Ο Λεκάκης νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ο Λεκάκης νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Ο Πέτρος Λεκάκης είναι και επίσημα ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης έπειτα από την ολοκλήρωση της μυστικής ψηφοφορίας που ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί στο δημαρχείο.

Θυμίζουμε ότι η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου άρχισε με συνεδρίαση, με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, στις 11.00 με παρόντα 32 μέλη του δημοτικού συμβουλίου από τα 49 και με μοναδικό υποψήφιο για πρόεδρο από τη διοικούσα παράταξη τον Πέτρο Λεκάκη. Ύστερα από μισή ώρα που ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, ξεκίνησε η μυστική ψηφοφορία με κάλπη, με τους δημοτικούς συμβούλους να προσέρχονται στο δημαρχείο προκειμένου να ψηφίσουν.

Η ψηφοφορία είχε ως εξής, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος στην ειδική συνεδρίαση και αντιδήμαρχος, Γιώργος Αβαρλής: Παρόντες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου 32, ψήφισαν 26 δημοτικοί σύμβουλοι, βρέθηκαν 22 έγκυρα ψηφοδέλτια, με τον Πέτρο Λεκάκη να λαμβάνει 20 υπερ, δύο ψηφοδέλτια ήταν λευκά και τέσσερα κατά ή άκυρα. Ως εκ τούτο, εκλέχθηκε ο Πέτρος Λεκάκης λαμβάνοντας την πλειοψηφία από τα μέλη του συμβουλίου.

Ο κ. Λεκάκης αρχικά ευχαρίστησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα «που μου έκανε την τιμή να είμαι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και όλη την δημοτική ομάδα που ομόφωνα αποδέχτηκε την πρόταση του δημάρχου και ακολούθησε η διαδικασία», ανέφερε αρχικά στην εισήγησή του, ευχαριστώντας επίσης όλους όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία.

«Θα προσπαθήσω στη θητεία μου να συνεχίσω αυτό που έκαναν οι προκάτοχοί μου. Δηλαδή, να υπάρχει δημοκρατία. Ούτως η άλλος στον χώρο του δημοτικού συμβουλίου χτυπάει η καρδιά της δημοκρατίας για την πόλη μας, είναι ο χώρος όπου η διοίκηση καταθέτει τις προτάσεις της και το όραμά της για την πόλη, είναι όμως και ο χώρος όπου η αντιπολίτευση «κριτικάρει», αντιπροτείνει και πραγματικά υπάρχει μία δημοκρατική διαδικασία. Αυτό είναι σίγουρο και σας εγγυώμαι ότι θα συνεχίσει να γίνεται», είπε στη συνέχεια.

Τόνισε δε, ότι για τον ίδιο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» ότι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεν θα υπάρχουνε φωνές αντιδημοκρατικές και μίσους.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παίρνοντας τον λόγο ευχήθηκε καλή θητεία στον νέο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθεί επάξια στα νέα του καθήκοντα. «Με τη δημιουργική σύνθεση απόψεων στο πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, που αποτελεί το κορυφαίο δημοκρατικό όργανο της πόλης μας, μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε τη σημαντική αλλαγή που επιζητούμε, φαντάζομαι όλοι, για τη Θεσσαλονίκη, για την πόλη μας», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Το δημοτικό συμβούλιο είναι θεσμός, είναι το κύτταρο της δημοκρατίας. Εκεί αποτυπώνονται προτάσεις με επιχειρήματα, εκεί ασκείται κριτική, εκεί λαμβάνονται αποφάσεις. Πρέπει λοιπόν να λειτουργεί απρόσκοπτα γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της πόλης. Και μη ξεχνάμε, ούτε στιγμή, ότι τα ζητήματα είναι πολλά, μας περιμένουν και υπάρχει πάρα πολύ δουλειά για τον καθένα και την κάθε μια από εμάς», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης:

O Πέτρος Λεκάκης αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης του οργάνου, που διεξήχθη το πρωί σήμερα (Κυριακή 7 Μαρτίου 2021).
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξής του στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Λεκάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
“Θα προσπαθήσω στη θητεία μου να συνεχίσω αυτό που έκαναν οι προκάτοχοί μου, δηλαδή να υπάρχει δημοκρατία. Ούτως ή άλλως στον χώρο του δημοτικού συμβουλίου χτυπάει η καρδιά της δημοκρατίας για την πόλη μας. Αυτός είναι ο χώρος όπου η διοίκηση καταθέτει τις προτάσεις της και το όραμά της για την πόλη, είναι όμως και ο χώρος όπου η αντιπολίτευση κριτικάρει, αντιπροτείνει και μέσα σε αυτόν πραγματικά υπάρχει μια δημοκρατική διαδικασία. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο και σας εγγυώμαι ότι θα συνεχίσει να γίνεται. Εκεί που πραγματικά για μένα τίθεται μια κόκκινη γραμμή είναι να διασφαλιστεί από όλους μας, με πρώτο το προεδρείο, ότι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεν θα υπάρχουν φωνές αντιδημοκρατικές και φωνές μίσους. Αυτό για μένα αποτελεί μια κόκκινη γραμμή”.
Απευθυνόμενος προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε: “Θα ήθελα με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή διαδικασία. Αυτές είναι διαδικασίες που περιγράφονται επαρκώς από τον νόμο και αυτές τηρούνται απαρέγκλιτα -πέρα και πάνω από τον όποιο πολιτικό ανταγωνισμό. Εύχομαι καλή θητεία στον νέο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί επάξια στα νέα του δύσκολα και σημαντικά καθήκοντα και θα αναβαθμίσει με τη συνεργασία όλων σας τις συλλογικές διαδικασίες. Με τη δημιουργική σύνθεση απόψεων στο πλαίσιο της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, που αποτελεί το κορυφαίο δημοκρατικό όργανο της πόλης, μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε τη σημαντική αλλαγή που επιθυμούμε για τη Θεσσαλονίκη. Το δημοτικό συμβούλιο είναι θεσμός, είναι το κύτταρο της δημοκρατίας. Εκεί αποτυπώνονται προτάσεις και επιχειρήματα, εκεί ασκείται κριτική κι εκεί λαμβάνονται αποφάσεις. Πρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα, γιατί αυτό είναι το συμφέρον της πόλης. Τα ζητήματα είναι πολλά και υπάρχει πολλή δουλειά για όλους μας”.
Ο Πέτρος Λεκάκης, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία, προτάθηκε για τη θέση του προέδρου από την πλευρά της διοικούσας δημοτικής παράταξης και η εκλογή του επικυρώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του GRTimes.gr από τη διαδικασία της ψηφοφορίας:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ