Μέσα στον επόμενο μήνα ο Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη θα προκηρύξει ξανά τον διαγωνισμό για την πολεοδομική μελέτη της ‘Π.Ε.15’, του «φιλέτου» του παραλιακού μετώπου της Πυλαίας, όπως δήλωσε στο GRTimes.gr o αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γεώργιος Μπαμπαράτσας.
Ο Δήμος προχωράει στο διαγωνισμό, μετά την απόρριψη από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης (απόφαση Ν160/9-11-2020) της αίτησης αναστολής που προδιαγωνιστικά είχε καταθέσει μελετητική εταιρεία.
Η προσφυγή απορρίφθηκε και πλέον μπαίνει μπροστά η πολύ σημαντική προσπάθεια του Δήμου, για την αξιοποίηση μίας παραθαλάσσιας έκτασης περίπου 450 στρεμμάτων. Η έκταση που φτάνει ως τη θάλασσα, βρίσκεται κάτω από τη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής και, ορίζεται δυτικά από την Περιφερειακή Τάφρο ( σ.σ. κοντά στη Σχολή Δικαστών) και ανατολικά από τη νοητή ευθεία της κάτω διάβασης του ΙΚΕΑ.
Δεν είναι να εκπλήσσεται κάποιος που για την έκταση αυτή, έχει ήδη εκφραστεί με συγκεκριμένες πράξεις μεταβίβασης και ενοικίασης ακινήτων, αλλά και με πολλές διερευνητικές επαφές, ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Και για να αξιοποιηθεί περαιτέρω η περιοχή, πάνω στις βάσεις που θέτει το Γ.Π.Σ. Πυλαίας – Χορτιάτη ( έτους 2016), η εκπόνηση της Μελέτης Πολεοδόμησης είναι κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας.
Άλλωστε οι επιχειρηματίες, που συνήθως έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν και στην επόμενη ημέρα, προφανώς και αναγνωρίζουν τις θετικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν για την περιοχή, συνεπεία της αναβάθμισης του αεροδρομίου «Μακεδονία» αλλά, σε βάθος χρόνου, με την επόμενη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης από τη Μίκρα προς το Αεροδρόμιο.
Χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας
Αυτό που επίσης θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η χρηματοδότηση της Μελέτης γίνεται από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 με το ποσό των 461.592 ευρώ ( πλέον ΦΠΑ) και άλλες 60.207 ευρώ για απρόβλεπτες δαπάνες.
Με άλλα λόγια, η Περιφέρεια αποδεικνύει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο την απόφασή της να προωθήσει το οραματικό έργο ανάπλασης και ανάδειξης του Παραλιακού Μετώπου Θεσσαλονίκης, τμήμα του οποίου βεβαίως είναι και το παράλιο τμήμα του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη. Υπενθυμίζεται ότι η Π.Κ.Μ. έχει αναθέσει την εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Παραλιακό Μέτωπο της πόλης, σε συνεννόηση με τους επτά Δήμους που «βρέχονται» από το Θερμαϊκό. Η μελέτη για το ΕΧΣ υποβλήθηκε το Σεπτέμβριο και εξετάζεται από το Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού.
Σε αυτή την έκταση, με βάση το Γ.Π.Σ. του Δήμου, μπορούν να αναπτυχθούν χρήσεις υπερτοπικού χαρακτήρα, κεντρικές λειτουργίες πόλης και φιλοξενίας. Για χρήση οικιστική προβλέπεται ένα μικρό μέρος της έκτασης, το 25% και σε συγκεκριμένη ζώνη.
Σημειώνεται προς διευκρίνηση ότι το παραλιακό τμήμα της Πυλαίας συνεχίζει πέραν της ‘Π.Ε. 15’ και ως τα ονομαζόμενα «Πράσινα Φανάρια» ή τη διασταύρωση της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής με την ε.ο. Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου.
Στην ‘Π.Ε. 15’, που πλέον εντάσσεται στο σχέδιο πόλης, μετά και την πολεοδόμηση και όπως προβλέπεται με τις κεντρικές λειτουργίες πόλης, θα μπορούν να γίνουν εμπορικά κέντρα, καταστήματα αλλά και ξενοδοχεία καθώς και κατοικίες, όμως σε ορισμένο τμήμα και προς την πλευρά της Λεωφόρου.
Σε όλη αυτή την έκταση, ως σήμερα υπάρχουν λίγα κτίσματα, με κάποιες μεγαλύτερες κατασκευές να έχουν κτιστεί στο παρελθόν με τους όρους της εκτός σχεδίου δόμησης (π.χ. Ελληνογαλλική Σχολή), αλλά υπάρχουν και πολλές μικρές που κτίσθηκαν παράνομα. Βεβαίως παράνομη είναι και η εγκατάσταση εκεί των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων (καρνάγια) που πλέον, πρέπει να απομακρυνθούν.
Η αξιοποίηση του παραλιακού τμηματος του Δήμου, δεν αφορά μόνο στην αξιοποίηση της περιοχής για λόγους οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και για περιβαλλοντικούς καθώς η παραλία αυτή, στην οποία δεν έχουν πρόσβαση οι Θεσσαλονικείς, έχει εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής.
Εννοείται πως ο πολεοδόμος που θα αναλάβει την μελέτη, όπως επισήμανε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων & Πολεοδομίας κ. Γεώργιος Μπαμπαράτσας, θα ακολουθήσει τις προβλέψεις του ΓΠΣ για μία εκτεταμένη ζώνη πρασίνου, πάνω από την παραλία και έναν άξονα πρόσβασης πεζών και ποδηλατών, κάτι που συνάδει απολύτως με τη συλλογιστική προσέγγισης της ανάπλασης, συνολικά, του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης.