ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ: Το Σέιχ Σου χρειάζεται έναν ανεξάρτητο Φορέα Διαχείρισης

ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ: Το Σέιχ Σου χρειάζεται έναν ανεξάρτητο Φορέα Διαχείρισης

Με αφορμή την πυρκαγιά που τύλιξε τα δέντρα του Σέιχ Σου, χθες Τρίτη 13/7, ο Σύλλογος Κατοίκων Πεύκων Θεσσαλονίκης “ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ” κάνει έκκληση να ιδρυθεί ένας ανεξάρτητος Φορέας Διαχείρισης για το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης.

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Μαυρίδης, τονίζεται το ότι μπορεί αυτή την φορά να γλιτώσαμε χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και φυσικά χάρη στην ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων, της Περιφέρειας, της Πολιτικής Προστασίας  και των δήμων, αλλά δεν γίνεται να συνεχίσουμε να “ποντάρουμε στην τύχη μας”¨.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ έχει επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια την ανάγκη της σωστής  διαχείρισης του δάσους του Σέιχ Σου, του πνεύμονα της πόλης μας, ώστε να συνεχίσει να  υπάρχει -υγιές, για να το χαρούν και οι επόμενες γενιές.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση του φλοιοφάγου εντόμου, που  κατέστρεψε ένα σημαντικό κομμάτι της δασικής έκτασης, προσπαθούμε να πιέσουμε  όλους τους υπεύθυνους να ασχοληθούν σοβαρά και οργανωμένα με τη διαχείριση του Σέιχ Σου. Η χθεσινή πυρκαγιά απλά επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη να  γίνει επιτέλους κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτή τη φορά τη γλιτώσαμε, καθώς η  ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων, της Περιφέρειας, της Πολιτικής Προστασίας  και των Δήμων ήταν άμεση, και ευτυχώς οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές. Μπορούμε  όμως κάθε φορά να ποντάρουμε στην τύχη μας; Ειδικά όταν πρόκειται για τον μοναδικό  πνεύμονα της πόλης μας; Γιατί να ζούμε διαρκώς με τον φόβο κάθε καλοκαίρι;

Θεωρούμε ότι πλέον πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για το Σέιχ Σου. Οι  υπάρχουσες δομές προφανώς και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σημερινές  προκλήσεις, κυρίως επειδή δεν υπάρχει το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό και οι  αναγκαίοι οικονομικοί πόροι. Είναι πλέον μονόδρομος η ίδρυση ενός Ανεξάρτητου Φορέα  Διαχείρισης του Σέιχ Σου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι Δήμοι, η  Περιφέρεια και οι φορείς της περιοχής, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση του  δάσους και η περαιτέρω ανάπτυξή του. Μόνον έτσι θα αποφύγουμε να ζήσουμε  παρόμοιες καταστάσεις, είτε αυτές λέγονται φλοιοφάγο έντομο, είτε καταστροφικές  πυρκαγιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κλείνοντας θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις πυροσβεστικές  δυνάμεις, στους πιλότους των εναέριων μέσων, στους εθελοντές και σε όλους όσους  συνέβαλαν στην άμεση κατάσβεση της χθεσινής πυρκαγιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σέιχ Σου: Έρχεται κλιμάκιο διερεύνησης εμπρησμού από Αθήνα–Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Φωτιά στο Σέιχ Σου: 90 στρέμματα κάηκαν συνολικά

Φωτιά Σέιχ Σου – Φιλίππειον: Θέμα χρόνου η επιστροφή του προσωπικού στο ξενοδοχείο

Κ. Ζέρβας για φωτιά στο Σέιχ Σου: Συνέβη αυτό που φοβόμασταν (VIDEO)

Σέιχ Σου: Η φωτιά σήμανε συναγερμό στον Ζωολογικό Κήπο

Pyrocumulus: Το σύννεφο που προκλήθηκε από τους καπνούς στο Σέιχ Σου

Ντοκουμέντο: Αυτοσχέδιες ψησταριές και κιόσκι κοντά στο σημείο της φωτιάς

Σέιχ–Σου: Στη μάχη της κατάσβεσης και το πυροσβεστικό “θηρίο” Beriev-200

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top