέου τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη δεύτερη φάση της διαδικασίας. Μετά τον επανέλεγχο των αιτήσεων, οι αρμόδιοι επόπτες θα τους παραχωρήσουν τις θέσεις που δικαιούνται.

Όπως εκτίμησε ο κ. Γιουτίκας η δεύτερη αυτή φάση θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου, οπότε από τις αρχές του 2020 οι δικαιούχοι θα ξεκινήσουν να εργάζονται στις λαϊκές.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ