Τη λήψη δυναμικών μέτρων και το κλείσιμο της Πύλης 16’ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, εξετάζουν βορειοελλαδικές εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών, καθώς όπως καταγγέλλουν, ταλαιπωρούνται με καθυστερήσεις στην εκφόρτωση containers εξ’ αιτίας των μη αποτελεσματικών υπηρεσιών που παρέχει ο ΟΛΘ.
Ο ΣΕΜΒΕ, σύνδεσμος του μεγάλων μεταφορικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, αποφάσισε να αντιδράσει ανοικτά πλέον επειδή για μία διαδικασία που θα έπρεπε να διαρκεί ούτε 5΄λεπτά της ώρας, φορτηγά και μεταφορείς αναγκάζονται να περιμένουν 2,5- 3 ώρες κατά μέσο όρο, παρότι έχουν κλεισμένα ραντεβού και έχουν ήδη διεκπεραιώσει όλη την απαιτούμενη γραφειοκρατία.
«Στείλαμε μία επιστολή στις 2 Νοεμβρίου στη διοίκηση του ΟΛΘ και στις 7 του μήνα κάναμε μία τηλεδιάσκεψη. Μας είπαν ότι θα μας ενημερώσουν για το τι θα κάνουν και ως σήμερα δεν είχαμε την όποια ανταπόκριση παρότι συνεχώς ζητάμε να μας πληροφορήσουν σχετικά. Θέλουμε να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας», τόνισε στο GRTimes.gr o κ. Γιώργος Κουρτίδης της Thessaloniki Express εκπροσωπώντας τον ΣΕΜΒΕ.
«Δώσαμε επανειλημμένως χρονικά περιθώρια στο ιδιωτικό μάνατζμεντ του Λιμένα, για λυθούν αυτά τα προβλήματα, που δεν είναι καινούργια. Είχαν πει για προμήθειες μηχανημάτων και άλλες ρυθμίσεις αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε και είναι ιδιαίτερα έντονο από το Σεπτέμβριο και μετά, με τις αυξημένες εξαγωγές της βιομηχανίας», τόνισε ο κ. Γιώργος Κουρτίδης.
To GRTimes.gr ζήτησε να ενημερωθεί από τη διοίκηση του ΟΛΘ σχετικά με το θέμα αλλά μέχρι αυτή την ώρα δεν στάθηκε δυνατό.
Ο επιχειρηματίας δεν σχολίασε δηλώσεις που υποστηρίζουν ότι έγιναν «άστοχες επιλογές» στην προμήθεια από τον ΟΛΘ, πέρυσι, καινούργιων carriers για την φορτοεκφόρτωση containers.
Το πρόβλημα προκύπτει, κατά τον κ. Κουρτίδη, επειδή από τους 12 carriers που έχει ο ΟΛΘ, δουλεύουν 4 μηχανήματα για τις φορτοεκφορτώσεις ,εκτός από το διάστημα μεταξύ 2-3μμ που γίνεται αλλαγή βάρδιας και χρησιμοποιούνται 8 μηχανήματα.
«Τα τέσσερα μηχανήματα δεν επαρκούν για να εξυπηρετηθούν τα περίπου 100 φορτηγά, την ώρα, που μπαίνουν στο λιμάνι και παράλληλα τα πλοία που περιμένουν να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν εμπορεύματα. Έτσι δύο carriers εξυπηρετούν τα πλοία και τα φορτηγά αναγκαστικά μπαίνουν σε αναμονή και καθυστερούν, παρότι έχουν κλεισμένα ραντεβού», είπε ο κ. Κουρτίδης και πρόσθεσε:
«Εμάς δεν μας απασχολεί το πως ο ΟΛΘ θα διευθετήσει το πρόβλημα. Μας απασχολεί το ότι αναγκαζόμαστε σε ένα μέσο όρο αναμονής 2,5-3 ωρών. Εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος 15 εταιρείες από τις οποίες οι 10 είναι μεγάλες και η κάθε μία από αυτές θέλει να βάλει στο λιμάνι, την ημέρα, 100-150 containers, δηλαδή μιλάμε για 400-500 «κουτιά» τα οποία με τέτοιους χρόνους δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Κλείνουμε ραντεβού, τα οποία δεν τηρούνται παρότι μας ζητάνε να αλλάζουμε τις ώρες».
Τα μέλη του Συνδέσμου αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα γιατί αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα οξυμμένο και πλέον να δοθεί λύση.
*φωτογραφία αρχείου