Παναγιώτου: Τα γεγονότα της Δευτέρας αδικούν την εικόνα του ΑΠΘ (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Παναγιώτου: Τα γεγονότα της Δευτέρας αδικούν την εικόνα του ΑΠΘ (ΗΧΗΤΙΚΟ)

«Γίναμε μάρτυρες μιας κατάστασης η οποία σέρνεται εδώ και χρόνια και αδικεί την εικόνα του Πανεπιστημίου. Ό,τι πετύχαμε και πετυχαίνουμε ακόμη και σήμερα χάνονται μέσα σε καταστάσεις που οι περισσότεροι καταδικάζουν». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

«Οι φωτογραφίες και αυτά που είδαμε και διαδραματίστηκαν στο Αριστοτέλειο τη Δευτέρα μας λυπούν όλους. Όπως και οι φωτογραφίες που δεν είδαμε από την επίθεση την προηγούμενη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου όταν κάποια άτομα κινήθηκαν απειλητικά κατά του αντιπρύτανη κ. Κωβαίου, ενώ επιτέθηκαν ταυτόχρονα και σε υπάλληλο της υπηρεσίας φύλαξης ο οποίος προσπάθησε να τον προστατεύσει, όπως ανακοίνωσαν άλλωστε οι Πρυτανικές Αρχές», σημείωσε ο κ. Παναγιώτου, ενώ σχολιάζοντας τις επικριτικές απόψεις που διατυπώθηκαν για τη στάση των Πρυτανικών Αρχών, υπογράμμισε πως «ακολούθησαν μια διαδικασία που έχει θεσπιστεί από τον νόμο», καθώς είναι υπεύθυνες να προστατεύσουν το Πανεπιστήμιο και την πανεπιστημιακή κοινότητα».

Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των γεγονότων χάθηκαν. σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας,  δυο σημαντικές ειδήσεις που αφορούν το ΑΠΘ: Πρώτον ότι χθες ανακοινώθηκε η σύναψη  συνεργασίας τού ΑΠΘ με τη Silicon Valley και, δεύτερον, ότι το Αριστοτέλειο είναι το Πανεπιστήμιο που παράγει τις περισσότερες πατέντες σε όλη τη χώρα, «που πιστοποιεί το έργο το οποίο γίνεται. Όλο αυτό το έργο δεν μπορεί να χαθεί σε μια συζήτηση η οποία είναι πολωμένη και δεν λαμβάνει υπόψη  τις ανάγκες του ίδιου του Πανεπιστημίου, αλλά ταυτόχρονα και την υποχρέωση που έχουν οι Πρυτανικές Αρχές να διατηρήσουν την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Η διαμαρτυρία εννοείται πως είναι όχι απλά καλοδεχούμενη, αλλά συνιστά και μέρος του Πανεπιστημίου, μέρος, δηλαδή της διαδικασίας. Όμως άλλο αυτό το θέμα και άλλο το να καταλήγουμε σε καταστάσεις τις οποίες είδαμε το ’80, το ’90 το 2000».

«Το Πανεπιστήμιο και ειδικότερα το ΑΠΘ αγωνίζεται συνολικά να επανέλθει σε μια κανονικότητα όντας επί ένα έτος κλεισμένο», συνέχισε ο κ. Παναγιώτου και πρόσθεσε «Μπορεί να αντέξει το Πανεπιστήμιο να μπει σε μια λογική καταλήψεων που θα το πάνε ακόμη πιο πίσω; Εννοείται πως δεν μπορεί. Ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να γίνει περαιτέρω συζήτηση για έναν νόμο για τον οποίο όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα εξέθεσε τον προβληματισμό της ή και την εναντίωσή της; Εννοείται πως και αυτό πρέπει να γίνει και να είναι μέρος της διαδικασίας. Όλα αυτά όμως θα πρέπει να καταλήγουν σε συγκεκριμένα μέτρα, θα πρέπει να καταλήγουν σε συγκεκριμένες θέσεις».

Στη συνέχεια ο κ. Παναγιώτου παρέθεσε την άποψη ενός φοιτητή που αφορά μια συνολική προσέγγιση για τα προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίων και για το πώς αυτά μπορούν να λυθούν. Υπογράμμισε δε πως «η ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να καθορίσει τους κανόνες λειτουργίας της για να μη δικαιολογείται καμιά έξωθεν παρέμβαση. Κανείς δεν διαφωνεί με τη διαφορετικότητα στην άποψη».

Ερωτηθείς για τον νέο Κεραμέως, ο κ. Νίκος Παναγιώτου επισήμανε πως «κανένας νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ειδικά όταν δεν λαμβάνει υπόψη πολλές και σοβαρές διαφωνίες και προβληματισμούς που κατατέθηκαν όχι μόνο μέσα από το Πανεπιστήμιο, αλλά και από τα ίδια τα όργανα που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, δηλαδή, από την αστυνομία». Και τάχθηκε υπέρ ενός μηχανισμού διαβούλευσης, όπως αυτός εγκαινιάστηκε εδώ και μια δεκαετία ο οποίος θα εμπλέκει και θα συμπεριλαμβάνει τα ενδιαφερόμενα μέρη. «Έπρεπε να ακουστούν οι σοβαροί προβληματισμοί που είχαν διατυπωθεί και από τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ που είχαν μάλιστα καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για το εν λόγω νομοσχέδιο».

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Νίκος Παναγιώτου στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ