Οδοντιατρική ΑΠΘ: “Να επαναλειτουργήσουν όλες οι κλινικές”

Οδοντιατρική ΑΠΘ: “Να επαναλειτουργήσουν όλες οι κλινικές”

Σειρά αιτημάτων καταθέτει μερίδα φοιτητών της  Οδοντιατρικής Σχολής προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των τελειόφοιτων – απόφοιτων σπουδαστών αλλά και των ασθενών.

Την αναγκαιότητα για την επαναλειτουργία των κλινικών αναδεικνύουν, μέσα από ανακοίνωση τους, φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, παραθέτοντας τα αιτήματα τους και προτείνοντας ασφαλείς λύσεις για την άρση της αναστολής λειτουργίας των κλινικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα προβλήματα που προκύπτουν αφορούν την εξυπηρέτηση ασθενών και τη κλινική άσκηση των φοιτητών.

Όπως δηλώνουν, “Οι περισσότεροι φοιτητές παρέμειναν στη Θεσσαλονίκη αδρανείς, συνεχίζοντας να επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειές τους, χωρίς όμως να συνεχίζεται η κλινική τους άσκηση. Ακόμη, μεγάλη μερίδα επί πτυχίω φοιτητών αδυνατεί να λάβει το πτυχίο της, ενώ έχει περάσει επιτυχώς όλα τα μαθήματα, καθώς οι κλινικές αδυνατούσαν να επαναλειτουργήσουν. Αυτό οδηγεί, λοιπόν, στην αδυναμία αυτών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να ξεκινήσουν τη ζωή τους. Επίσης, έχοντας πλήρως εξοπλισμένη και συνυφασμένη με τα υγειονομικά πρωτόκολλα μία μόνο κλινική, η διαδικασία, όχι μόνο λήψης του πτυχίου, αλλά και εξυπηρέτησης των ασθενών, κυλάει πολύ αργά. Έτσι λοιπόν, ασθενείς με ατελείς θεραπείες ή εκδήλωσαν δυσάρεστα συμβάματα που τις αφορούν και αναγκάστηκαν να σε κάποιο ιδιωτικό ιατρείο της περιοχής ή των γειτονικών χωρών “.

Στη συνέχεια, αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τελειόφοιτοι και απόφοιτοι, “Αδυνατούμε να ολοκληρώσουμε τις κλινικές υποχρεώσεις που απαιτούνται για την λήψη του πτυχίου μας, μένοντας εμείς και το σύνολο των φοιτητών των προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου, απολύτως στάσιμοι όσον αφορά στην εκπαίδευσή μας. Παράλληλα, δεχόμαστε αφόρητη ψυχολογική αλλά και οικονομική επιβάρυνση, καθώς οι οικογένειές μας, των οποίων η εργασία πλήττεται εξαιτίας της πανδημίας, καλούνται να πληρώσουν ενοίκια και λογαριασμούς ενός έτους, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα είχαμε ολοκληρώσει τις σπουδές μας, θα είχαμε ξενοικιάσει και δεν θα επιβαρύναμε τις οικογένειές μας με το εν λόγω μηνιαίο μίσθωμα”.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές προχώρησαν στη σύνταξη επιστολής προς ενημέρωσης της Πολιτείας. Χαρακτηριστικά αναγράφουν:

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ να μην παραταθεί ο χρόνος των σπουδών χωρίς την ευθύνη των φοιτητών.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ να υπάρξει άμεση επαναλειτουργία όλων των κλινικών του Τμήματος για τους τελειόφοιτους όλων των ακαδημαϊκών ετών, με σχολαστική τήρηση των υγειονομικών μέτρων και εξυπηρέτηση των ασθενών που μας έχουν εμπιστευτεί.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ την έγκαιρη εγκατάσταση συστημάτων απαγωγής αέρα σε τουλάχιστον δύο επιπλέον κλινικές, πριν από το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ, ως προς τους τελειόφοιτους των προηγούμενων ακαδημαϊκών ετών, μείωση των κλινικών απαιτήσεων χωρίς αναπλήρωσή τους από κλινικά σεμινάρια, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν άμεσα τις ακαδημαϊκές σπουδές τους.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ως προς το σύνολο των τελειόφοιτων φοιτητών, αντικατάσταση των κλινικών απαιτήσεων κάθε έδρας για τη λήψη του πτυχίου, δηλαδή μείωσή τους και αναπλήρωση με εναλλακτικούς τρόπους, για να μην χαθεί το κύρος της εκπαίδευσης.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ για το σύνολο των φοιτητών των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου του Τμήματος, την αναπλήρωση του χαμένου κλινικού χρόνου με κλινικά σεμινάρια, κουιζ κλινικών περιστατικών ή/και εργασίες

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ την άμεση επανεκκίνηση των κλινικών του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ την εκμετάλλευση των κλινικών του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών για άσκηση των προπτυχιακών φοιτητών, όσο αυτό δεν λειτουργεί.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ την παρακολούθηση κλινικών περιστατικών στις κλινικές του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, όταν αυτό επαναλειτουργήσει, και την εργασία εκεί ως βοηθοί.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ την παρακολούθηση περιστατικών σε ελεγχόμενα ιδιωτικά οδοντιατρεία, όπως ήδη γίνεται μέσω του επιλεγόμενου μαθήματος «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών σε Οδοντιατρεία» (φυσικά χωρίς χρηματικές απολαβές) ή ακόμα και στα ιατρεία μελών ΔΕΠ και επιστημονικών συνεργατών του Τμήματος.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ την αναπλήρωση κλινικού χρόνου σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας ή άλλες μονάδες παροχής δημόσιας υγείας που μπορούν με τις υπάρχουσες συνθήκες να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο. Ειδάλλως, εκκίνηση της διαδικασίας, ώστε να έχει ολοκληρωθεί μόλις καταστεί υγειονομικά ασφαλές. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε δομές στη Θεσσαλονίκη ή στον τόπο μόνιμης κατοικίας του εκάστοτε φοιτητή.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ τη διενέργεια εργασιών σε φάντομ με τεχνητά ή φυσικά δόντια.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ τη συνεργασία με το ΙΚΑ ή άλλες μονάδες υγείας για εισροή οδοντιατρικών ασθενών.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ την επαναφορά των ECTS στις αρχικές τους τιμές, με αναπλήρωση των ωρών που έχουν χαθεί (με τους παραπάνω τρόπους).

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ οι φάκελοι ασθενών που βρίσκονται στη μηχανογράφηση να μπορούν να μοιραστούν στους τελειόφοιτους, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ακόμα, είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία νέων φακέλων, η ψηφιοποίηση τους και ο συνεχής έλεγχός τους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και την υποστήριξη των φοιτητών που ανήκουν στα κλινικά έτη.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ την άμεση στελέχωση του Τμήματος Οδοντιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας με εκπαιδευτικό προσωπικό, ποικίλων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, με σκοπό την διευκόλυνση της παρούσας κατάστασης, καθώς και την ευκολότερη διενέργεια κλινικής άσκησης στο μέλλον.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ την άρση της απαίτησης για προσκόμιση αρνητικού rapid test από τους ασθενείς, από εξωτερικές πηγές.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ να μην διακοπεί η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων τους καλοκαιρινούς μήνες, ούτε τις λοιπές προκαθορισμένες αργίες του τρέχοντος εξαμήνου.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ πριν από την είσοδό τους στις κλινικές, να αφιερωθούν ορισμένες ώρες στην πρακτική επανάληψη σε δόντια με τη μορφή εργαστηρίων, στα έτη που δεν είχαν έως τώρα επαφή με καμία κλινική.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ την άμεση επανέναρξη των εργαστηρίων, αφού προηγηθεί σχεδιασμός χρονοδιαγράμματος για την άσκηση ολιγομελών τμημάτων, με την παροχή Μέτρων Ατομικής Προστασίας αντίστοιχων με εκείνα που θα εφαρμόζονται στις κλινικές των τελειόφοιτων. Σκοπός, να μπορέσουν να καλυφθούν τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί έως Τώρα, αλλά και να συνεχιστούν οι σπουδές των μη κλινικών ετών, όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ την ένταξη των ετών που έχουν εργαστηριακή άσκηση, στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ τη δημιουργία αποτελεσματικού πλάνου αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος, με στόχο την καλύτερη διαχείριση του αναμενόμενου αυτού σεναρίου, ώστε να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του Οκτώβρη, όπου εξαιτίας ελάχιστων κρουσμάτων ανεστάλη η λειτουργία ολόκληρου του Τμήματος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ όσον αφορά στη λειτουργία του Διαγνωστικού, την οργάνωση αυτού και την στελέχωσή του με Ι ή 2 μέλη ΔΕΠ, χωρίς τη συμμετοχή μεταπτυχιακών στη διαδικασία, ειδικά για όσο διάστημα δεν επιτρέπεται η παρουσία τους εκεί. Τελειόφοιτοι φοιτητές μπορούν να αναλάβουν την εξέταση των ασθενών. Η επαναλειτουργία του, επίσης, καθίσταται αναγκαία, καθώς η ροη ασθενών είναι μηδενική και παρακωλύεται, με αυτόν τον τρόπο, η εκπαιδευτική διαδικασία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ την καθιέρωση συστήματος εφημεριών των φοιτητών στις υπάρχουσες λειτουργικές κλινικές, ακόμα και στο διαγνωστικό, και απαιτήσεις υπολογισμένες σε ώρες εφημερίας”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ