ΟΑΣΘ:”Λευκός καπνός” για ΣΣΕ- στήνει κάλπες το Συνδικάτο

ΟΑΣΘ:”Λευκός καπνός” για ΣΣΕ- στήνει κάλπες το Συνδικάτο

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ως και κάλπες θα στηθούνε στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ για να πάρει επιτέλους το Ο.Κ. των συνδικαλιστών η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κι’ αφού προηγουμένως συζητηθεί σε γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν διαδικτυακά, σε δύο…. «βάρδιες».

Για την υπογραφή της νέας Ε.Σ.Σ.Ε, ένα θέμα που εκκρεμεί για μήνες πολλούς, οι διοικήσεις ΟΑΣΘ και ΣΕΟΑΣΘ, έχουν «φθείρει τα παπούτσια τους», να ανεβοκατεβαίνουν στην Αθήνα και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προσπαθώντας να καταλήξουν στο ποιες μη μισθολογικές παροχές είναι νόμιμες, για τους υπαλλήλους του Οργανισμού, οι οποίοι, μετά την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

“Λευκός καπνός” στο δ.σ. του ΣΕΟΑΣΘ

Μετά από διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων, την προηγούμενη Πέμπτη (16/12), βγήκε επιτέλους λευκός καπνός στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΟΑΣΘ. Το Σχέδιο της Σ.Σ.Ε. εγκρίθηκε και σήμερα, τίθεται προς έγκριση και στο δ.σ. του ΟΑΣΘ, από το οποίο αναμφίβολα θα περάσει αφού όλα τα θέματα που εκκρεμούσαν, έχουν συζητηθεί κεντρικά και σε συνεννόηση με τη διοίκηση του Συνδικάτου.

Αύριο Τετάρτη, η διοίκηση του Συνδικάτου, θέτει το θέμα σε δύο διαδικτυακές συνελεύσεις, μία που θα γίνει το πρωί και μία δεύτερη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, επειδή μεγάλος αριθμός εργαζομένων (σ.σ. στον Τομέα Κίνησης), δουλεύει σε βάρδιες. Κι’ αφού συζητηθεί η νέα Σ.Σ.Ε., η οποία ικανοποιεί όσα αιτήματα θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν με βάση το νομικό πλαίσιο για το δημόσιο, την Πέμπτη, θα στηθούνε κάλπες.

Από τις 4 τα χαράματα, αξημέρωτα δηλαδή, στα αμαξοστάσια και, ως τις 5 μετά το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα ψηφίζουν για τη νέα Ε.Σ.Σ.Ε.

Ουδείς μπορεί να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά επειδή το GRTimes.gr παρακολουθεί το θέμα επί σειρά μηνών, μετά μεγάλης βεβαιότητας μπορεί να πει ότι με υποχωρήσεις που έγιναν και από τις δύο πλευρές, οι εργαζόμενοι πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Τι παίρνουν οι εργαζόμενοι σε παροχές

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, σε μη μισθολογικές παροχές, παίρνουν ουσιαστικά όσα διεκδικούσαν, πλην της αποζημίωσης των κληρονόμων όσων υπαλλήλων δικαιούνταν σύνταξη.

Έτσι, ο ΟΑΣΘ καταβάλλει μέρος της δαπάνης για βρεφονηπιακούς, παιδικούς και ειδικούς σταθμούς για παιδιά των υπαλλήλων, μέρος της δαπάνης για συμμετοχή των παιδιών σε κατασκηνώσεις, δίνει εφάπαξ επίδομα για τη γέννηση παιδιού, εφάπαξ επίδομα για φοίτηση σε ΑΕΙ, ενισχύει τις οικογένειες με παιδιά με αναπηρία ή ανίατες ασθένειες, ενισχύσεις που είναι κοινωνικού χαρακτήρα και στηρίζουν τις οικογένειες των υπαλλήλων.

Αναπαύσεις και επιπλέον άδειες

Με τη Σ.Σ.Ε. ικανοποιείται ένα αίτημα για το οποίο επί μήνες ήταν σε αντιπαράθεση διοίκηση και συνδικάτο.

Συγκεκριμένα, το προσωπικό σε μεταβαλλόμενο κύκλωμα (σ.σ. οδηγοί, σταθμάρχες κ.αλ. του Τομέα Κίνησης) παίρνει, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, τις 104 ημέρες ανάπαυσης και τις επιπλέον 9 ημέρες ανάπαυσης σε επίσημες αργίες, δηλαδή 113 ημέρες ανάπαυσης, ΑΛΛΑ και 5 ημέρες πρόσθετης άδειας, ήτοι 118 ημέρες μέσα στο ημερολογιακό έτος.

Ο ΟΑΣΘ θα πληρώνει το κόστος ανανέωσης των επαγγελματικών αδειών, αλλά και θα επιδοτεί στο 50% τη δαπάνη  εξαγοράς ενσήμων ( μέχρι ποσού 2.000 €) για τους εργαζόμενους που θέλουν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Η Σ.Σ.Ε. έχει πολλές ακόμη προβλέψεις, ενώ περιλαμβάνεται κι’ ένα άλλο ζήτημα που στο παρελθόν είχε προκαλέσει εντάσεις, δηλαδή της παρακράτησης από το μισθό των εργαζομένων, εισφοράς υπέρ του ΣΕΟΑΣΘ, εάν ο υπάλληλος συμφωνεί.

Ορισμένα άρθρα της νέας Σ.Σ.Ε., έχουν αναδρομική ισχύ ( από το 2021) και, εάν γίνουν δεκτά από τα Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και, Οικονομικών, τότε θα υπάρξει και η σχετική οικονομική επιβάρυνση για τον ΟΑΣΘ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top