Πάιατ: Η Θεσσαλονίκη κέντρο τεχνολογίας (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Πάιατ: Η Θεσσαλονίκη κέντρο τεχνολογίας (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Το Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαδικασία ανέγερσης του νέου κτιρίου Anna Papageorgiou STEM Building, επισκέφτηκε σήμερα το πρωί, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρυ Ρ. Πάιατ.

Το νέο κτίριο είναι αφιερωμένο στις επιστήμες, την καινοτομία, τη βιωματική μάθηση και θα φιλοξενήσει εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, χώρο πολλαπλών χρήσεων και έναν ανοιχτό χώρο μάθησης, όπου θα υλοποιούνται πρωτοποριακές, εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές και φοιτητές τόσο του Κολλεγίου Ανατόλια όσο και της ευρύτερης κοινότητας.

Τον Πρέσβη των ΗΠΑ και τον Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, υποδέχθηκε και στη συνέχεια ξενάγησε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος, μαζί με τον κ. Γιάννη Τσορμπατζόγλου, Chief Operating Officer for Planning & Innovation & Vice President for Cross Divisional Programs του Κολλεγίου.

Το σημαντικό έργο, η κατασκευή του οποίου θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, υλοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη συμβολή του κυβερνητικού οργανισμού των Η.Π.Α. USAID/ASHA, του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, καθώς και με τις δωρεές Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια, οργανισμών και αποφοίτων.

Είναι βιοκλιματικά σχεδιασμένο, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Anna Papageorgiou STEM Center, θα καταδεικνύει την επίδραση της αρχιτεκτονικής στην κατανάλωση της ενέργειας αποτελώντας το ίδιο ένα πρότυπο τεχνολογικής καινοτομίας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και αντανακλώντας τις αξίες του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού.

Πάιατ: Η πόλη μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο τεχνολογίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων

Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε «θησαυρό» για τη σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ το Κολλέγιο Ανατόλια εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το καινούργιο κτίριο ενώ αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη που δείχνουν στη Θεσσαλονίκη μεγάλες αμερικανικές εταιρείες -Cisco, Pfizer, Deloitte- και εξέφρασε την πεποίθησή του πως η πόλη μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο τεχνολογίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Επίσης, επανέλαβε ότι σύντομα θα επισκεφθεί και πάλι τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, τόνισε πως η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται για να είναι ανταγωνιστική στον 21ο αιώνα. «Ξέρω ότι αυτό είναι προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και για την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως την οποία θα συναντήσω την επόμενη βδομάδα», σημείωσε.

“Η αμερικανική κυβέρνηση και οι πολίτες των ΗΠΑ προσέφεραν μέσω του οργανισμού διεθνούς ανάπτυξης σχεδόν μισό εκατομμύριο για την κατασκευή του κτηρίου το οποίο θα είναι ένα πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών”, είπε στη συνέχεια.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε επίσης στις «σημαντικές δεσμεύσεις» Αμερικανών επενδυτών που θέλουν να αφήσουν το τεχνολογικό τους αποτύπωμα στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας πως μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι να εντοπίσουν νέα ταλέντα και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και σημείωσε πως στο πεδίο αυτό «είναι που έρχεται το Ανατόλια», θέλοντας έτσι να καταδείξει τη συμβολή του κολλεγίου στον συγκεκριμένο τομέα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

 

Σημειώνεται, ότι το κτίριο έχει συνολικό εμβαδόν 950 τ.μ. και για τις ενεργειακές του ανάγκες θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες αιχμής. Μέρος της ρευματοδότησής του θα καλυφθεί από τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων θα αξιοποιηθεί η γεωθερμία καθώς και η πρωτοποριακή μέθοδος της ηλιακής ψύξης. Ανεγείρεται στην πλευρά των Γυμνασίων (πρώην Θηλέων), και θα στεγάσει τα εργαστηριακά μαθήματα για τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια, τα προγράμματα του Κέντρου STEM του Κολλεγίου Ανατόλια (π.χ. Engineering, Ρομποτική), καθώς και σειρά προγραμμάτων του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά/Center for Talented Youth (CTY) Greece του Κολλεγίου Ανατόλια.

Οι μαθητές και καθηγητές θα έχουν πρόσβαση στα συστήματα του κτιρίου βλέποντας στην πράξη τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στον τομέα της ενέργειας. Μέσα από τη συνεργασία με οργανισμούς και ερευνητικούς φορείς, το Anna Papageorgiou STEM Center θα δώσει τη δυνατότητα σε μαθητές και φοιτητές της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας να έρθουν σε επαφή με τεχνολογίες αιχμής.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνου Βλάχου, «το Anna Papageorgiou STEM Center είναι ένα πραγματικά μοναδικό κέντρο όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά για όλη τη χώρα. Είναι ένα κτίριο που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα με καινοτόμες διδακτικές πρακτικές σε θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας. Παράλληλα, το ίδιο το κτίριο αναδεικνύει τις νέες τεχνολογίες που έχουν παραχθεί στις ΗΠΑ, και δείχνουν τον δρόμο για το πώς η Τεχνολογία και η Επιστήμη πρέπει και μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Μαθητές όχι μόνο από το Κολλέγιο Ανατόλια, αλλά από την ευρύτερη κοινότητα και όλη την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία, καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, να συμμετέχουν σε πραγματικά καινοτόμα προγράμματα που θα τους δώσουν μία νέα κατεύθυνση στη μελλοντική τους πορεία».

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ