ΟΕΕΘ: Στο «βαθύ κόκκινο» 50.000 επιχειρήσεις

ΟΕΕΘ: Στο «βαθύ κόκκινο» 50.000 επιχειρήσεις

Εκτός του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, μένουν το μήνα Μάρτιο 50.000 επιχειρήσεις, επισημαίνει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων ν. Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

«Έντονο κλίμα ανησυχίας προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια αλλά και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά σύμφωνα με τις οποίες η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης εντάσσεται από σήμερα στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου ή αλλιώς  «βαθύ κόκκινο».

Όμως στο «βαθύ κόκκινο» εντάσσονται πλέον και χιλιάδες επιχειρήσεις έπειτα από τις αλλαγές στις οποίες προχώρησαν το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β’ 823-02/03/2021, χιλιάδες πληττόμενες επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν σε αναστολή το προσωπικό τους.

Πρόκειται για 50.000 επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν τον Ιανουάριο του 2018 και αύξησαν τον τζίρο τους το 2020 σε σχέση με το 2019. Η δημοσίευση της συγκεκριμένης απόφασης, την τελευταία στιγμή προκαλεί έντονη ανησυχία σε χιλιάδες επιχειρήσεις καθώς δεν επιτρέπει στους εργοδότες να θέσουν σε αναστολή εργασίας το προσωπικό τους για τον μήνα Μάρτιο, την στιγμή μάλιστα που το σκληρό lockdown θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου.

Επιπλέον, το κριτήριο του «αυξημένου τζίρου κατά το έτος 2020» σε επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος χαρακτηριζόντουσαν από το κυβερνητικό επιτελείο ως πληττόμενες είναι άκρως αντιφατικό και παράλογο ειδικά σε δήμους όπως η Θεσσαλονίκη όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλλουν τον περιορισμό της κυκλοφορίας και την αποφυγή του συνωστισμού.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές αλλαγές και να επαναφέρει σε ισχύ τα κριτήρια που ίσχυαν για τις αναστολές εργασίας κατά τους προηγούμενους μήνες. Δεν υπάρχουν επιχειρήσεις «δυο ταχυτήτων» τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο το σύνολο της ελληνικής οικονομίας βουλιάζει. Οι πολίτες καθημερινά δίνουν σκληρή μάχη για την επιβίωση τους και χρέος της κυβέρνησης είναι η στήριξη τους και όχι η εξώθηση τους στην απόγνωση και την ανασφάλεια».

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ