Ο Γολγοθάς των μεταβιβάσεων- 10 μήνες για μία καταχώρηση στο Κτηματολόγιο

Ο Γολγοθάς των μεταβιβάσεων- 10 μήνες για μία καταχώρηση στο Κτηματολόγιο

Στον Γολγοθά των Μεταβιβάσεων βασανίζεται η Κτηματαγορά, η οποία αναμφίβολα έχει πάρει τα επάνω της. Όμως η θέση σε ισχύ των νέων αντικειμενικών αξιών από 1/1/2022, “ήρθε και έδεσε με τη γραφειοκρατία” αφού έχει προξενήσει έμφραγμα σε υπηρεσίες και επαγγελματίες που πρέπει να διεκπεραιώσουν ένα βουνό εγγράφων και δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση μίας αγοραπωλησίας.

Το «κλίμα ήταν στραβό» με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και …..το έφαγε κι’ η πανδημία, που έριξε λόγω μέτρων προστασίας την παραγωγικότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών δημοσίου χαρακτήρα, ενώ προκάλεσε και μία μεταδοτική «ραθυμία» στο υπαλληλικό προσωπικό, όπως είπε ο κ. Κώστας Χαϊδούτης, δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων ν. Θεσσαλονίκης.

Οι καθυστερήσεις σε όλο αυτό το γραφειοκρατικό δαίδαλο, εξαντλούν και τους πλέον υπομονετικούς πολίτες. Σαν παράδειγμα ο κ. Χαϊδούτης ανέφερε ότι η καταχώρηση μίας μεταβίβασης στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, διαρκεί 10 ως και 12 μήνες.

Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση για το Real Estate στην Ελλάδα, που διοργάνωσε το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, ο ομιλητής αναγνώρισε ότι υπάρχει κλίμα ανόδου στην αγορά ακινήτων, τόσο στις μισθώσεις, όσο και στις πωλήσεις, αλλά είπε ότι η καθημερινότητα όσων δραστηριοποιούνται σε αυτή είναι εξαντλητική και γίνεται ακόμη χειρότερη, επειδή η ψηφιακή ταυτότητα ακινήτου, λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, δημιουργεί μία κατάσταση χαοτική για εκείνους που πρέπει να διεκπεραιώσουν μεταβιβάσεις.

Ποταμιάνος: Τα κλικ των μεταβιβάσεων

Πιο καυστικός ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών- Αττικής κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μεταβίβαση ακινήτου με ένα κλικ», όπως ισχυριζόταν η ΑΑΔΕ, ούτε με δύο, ούτε με τέσσερα κλικ.

«Η μεταβίβαση ακινήτου είναι ένας Γολγοθάς για τον ιδιοκτήτη και η διαδικασία, χρόνο με το χρόνο, γίνεται χειρότερη, πιο χρονοβόρα. Προς το τέλος της δεκαετίας του 1990, όταν άρχισα να εργάζομαι ως μεσίτης, μία μεταβίβαση ολοκληρώνονταν σε 15-20 ημέρες, σήμερα κάνει από 3 ως 6 μήνες. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές δουλειές χαλάνε, οι χρονοβόρες διαδικασίες», τόνισε ο κ. Ποταμιάνος.

Ο κορωνοϊός και τα lock down, μπορεί να έριξαν πίσω τους χρόνους των αγοραπωλησιών, αλλά η αγορά κρατήθηκε και οι τιμές συνέχισαν να κινούνται ανοδικά, καθώς η ζήτηση από Έλληνες, αλλά και αρκετούς Ισραηλινούς, δεν ατόνισε στην περιοχή της πρωτεύουσας και τη νότιο Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Γεωργάκος, ενώ επίσης μετείχε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βασίλης Γεωργιάδης και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Φώτης Μουζάκης.

Τσακούμης: Ψηφιακή Ταυτότητα Ακινήτου

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, υποστήριξε την εφαρμογή της Ψηφιακής Ταυτότητας Ακινήτου λέγοντας ότι είναι απαραίτητη, για να ξεκαθαρίσει επιτέλους το μπέρδεμα δεκαετιών στην Κτηματαγορά και το όφελος από την εφαρμογή του μέτρου, θα φανεί στα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στο χωροταξικό νόμο Χατζηδάκη και στην κατάργηση, για τις περισσότερες των περιπτώσεων, της εκτός σχεδίου δόμησης, υποστήριξε ότι πλήττεται η εκτός σχεδίου μικρή ιδιοκτησία. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος από τη μία πλευρά να προστατευθούν το περιβάλλον και οι εκτός σχεδίου περιοχές και, από την άλλη, να μη χαθούν οι μικρές ιδιοκτησίες επειδή η αξία τους θα εκμηδενιστεί.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top