Για πρώτη φορά παγκοσμίως, παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη και από την Agrotica, η δυνατότητα ενεργειακής αυτονομίας θερμοκηπίων, με τη χρήση οργανικών εύκαμπτων εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών (OPV’s) , μία εφαρμογή που ανοίγει μια παγκόσμια αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων αγροτικής γης, σε αυτούς που καινοτομούν τεχνολογικά.
Τις προοπτικές και τα αναμενόμενα οφέλη από την εγκατάσταση ΟPV’s, σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, παρουσίασαν ο καθηγητής του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (LTFN) κ. Στέργιος Λογοθετίδης, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της «Γεωθερμική» κ. Γιάννης Μπάτσης και από την εταιρεία οργανικών ηλεκτρονικών «ΟΕΤ», οι κ.κ. Ευάγγελος Μεκερίδης και Νικόλαος Καραγεώργος, διευθυντής παραγωγής & ποιοτικού ελέγχου και, διευθυντής πωλήσεων & μάρκετινγκ αντίστοιχα.
Η παρουσίαση της συνεργασίας των δύο εταιρειών, έγινε σε μία χρονική φάση που η «ΟΕΤ» βρίσκεται σε συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές από Κίνα, Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να εξασφαλίσει επενδυτικά κεφάλαια 30-40 εκατ. ευρώ, για να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα σε 1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα OPV’s το έτος, από 50.000 τ.μ./ έτος σήμερα.
Από την άλλη, η «Γεωθερμική», που διαχρονικά επενδύει σε καινοτόμες δράσεις, σχεδιάζει στρατηγικές συνεργασίες και συμμαχίες, ενώ πλέον το 56% του τζίρου της προέρχεται από έργα εξωτερικού, καθώς πραγματοποιεί θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις σε Πολωνία, Ρουμανία, Ουκρανία, Σλοβακία, Καζακστάν , μπαίνοντας το 2019 και στην αγορά της Αγγλίας.
Το Agrores ανοίγει δρόμους
Οι ανακοινώσεις έγιναν με αφορμή τη συνεργασία της «Γεωθερμική» και της «ΟΕΤ», στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος Agrores, που υλοποιούν με την υποστήριξη του Εργαστηρίου LTFN. Το έργο διερευνά « τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη των φυτών από την εφαρμογή σε θερμοκήπια οργανικών φωτοβολταϊκών».
Τα περιθώρια εφαρμογής OPV’s είναι τεράστια παγκοσμίως, καθώς τα εύκαμπτα και πλήρως ανακυκλώσιμα οργανικά φωτοβολταϊκά, μπορούν να προσαρμοστούν σε επιφάνειες θερμοκηπίων αλλά επίσης κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, μειώνοντας ή και αντικαθιστώντας την κατανάλωση συμβατικών καυσίμων.
Σε ένα τυπικό θερμοκήπιο 180 τ.μ., οι ενεργειακές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από την εφαρμογή OPV’s, καθώς η ενέργεια που συγκεντρώνεται στις ώρες της ημέρες με ηλιοφάνεια, αποθηκεύεται και καταναλώνεται και κατά τη διάρκεια της νύχτας .
Αύξηση παραγωγής, μείωση κόστους ενέργειας.
Όπως τονίσθηκε κατά τη συνέντευξη, η τοποθέτηση ΟPV’s σε θερμοκήπια, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή κηπευτικών ( τομάτες και πιπεριές) έως και κατά 20% καθώς με τα οργανικά ηλεκτρονικά δεν επιτυγχάνεται μόνο η παραγωγή ενέργειας αλλά και η σκίαση που βοηθάει και στο δροσισμό των θερμοκηπίων, εξήγησε ο κ. Μπάτσης.
Το ενεργειακό κόστος σε ένα θερμοκήπιο, αναλόγως με το είδος της καλλιέργειας, μπορεί να φθάσει έως και το 30% του συνολικού κόστους, εάν μάλιστα υπάρχουν ανάγκες κλιματισμού, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενων παραθύρων κ.ο.κ.
Τα περιθώρια αξιοποίησης των OPV’s στην αγροτική παραγωγή είναι πολύ σημαντικά, αφού στην Ελλάδα υπάρχουν 45.000 – 50.000 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ενώ σε θερμοκήπια θα αναπτύσσονται και νέες καλλιέργειες όπως η φαρμακευτική κάνναβη.
Παίρνοντας το λόγο ο καθ. Λογοθετίδης πρόσθεσε ότι στη Λεκάνη της Μεσογείου, οι θερμοκηπιακές εκτάσεις είναι 50 ή και 70 φορές μεγαλύτερες των ελληνικών, δηλαδή ίσως και πάνω από 3,5 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ παγκοσμίως ξεπερνούν κατά πολύ τα 2 δις. στρεμμάτων αγροτικής γης, με τους «Κινέζους να τρέχουν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία των OPV’s», αυτή δηλαδή που ανέπτυξε την τελευταία δεκαετία η «ΟΕΤ» υποστηριζόμενη από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.
Προτερήματα και κόστος
Τα ΟPV’s, που η «ΟΕΤ» παράγει πλέον σε φύλλα, «τυπώνοντας ενέργεια» roll to roll, έχουν πολλά πλεονεκτήματα αλλά και υψηλό κόστος καθώς ακόμη δεν έχει προχωρήσει η μαζική τους παραγωγή.
Για μία παραγγελία άνω των 10.000 τ.μ., σήμερα, το κόστος είναι μεταξύ 700-800 ευρώ/τ.μ., το οποίο άμεσα, με πρόσθετες επενδύσεις που κάνει η «ΟΕΤ», θα μειωθεί στα 500 ευρώ/τ.μ.
Με την εξασφάλιση επενδυτή και τη δυνατότητα κάθετης αύξησης της παραγωγής, το κόστος υπολογίζεται ότι θα μειωθεί σημαντικά, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε καινοτόμο προϊόν.
Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι κ.κ. Καραγεώργος και Μελεκίδης, τα οργανικά εύκαμπτα φωτοβολταϊκά, έχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα με τα φωτοβολταϊκά πυριτίου.
Είναι εύκαμπτα και πλήρως ανακυκλώσιμα, είναι ελαφριά με βάρος μόλις 500 γρ./τ.μ., είναι ημιδιαφανή, παράγουν ενέργεια και από τις δύο πλευρές τους, τοποθετούνται σε γυαλί και πλαστικά, μπορούν να φέρουν να δίδουν και φωτισμό με ο-leds.
Πέραν αυτών, ο ιδιοκτήτης και χρήστης της εγκατάστασης, θα μπορεί ηλεκτρονικά, να ενημερώνεται για τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο, σε ότι αφορά το απόθεμα ενέργειας και τις καταναλώσεις.
Συνεργασία με τη FIAT
Όπως ενημέρωσε ο κ. Λογοθετίδης, συνεχίζεται η συνεργασία που άρχισε το 2016 η ΟΕΤ με τη Fiat και η οποία στοχεύει στη μείωση της ενέργειας από συμβατικά καύσιμα, κατά 15%.
Με την τοποθέτηση ΟPV’s στην οροφή των οχημάτων και μάλιστα μεγάλων οχημάτων όπως φορτηγών και λεωφορείων, οι μειώσεις στην κατανάλωση βενζίνης ή πετρελαίου, μπορεί να είναι σημαντικές, ενώ πλέον η έρευνα της εταιρείας επεκτείνεται και στα ηλεκτρικά οχήματα, ώστε με την τοποθέτηση OPV’s να ενισχύεται η μπαταρία και να γίνονται αραιότερες οι στάσεις για ανεφοδιασμό