Οι εργαζόμενοι της ΔΕΘ τάσσονται υπέρ της ανάπλασης

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΘ τάσσονται υπέρ της ανάπλασης

Την παραμονή της Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, της ιστορίας της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΘ Helexpo, με δελτίο Τύπου του ΣΕΔΕΘ, υποστηρίζοντας το βιώσιμο σχέδιο της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου και τη δημιουργία ενός νέου «έξυπνου» κέντρου που θα ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΘ εκφράζουν την απορία του γιατι όσοι πρόσφατα τοποθετούνται συντονισμένα υπέρ της μετεγκατάστασης στην περιοχή της Σίνδου, δεν είχαν εκφράσει τις αντιθέσεις τους στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης και τονίζουν στο κείμενό τους τα παρακάτω:

«Ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΔΕΘ (ΣΕΔΕΘ) θεωρεί υποχρέωσή του να παρέμβει και να εκφράσει τις θέσεις του σχετικά με το μεγάλο αναπτυξιακό και βιώσιμο έργο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΘ-Helexpo συμμετέχουν όλα αυτά τα χρόνια στην προετοιμασία του σχεδίου ανάπλασης και έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην ωρίμανση του έργου. Τα τελευταία επτά χρόνια η συναντίληψη και η συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo αποτέλεσαν βασικά στοιχεία ανάταξης του εκθεσιακού οργανισμού από τις καταστροφικές ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας της περιόδου 1999-2001 με τη διάσπαση της εταιρείας και τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν, τα οποία κατέστησαν τη διάσωσή της 12 χρόνια αργότερα διακύβευμα.

Η Έκθεση «κύτταρο» της Θεσσαλονίκης

Είναι γνωστό ότι η «ΕΚΘΕΣΗ» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ζωής της Θεσσαλονίκης. Όσοι από μας βιώσαμε τον πανηγυρικό χαρακτήρα και την κοσμοπολίτικη, γιορτινή ατμόσφαιρα της πόλης στη διάρκεια της πολύχρονης λειτουργίας της, αρνούμαστε να αποδεχθούμε μια προοπτική της ΔΕΘ χωρίς τα χαρακτηριστικά που την καταξίωσαν στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων και την κατέστησαν τον μεγαλύτερο φορέα οργάνωσης εκθεσιακών γεγονότων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η όποια σκέψη για την μετεγκατάστασή της προσκρούει στην ιστορικότητα της ΕΚΘΕΣΗΣ και τη θεμελιώδη σχέση της με την κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της πόλης. Μια τέτοια επιλογή θα ακυρώσει το «συναμφότερον» ως το κυρίαρχο στοιχείο με την Θεσσαλονίκη. Επί της ουσίας η πόλη θα χάσει την ΕΚΘΕΣΗ χωρίς καν αυτή να χρειαστεί να φύγει από τη Θεσσαλονίκη. Η μετεξέλιξή της σε έναν ψυχρό και αποξενωμένο από τη ζωή του αστικού ιστού εκθεσιακό χώρο δεν είναι μέρος του οράματός μας.

Χωρίς λοιπόν να σκεφτόμαστε συντεχνιακά, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη θέση μας τόσο για το έργο όσο και για τα αποτελέσματα του εκθεσιακού οργανισμού, τα οποία δεν αμφισβητούνται από το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών φορέων πανελλαδικά. Άλλωστε, το αναπτυξιακό και οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει στη Θεσσαλονίκη ο εκθεσιακός φορέας φάνηκε περίτρανα από την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2020, η οποία άφησε πίσω ένα κενό 50 και πλέον εκατομμυρίων για την πόλη μας.

Η μακρά διαβούλευση

Το σχέδιο της ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου πέρασε από  μακρά διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εκπροσώπους πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών, επιστημονικών, τεχνικών οργανισμών τοπικής και πανελλήνιας εμβέλειας, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε μια πολύ δύσκολη προσπάθεια ενσωμάτωσης και σύγκλισης διαφορετικών απόψεων, ώστε το έργο αυτό να αποτελέσει όραμα όλων των Ελλήνων και πολύ περισσότερο των Θεσσαλονικέων.

Κατανοούμε ότι οι διαφορετικές, αλλά καλοπροαίρετες απόψεις δεν θα σταματήσουν και τις σεβόμαστε με τον πλέον απόλυτο τρόπο, παρόλο που δεν εκφράστηκαν σε συλλογικά όργανα τα οποία εκπροσωπούνταν στις διαδικασίες της διαβούλευσης τουλάχιστον την τελευταία διετία.

Ο επιβαλλόμενος εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ σε συνδυασμό με την αυτονόητη ανάγκη για απελευθέρωση ζωτικού χώρου με σκοπό την βελτίωση της λειτουργίας της πόλης και της ζωής των κατοίκων της καθιστούν ως απόλυτα ορθολογική επιλογή την ΑΝΑΠΛΑΣΗ.

Η υπάρχουσα κατάσταση όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ενός φορέα διοργάνωσης διεθνών εκθέσεων, αλλά δεν υποστηρίζει ούτε τη λειτουργία ούτε την αισθητική της πόλης. Οι ραγδαίες εξελίξεις στον διεθνή εκθεσιακό κλάδο δημιούργησαν ασφυκτικές ανάγκες για σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις. Με την υφιστάμενη κατάσταση είναι αδύνατο να πάμε στο μέλλον. Ούτε οι εκθεσιακές δραστηριότητες μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε αποδίδεται δημόσιος χώρος στην πόλη.

Παράλληλα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η σύγχρονη διεθνής τάση για τα «έξυπνα» εκθεσιακά κέντρα τα τοποθετεί στα κέντρα των πόλεων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της Βαρκελώνης,  του Λονδίνου, με το προς ανάπλαση εκθεσιακό κέντρο Olympia,  του Παρισιού με το ανακαινισμένο EXPO Βερσαλλίες και αυτών της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το κακό πρότυπο της έκθεσης της Ρώμης, που εξαιτίας της μετεγκατάστασης εκτός πόλης πριν από 20 χρόνια χρεοκόπησε  δύο φορές. Θα πρέπει να έχουμε επίσης κατά νου το πολύ μεγάλο κόστος των έργων υποδομής που απαιτεί μια μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου σε σύγκριση με την ανάπλαση στον υφιστάμενο χώρο.

Γι’ αυτό άλλωστε και δεν υφίσταται εδώ και 7 χρόνια οποιαδήποτε προοπτική μετεγκατάστασης και η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου στον χώρο που σήμερα καταλαμβάνει είναι διακηρυγμένη από όλες τις εκφάνσεις της Πολιτείας. Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο: είτε μένει το εκθεσιακό κέντρο στην κατάσταση της πλήρους λειτουργικής και αισθητικής υποβάθμισης που βρίσκεται σήμερα είτε η πόλη αποκτά ένα υλοποιήσιμο όραμα, ένα βιοκλιματικό χώρο επιχειρηματικής καινοτομίας και ανάπτυξης αλλά και έναν χώρο πρασίνου με ελεύθερη πρόσβαση και ενεργή συμμετοχή του κοινού σε πλήθος πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. 

Το όραμά μας

Οραματιζόμαστε την εποχή κατά την οποία με τις νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις μας και αναβαθμισμένο τον περιβάλλοντα χώρο, ενταγμένο στη ζωή της Θεσσαλονίκης, θα συνεχίσει η ΔΕΘ να είναι ο μοχλός ανάπτυξης  για το σύνολο της πόλης, υπερβαίνοντας τα στενά όρια ενός τοπικού εκθεσιακού κέντρου. Δεν θα πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ούτε η προσφορά αλληλεγγύης σε συνθήκες έκτακτων αναγκών ούτε η συμβολή της ΔΕΘ στην παραγωγή πολιτιστικών θεσμών και εκδηλώσεων.

Θεωρούμε λοιπόν χρέος μας να απευθυνθούμε στο σύνολο των συμπολιτών μας και να τους καλέσουμε να στηρίξουν την προσπάθεια της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ της ΔΕΘ στον υφιστάμενο χώρο, να τους καλέσουμε να μοιραστούν μαζί μας το μόνο υλοποιήσιμο όραμα για μια πόλη προαγωγό βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα προβλήματα λύνονται, όταν οι προθέσεις είναι καλές. Όταν όμως θέσεις και απόψεις θέτουν σε κίνδυνο το μεγάλο όραμα της ανάπλασης όσο και τη βιωσιμότητα του εκθεσιακού οργανισμού, ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΔΕΘ θα κάνει ό,τι μπορεί και θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα ώστε να μην καθυστερήσει ένα ακόμα έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη.

Οι επιλογές δικαιώνονται από την Ιστορία, όταν οι δυνάμεις αθροίζονται. Αυτή η πόλη δεν αντέχει να απαρνηθεί άλλη μια φορά την Ιστορία της».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20:1924/01

Σχολεία: Ανακάλεσε η Μακρή τις δηλώσεις για πρόστιμο σε μαθητές που δεν τηρούν τα μέτρα Παιδεία ,Πολιτική

20:1524/01

200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 στην TV100 (VIDEO) Media

20:1424/01

Θετικός στον κορωνοϊό ο Αθ. Εξαδάκτυλος Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

20:0024/01

Αδ. Γεωργιάδης: Αν φοράμε όλοι τις μάσκες μας και προσέχουμε είμαι αισιόδοξος Πολιτική

19:4524/01

Ρωσία-ΗΠΑ: Έτοιμος για διάλογο ο Πούτιν, αν το επιθυμεί η Ουάσινγκτον Διεθνή

19:4124/01

Αγνοείται ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης Ελλάδα ,Πολιτική

19:3024/01

Στ. Καλπάκης: Άρση του καθεστώτος της «πατέντας» – Σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση Κόμματα ,Πολιτική

19:2624/01

Έκρηξη από γκαζάκια στη ΔΟΥ Κυψέλης Κοινωνία

19:2324/01

Χωρίς ρεύμα περιοχές της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

19:1524/01

Γαλλία προς Ρωσία: Οι μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών θέτουν σε κίνδυνο το κράτος δικαίου Διεθνή

19:0624/01

Κορωνοϊός: 32 τα κρούσματα της μετάλλαξης στην Ελλάδα – Που εντοπίζονται Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

19:0024/01

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου Πολιτική

18:5724/01

Μπλακ άουτ στην Τούμπα λίγο πριν το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ Αθλητισμός ,Θεσσαλονίκη

18:4524/01

Ζ. Μακρή: Πρόστιμο στους μαθητές που δεν τηρούν τους κανόνες – Αντιδράσεις της αν... Χωρίς κατηγορία

18:3024/01

Χρηστίδης: Οι διαφωνίες εντός της ΝΔ δεν επιτρέπουν τη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής Πολιτική

18:1524/01

Αεροπορική τραγωδία στη Βραζιλία – Νεκρός ο πρόεδρος και 4 παίκτες της Πάλμας Διεθνή

18:0024/01

Ζέρβας: Αλλάζει όψη η Αριστοτέλους – Προχωρά η προκήρυξη για την ανάπλαση Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

17:5424/01

Χάρτης κορωνοϊού: Πρώτη ξανά η Αττική – Πού εντοπίζονται τα 334 νέα κρούσματα Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

17:4524/01

Ν. Παπαθανάσης: Η εστίαση θα παραμείνει για διάστημα ακόμα κλειστή Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

17:3524/01

Κορωνοϊός: 334 νέα κρούσματα – 288 διασωληνωμένοι – 24 θάνατοι Ελλάδα ,Κορωνοϊός

17:3024/01

ΕΟΦ: Έτσι θα διατίθεται η κολχικίνη Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

17:1524/01

Ινδία – Κορωνοϊός: Ανακοίνωσε 14.849 κρούσματα και 155 νεκρούς Διεθνή ,Κορωνοϊός

17:0024/01

Ζήσε Αθλητικά: Με παιδιά από το Δ. Σχολείο Λειψών μίλησε ο Ολυμπιονίκης Γ. Χαλκίδης Αθλητισμός ,Παιδεία

16:4524/01

Ισραήλ – Κορωνοϊός: Έξι έγκυες γυναίκες προσβλήθηκαν από το νέο στέλεχος Χωρίς κατηγορία

16:4524/01

Βγήκαν για ψώνια οι Αθηναίοι – Κοσμοσυρροή στην Ερμού (ΦΩΤΟ) Κοινωνία

16:3024/01

Ολυμπιακός: Υπογράφει αύριο ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος Αθλητισμός

16:2024/01

Συνελήφθη ο προπονητής που κατηγορείται ότι βίασε την ανήλικη αθλήτρια Κοινωνία ,Σημαντικά

16:1524/01

Ν. Φίλης: Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν, χωρίς κανένα μέτρο Κόμματα ,Παιδεία ,Πολιτική

16:0024/01

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας: Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε 27χρονο που έκανε snowboard Β.Ελλάδα ,Ειδήσεις ,Ελλάδα

15:4524/01

Γιάννενα: Κατολισθήσεις από την έντονη βροχόπτωση Ελλάδα ,Περιφέρειες

15:3024/01

Σουηδία: «Φρένο» σε Νορβηγούς ταξιδιώτες λόγω της μετάλλαξης του κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

15:1524/01

Αν. Σαμαράς: Η Ελλάδα δεν συζητά τίποτα πέρα από την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ ΕΕ ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

15:0024/01

Κορωνοϊός: 33 κρούσματα σε γηροκομείο στη Μαγνησία Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

14:4524/01

Η κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της Covid Ελλάδα ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

14:3024/01

Λαμία: Εξιχνιάσθηκε κλοπή από όχημα – Αναζητείται ο δράστης Ελλάδα

14:1524/01

Μάντσεστερ Γ. – Λίβερπουλ με απίστευτη παράδοση ενός αιώνα στο FA Cup Αθλητισμός

14:0024/01

Θεσσαλονίκη: Εμπρηστικές επιθέσεις σε κατάστημα και αυτοκίνητο Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

13:4524/01

Γιάννενα: Πτώση θανάτου για δύο άτομα από μπαλκόνι του 4ου ορόφου Ελλάδα

13:3024/01

Κίνα: Κάτω από 100 κρούσματα για πρώτη φορά μετά από 12 μέρες Διεθνή

13:2224/01

Θεσ/νίκη: Με ελέγχους η αγορά σήμερα (ΦΩΤΟ – VIDEO) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

13:1524/01

Τι αλλάζει από αύριο (25/1) στις μετακινήσεις με ταξί και οχήματα Ειδήσεις ,Ελλάδα ,Κορωνοϊός

13:0024/01

Αίγυπτος – Κορωνοϊός: Ξεκινά από σήμερα η εκστρατεία εμβολιασμού Διεθνή ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

12:4524/01

Κορωνοϊός: 1.329 παραβάσεις σε πάνω από 63.000 ελέγχους Ελλάδα ,Κορωνοϊός

12:3024/01

Πορτογαλία: Προεδρικές εκλογές με…lockdown Διεθνή ,ΕΕ

12:1524/01

Ρωσία – Κορωνοϊός: Υψηλοί ακόμη οι αριθμοί στη χώρα Διεθνή ,Κορωνοϊός

12:1524/01

Βόλος: Προσπάθησαν να μεταφέρουν ναρκωτικά και συνελήφθησαν Ελλάδα

12:0024/01

Στοίχημα: Με το 2.67 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Bundesliga Αθλητισμός

11:4524/01

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις τα ξημερώματα για κορωνο-μάζωξη Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

11:3024/01

Στοίχημα: Οι απουσίες βγάζουν επιλογή στη Μαδρίτη Αθλητισμός

11:1524/01

Ν. Κακλαμανάκης: Καθεστώς τύπου Β. Κορέας η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία Αθλητισμός ,Ελλάδα ,Κοινωνία

11:0024/01

Γαλλία: «Οι πολίτες να μην μιλάνε μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς» Διεθνή ,Κορωνοϊός

10:4524/01

Γερμανία – Κορωνοϊός: Πάνω από 300 οι θάνατοι, πάνω από 12.000 τα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

10:3024/01

Βόλος: Πέντε συλλήψεις για πυροβολισμούς, απειλές και προσπάθεια διαφυγής Ελλάδα

10:1524/01

Σταμπουλίδης: Κατατροφικό για όλους ένα τρίτο lockdown Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Οικονομία

10:0024/01

Μ. Δερμιτζάκης: Ίσως χρειάζεται να μπει ένας κόφτης στα SMS Ελλάδα ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

09:4524/01

Π. Γαργαλιάνος: Η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα του κορωνοϊού Ελλάδα ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

09:3024/01

Σάρωσε τα μετάλλια ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Καΐρου Αθλητισμός ,Διεθνή

09:1524/01

Αυστρία: Καθησυχάζει ο υπ. Υγείας για τους εμβολιασμούς παρά τις καθυστερήσεις Διεθνή ,Κορωνοϊός

09:0024/01

Γαλλία-Covid-19: Ένα εκατομμύριο Γάλλοι έχουν ήδη εμβολιαστεί Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:4524/01

Πάτρα: Με μία διαφορετική τελετή έναρξης ξεκίνησε το πατρινό καρναβάλι Ελλάδα ,Πολιτισμός

08:3024/01

Δυτική Αττική: Ανήλικοι πιστολέρο φωτογραφίζονται με βαρύ οπλισμό Κοινωνία

08:1524/01

Μαγειρέψτε νόστιμα χωρίς αλάτι Health-Fitness ,Θέματα GR Times ,Υγεία

08:0524/01

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε 4 Δήμους της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:0024/01

Ο καιρός για σήμερα, Κυριακή σε όλη τη χώρα Ελλάδα

07:0024/01

Α. Λοβέρδος: Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής SamTimes ,Σημαντικά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ