Οι νεότερες γενιές στη διοίκηση των μεγάλων οικογενειακών επιχειρήσεων

Οι νεότερες γενιές στη διοίκηση των μεγάλων οικογενειακών επιχειρήσεων

Στo 20% των  500 μεγάλων οικογενειακών επιχειρήσεων, που συμμετέχουν στο δείκτη Family Business Index, κάποιο νεαρότερο μέλος της οικογένειας, το οποίο περίπου σε ηλικία 40 ετών ή και νεότερο, μετέχει στη διοίκηση τουλάχιστον ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Τα παραπάνω τόνισε στο  3rd Family Business Conference που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, η κ. Ευτυχία Κασελάκη,Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, Επικεφαλής Ιδιωτικού Τομέα της ΕΥ Ελλάδος, στην ομιλία της.

Το γεγονός αυτό, όπως είπε η ομιλήτρια, έχει εξαιρετική σημασία για τις επιχειρήσεις, γιατί η νέα γενιά έχει και ευαισθησίες βιώσιμης ανάπτυξης και μπορεί να καταλάβει και να επιτύχει τον ψηφιακό μετασχηματισμό που είναι το ζητούμενο του εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων, όπως επίσης να αντιληφθεί καλύτερα τις ραγδαία μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών και του προσωπικού των εταιριών.

Η κα. Κασελάκη επίσης αναφέρθηκε και στις τρεις κύριες περιοχής εστίασης των οικογενειακών επιχειρήσεων παγκοσμίως, μετά την πανδημία, οι οποίες είναι: 1. Η διακυβέρνηση, η στρατηγική και η λειτουργία (operations), 2. η διατήρηση της φήμης και της ανθεκτικότητάς τους και 3. η συνεχής διεθνής επέκταση.

Στη συνέχεια, στην ενότητα Διασχίζοντας τα σύνορα:προκλήσεις & ευκαιρίες για τις οικογενειακές επιχειρήσεις ο κ. Νίκος Μπρης, Director, Επικεφαλής Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος στο γραφείο της Θεσσαλονίκης, κατά την εισαγωγή του, στάθηκε στην ανάγκη της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Ο κ. Μπρης τόνισε ότι παρά τη διαχρονικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων πέρα από τα ελληνικά σύνορα, τα τελευταία χρόνια αρκετές έχουν επιτύχει εντυπωσιακή ανάπτυξη με όπλο τις εξαγωγές. Για να πάνε στο επόμενο στάδιο, σύμφωνα με τον κ. Μπρη, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού τους μοντέλου, εστιάζοντας και σε ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης, καθώς και στη μεγέθυνσή τους για την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας – κινήσεις που θα τους επιτρέψουν να ανταγωνιστούν παγκοσμίως και να πρωταγωνιστήσουν σε μία μεταβαλλόμενη παγκόσμια αγορά.

Το 3rdFamilyBusiness Conference ήταν υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του Ινστιτούτου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CRI), ενώ αποκλειστικοί χρυσοί χορηγοί του είναι η AlphaBankκαι η EY Ελλάδος.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την PalladianConferencesγια τρίτη συνεχή χρονιά, είναι το πρώτο της σειράς “3rdFamily Business Conference- Towards a sustainable future” και ασχολείται με τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τα ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση και διαχείρισή τους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ