Οι παρεμβάσεις που θα μεταμορφώσουν το Καπάνι

Οι παρεμβάσεις που θα μεταμορφώσουν το Καπάνι

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Ήταν Μάιος του 2019 όταν ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ανακοίνωσε πως αν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στη λειτουργία της ιστορικής αγοράς Βλάλη (Καπάνι) στη Θεσσαλονίκη, τότε θα μπει λουκέτο, τονίζοντας ότι δυσκολεύεται να εγγυηθεί την ασφάλεια των τροφίμων στη Δημοτική Αγορά Θεσσαλονίκης λόγω επιβαρυμένου περιβάλλοντος.

Μάλιστα, με δήλωσή του απέσυρε την εμπιστοσύνη στα τρόφιμα που διακινούνται στο Καπάνι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές, την αγοραστική κίνηση εκεί και τις επιχειρήσεις και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΕΦΕΤ, «τα τρόφιμα εισέρχονται το πρωί ασφαλή και ποιοτικά και το βράδυ, αλλά κυρίως την επομένη το πρωί, δεν είναι». Επιπλέον, προκειμένου να εξασφαλιστεί με μόνιμο τρόπο η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων στον χώρο, έθεσε μία σειρά από αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν, σημειώνοντας ότι υπάρχουν οι εξής επιλογές: Να κλείσει ή να εκσυγχρονιστεί πλήρως και οριστικά.

Ακολουθώντας τη δεύτερη επιλογή, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου, προχωρά σε σειρά παρεμβάσεων για τη δημιουργία “Aνοιχτού Kέντρου Eμπορίου στο Καπάνι”, αφού οι αλλαγές με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας και πάνω από όλα της λειτουργίας της ιστορικής αγοράς, κρίνονται κάτι παραπάνω από αναγκαίες για να συνεχίσει να υποδέχεται καταναλωτές και να μην κλείσει. Με τη δημοπράτηση του έργου, με προϋπολογισμό περίπου 2,8 εκατ. ευρώ και τους όρους του διαγωνισμού να έχουν εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του κεντρικού δήμου, αναμένεται σύντομα να προχωρήσουν οι διαδικασίες έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες στην αγορά το συντομότερο δυνατόν.

Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως εξηγεί μιλώντας στο GRTimes.gr, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης, είναι μονόδρομος ούτως ώστε η ιστορική αγορά της πόλης να συνεχίσει να λειτουργεί, αφού ο ΕΦΕΤ ήταν ξεκάθαρος. Παράλληλα, μέσα από τις σημαντικές αλλαγές που θα γίνουν και θα έχουν ως αποτέλεσμα την ασφαλή λειτουργία της αγοράς Βλάλη, θα αναβαθμιστεί συνολικά η περιοχή και θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Μέσα στην Τεχνική Έκθεση των 23 σελίδων του δήμου Θεσσαλονίκης, την οποία έχει στη διάθεσή του το GRTimes.gr, περιλαμβάνονται αναλυτικά οι σημαντικές παρεμβάσεις που θα γίνουν, αρχής γενομένης από την σημαντικότερη που έχει να κάνει με την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στην αγορά, εργασίες για τις οποίες θα έχουν την ευθύνη συνεργεία της ΕΥΑΘ. Ειδικότερα, προβλέπεται η απομάκρυνση όλου του παλιού δικτύου αποχέτευσης και η αντικατάσταση των αγωγών ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων με νέο αγωγό σύγχρονης τεχνολογίας, που θα έχει τη δυνατότητα εύκολου και άμεσου ελέγχου. Επίσης, έχει προβλεφθεί ξεχωριστή σύνδεση για κάθε καταναλωτή με την κεντρική αποχέτευση και ο κάθε καταστηματάρχης με δική του ευθύνη θα πρέπει να μεριμνήσει για τη λειτουργία της σύνδεσης αλλά και για την εξασφάλιση του εξοπλισμού που απαιτείται, ώστε να γίνει καθολική συλλογή και αποχέτευση των υδάτων. Ακόμα, θα αντικατασταθούν και οι υφιστάμενοι αγωγοί ύδρευσης.

Εκτός από έργα εξωραϊσμού, θα γίνουν και παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των υποδομών, αλλά και διασφάλισης της υγιεινής των καταστημάτων που λειτουργούν, κάτι που αποτελεί ζητούμενο. Στο σχέδιο εντάσσονται όλοι οι πεζόδρομοι που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου, ενώ μεταξύ των παρεμβάσεων θα τοποθετηθούν στέγαστρα, θα γίνουν δενδροφυτεύσεις, χώροι υγιεινής, θα εγκατασταθούν ηλεκτρονικά συστήματα, θα αναβαθμιστεί ο φωτισμός, καθώς και ομοιόμορφες όψεις των καταστημάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Νέες επιστρώσεις 

Στους πεζόδρομους θα υπάρξουν νέες επιστρώσεις οι οποίες θα είναι συνολικής επιφάνειας 6.245,00 τ.μ., με τις παραμέτρους που έχουν ληφθεί υπόψιν να είναι οι εξής: Αντοχή, ασφάλεια, ιστορικότητα του χώρου, προσβασιμότητα και το περιβάλλον. Όσον αφορά τα υλικά που προτείνονται, αυτά είναι: φυσικός κυβόλιθος, τσιμεντοκυβόλιθος, τσιμεντόπλακες οδηγού τυφλών, χυτό διακοσμητικό σκυρόδεμα και χυτό κράσπεδο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την μελέτη, σε όλους τους πεζόδρομους θα εξασφαλίζεται ελεύθερη πρόσβαση ΑμεΑ πλάτους δύο μέτρων. Άλλωστε, όπως επισημαίνεται, οι επιλογές κατά τον σχεδιασμό έγιναν με γνώμονα τη διευκόλυνση της κίνησης, χρήσης και προσέγγισης από τους επισκέπτες της αγοράς και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας και χρήσης από τους επαγγελματίες.

Φυτεύσεις και καθιστικά 

Στα πλαίσια της συνολικής αναβάθμισης και της αισθητικής της αγοράς προβλέπεται η φύτευση διακριτικών δενδροστοιχιών, στους πεζόδρομους που το πλάτος το επιτρέπει και δεν αποκόπτει την ορατότητα των καταστημάτων από τους διερχόμενους καταναλωτές. Ως το καταλληλότερο φυτό επιλέχθηκε το είδος viburnum lucidum, μικρού ύψους (2,00 – 2,50 μέτρα) και πλάτους. Οι δενδροδόχοι θα τοποθετηθούν στην επιφάνεια του σκυροδέματος και θα οροθετούνται με μεταλλικές λάμες. Ανάμεσα στα φυτά θα τοποθετηθούν καθιστικά – ελαστικοί κύβοι, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι επισκέπτες.

Στέγαστρα και δημόσιες τουαλέτες

Η μελέτη προβλέπει επίσης την αντικατάσταση – τοποθέτηση νέων στεγάστρων και ειδικότερα στον κόμβο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σολωμού και Μενεξέ. Μάλιστα, κρίνεται ως σημαντικό τμήμα των εργασιών ανάπλασης της περιοχής, καθώς η συντήρησή τους εκτός από αισθητική βελτίωση αποτελεί και μείζον ζήτημα ασφάλειας επισκεπτών και εργαζομένων.

Επιπλέον, οι κοινόχρηστες τουαλέτες θα ανακατασκευαστούν ενώ θα δημιουργηθεί και χώρος υγιεινής ΑμεΑ.

Εφαρμογές “έξυπνης πόλης” και ασφάλεια

Στο πλαίσια του εκσυγχρονισμού υποδομών στην αγορά Καπάνι προβλέπεται να εγκατασταθούν συστήματα “έξυπνης πόλης” που θα αφορούν τον έλεγχο λειτουργίας της αγοράς, την ασφάλεια και τη διακίνηση της πληροφορίας προς όφελος και εξυπηρέτηση επισκεπτών και επαγγελματιών. Κάποια από αυτά θα είναι τα εξής:

  1. Ηλεκτρονικοί πίνακες ανακοινώσεων που θα έχουν δυναμικό περιεχόμενο σχετικό με προϊόντα, προσφορές, βασικές ανάγκες των επισκεπτών κλπ.
  2. Παροχή πληροφοριών προς “έξυπνες” κινητές συσκευές ανάλογα με το προφίλ του επισκέπτη και τις ανάγκες του
  3. Τόνωση της τοπικής αγοράς δια της μεταφορά της με ιδεατό τρόπο στο ίντερνετ
  4. Κάμερες και συστήματα ασφαλείας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ