ΟΑΣΘ: 13 εκατ. με απόφαση Καραμανλή- τα ΚΤΕΛ σε αναμονή

ΟΑΣΘ: 13 εκατ. με απόφαση Καραμανλή- τα ΚΤΕΛ σε αναμονή

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Πανηγύρια στον ΟΑΣΘ και κυρίως στους παρόχους συγκοινωνιακής υπηρεσίας- βλέπετε ΚΤΕΛ- που έχουν λαμβάνειν χρωστούμενα, καθώς με σημερινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, καταβάλλονται στον Οργανισμό 13 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση Καραμανλή δημοσιεύτηκε σήμερα στη Διαύγεια και αφορά την πρώτη δόση για το 2022, που οφειλόταν από πλευράς κράτους στον υπό εκκαθάριση ΟΑΣΘ, ο οποίος, εξυπηρετεί την άσκηση κοινωνικής πολιτικής από την Πολιτεία, προς συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που καταβάλλουν μειωμένο κόμιστρο ή και απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή κομίστρου.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, στις επόμενες ημέρες η παρούσα διοίκηση του ΟΑΣΘ, η οποία αναγνωρίζει την οφειλή προς τα ΚΤΕΛ που εκτελούν γραμμές του Οργανισμού( σ.σ. αποζημίωση για γραμμές ορεινού όγκου και πριμ αποδοτικότητας), θα προχωρήσει σε πληρωμή που θα μειώσει τα χρωστούμενα με σκοπό να αποπληρώσει το σύνολο του ποσού που διεκδικούν.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό της οφειλής φτάνει στα 1,451 εκατ. ευρώ, παρότι στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, έχουν ήδη καταβληθεί,  450.000 ευρώ (250.000 +200.000 ευρώ).

Εννοείται πως τα ΚΤΕΛ που «καίγονται» για χρήματα, θα πιέσουν για άμεση καταβολή ρευστού, καθώς οι υψηλές τιμές καυσίμων και οι αυξημένες μισθολογικές υποχρεώσεις εν όψει Χριστουγέννων, τα έχουν «στραγγαλίσει» οικονομικά με αποτέλεσμα να απειλούν, με παύση των δρομολογίων, στις 10 Δεκεμβρίου, στις 31 γραμμές του ΟΑΣΘ που εκτελούν.

Ωστόσο, ο μεγάλος οφειλέτης της κ/ξ των τεσσάρων ΚΤΕΛ (Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής) δεν είναι ο ΟΑΣΘ, αλλά ο ΟΣΕΘ, που οφείλει 3 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία.

28 εκατ. για κοινωνική πολιτική

Να σημειωθεί ότι ο ΟΑΣΘ, που πήρε την δόση  Α’ Εξαμήνου 2022 για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, συνολικά για το έτος θα πρέπει να λάβει αποζημίωση 28,980 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και, φυσικά, τα περίπου 13 εκατ. ευρώ που παίρνει με χρονοκαθυστέρηση, θα τα αξιοποιήσει για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, o OAΣΘ, εξυπηρετεί τις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Τα ανοίγματα που έχει αφορούν κυρίως τον «ΠΣΑΘ Ηρακλής» και φθάνουν ως σήμερα στα περίπου 12 εκατ. ευρώ για ενοίκια των δύο αμαξοστασίων και των κεντρικών γραφείων του Οργανισμού επί της Παπαναστασίου.

Τα χρέη προς τον “Ηρακλή”

Ακόμη και αν ήθελε ο ΟΑΣΘ , σταδιακά να αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος, αδυνατεί νομικά και τεχνικά, επειδή ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ, επί ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Παππάς, είχε καταθέσει αγωγή σε βάρος του «Ηρακλή», ζητώντας ποσό περίπου 11 εκατ. ευρώ.  Συνεπώς, ο κρατικός ΟΑΣΘ, από τη στιγμή που υπάρχει η συγκεκριμένη διεκδίκηση, δεν μπορεί να καταβάλλει χρήματα στον «Ηρακλή» παρότι πράγματι οι συνεταιριστές έχουν το δίκαιο με το μέρος τους.

Όλο αυτό το μπέρδεμα που έχει δημιουργηθεί και αφορά τα χρέη προς τον «Ηρακλή», εκτιμάται πως μόνο με πολιτική παρέμβαση θα μπορέσει να βρει λύση.

Και μιας και η συζήτηση περιστρέφεται συνέχεια γύρω από τον ΟΑΣΘ, να πούμε ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία, ως τις 31/12/2022, το οποίο σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να νομοθετική παρέμβαση, η κυβέρνηση, να του δώσει παράταση ζωής, για ένα ή δύο χρόνια.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top