Πανελλήνια πρωτιά για την Χ.Α.Ν.Θ.- Στην κορυφή της λίστας της ΓΓΑ με τα περισσότερα Αθλήματα

Πανελλήνια πρωτιά για την Χ.Α.Ν.Θ.- Στην κορυφή της λίστας της ΓΓΑ με τα περισσότερα Αθλήματα

Μόνιμα και σταθερά στην πρώτη γραμμή του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού παραμένει η Χ..Α.Ν.Θ. που παρά τα προβλήματα τις δυσκολίες, την πρωτόγνωρη οικονομική (και τελευταία υγειονομική) κρίση, κρατάει ψηλά τη «σημαία» της προσφοράς στην Κοινωνία αυξάνοντας διαρκώς τη δράση της σε όλα τα επίπεδα.

Όπως πρόσφατα έγινε γνωστό από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με αφορμή την εγγραφή στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, η Χ.Α.Ν.Θ. βρίσκεται στη κορυφή της λίστας των συλλόγων με τα περισσότερα (συνολικά 15) Αθλήματα, μαζί με τους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

Η Χ.Α.Ν.Θ. ένα σωματείο με ιστορία 100 ετών που ανέκαθεν έριχνε το βάρος της προσπάθειας της στον αναπτυξιακό-ερασιτεχνικό Αθλητισμό κατάφερε να ξεπεράσει ένα σημαντικό αριθμό clubs, με έντονη παρουσία σε επαγγελματικές κατηγορίες(ποδόσφαιρο, μπάσκετ).

Το επίτευγμα είναι εντυπωσιακό εάν αναλογιστούμε πως η Χ.Α.Ν.Θ. λειτουργεί και συντηρεί όλη αυτή την πολυσχιδή της δράση χωρίς την στήριξη κάποιου εύρωστου επιχειρηματία, χωρίς στήριξη από την Πολιτεία (με επιχορηγήσεις ή χαριστικές ρυθμίσεις κλπ), αλλά χάρις στο μεράκι ερασιτεχνών-εθελοντών, παραγόντων των επαγγελματικών της στελεχών και υποστηρικτών των δράσεων της.

«Η ΧΑΝΘ θεωρεί ότι, μέσω της διατήρησης ομάδων και της διάχυσης των αξιών που προάγει ο αθλητισμός, παράγει κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο», εξηγεί ο Πρόεδρος της Ιωάννης Σωσσίδης που πρόσθεσε: «Είμαστε χαρούμενοι βλέποντας τα μικρά παιδιά να μαθαίνουν στη ΧΑΝΘ τις αρχές και την φιλοσοφία της Αδελφότητας τα ιδεώδη τού αθλητισμού, την υγιή, φίλαθλη νοοτροπία. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο όμως ως διοίκηση αισθανόμαστε ότι έχουμε την υποχρέωση να παραμείνουμε όρθιοι. Να διατηρήσουμε και να μεγαλώσουμε τη Σχολή Αθλητισμού της Χ.Α.Ν.Θ.»

Η Χ.Α.Ν.Θ. αυτή την στιγμή είναι μια μεγάλη αθλητική «κυψέλη» καθώς διαθέτει περισσότερους από 2.000 αθλητές στις τάξεις της. Παραδοσιακά η Χ.Α.Ν.Θ. δίνει μεγάλη έμφαση στον Αναπτυξιακό Αθλητισμό, με συμμετοχή σε όλα τα πρωταθλήματα των Τοπικών Ενώσεων. Με δεκάδες διπλωματούχους αξιολογημένους, άρτια καταρτισμένους με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος προπονητές…

Δεκάδες είναι επίσης τα παιδιά, οι αθλητές εκτός Θεσσαλονίκης που αγωνίζονται σε ομάδες της Χ.Α.Ν.Θ. και φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένους ξενώνες εντός του κεντρικού της κτηρίου.

Το κόστος για να διατηρεί και να συντηρεί η ΧΑΝΘ όλες αυτές τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις , να υποστηρίζει τη λειτουργία των 15 Αθλημάτων (όπως και πολλές άλλες δραστηριότητες π.χ. σκουός, τσιρλίντινγκ, χορό, μπαλέτο κ.α.), με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και έμψυχο δυναμικό είναι δυσβάσταχτο και μάλιστα σε μια εποχή που έχουν περικοπεί παντός είδους επιχορηγήσεις από τις Ομοσπονδίες.

Εδώ και 100 χρόνια όμως η Χ.Α.Ν.Θ. έχει επιλέξει να υπηρετεί πιστά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Η Χ.Α.Ν.Θ. αντιλαμβάνεται ως «αποστολή» την προσφορά στην νεολαία και τον Αθλητισμό, ακολουθώντας τον … άλλο, τον δύσκολο δρόμο, μακριά από στείρες αντιπαλότητες και οπαδικές αντιπαραθέσεις, προάγοντας αξίες όπως ο σεβασμός στον αντίπαλο, η ευγενής άμιλλα και το «ευ αγωνίζεσθαι».

Η πρωτιά αυτή της Χ.Α.Ν.Θ. στον Αθλητισμό λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστούμε τον ρόλο αλλά και το υπόλοιπο, εξίσου σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί γιατί η Χ.Α.Ν.Θ. δεν είναι μόνο Αθλητισμός. Είναι και Κατασκηνώσεις, Εκπαίδευση, Κοινωνικά προγράμματα, Εθελοντισμός και Πολιτισμός.

Κανένας άλλος οργανισμός σε πανελλήνιο επίπεδο δεν διαθέτει ανάλογο εύρος δράσεων αλλά και τέτοιο αριθμό Εθελοντών.

Η Χ.Α.Ν.Θ. αυτή τη στιγμή έχει περίπου 1.500 τακτικά μέλη που μετέχουν στα προγράμματα , στις δράσεις στη διοίκηση, στις επιτροπές εθελοντών και προέρχονται, στην πλειοψηφία τους, από τα σπλάχνα της.

3.000 είναι κάθε καλοκαίρι τα παιδιά που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις της. Κάθε χρόνο, περίπου 2.500 ενήλικες και 800 παιδιά γυμνάζονται στη ΧΑΝΘ στα τμήματα γυμναζομένων(χορός, μπαλέτο, προγράμματα στην πισίνα, πολεμικές τέχνες, fitnness, εναλλακτική γυμναστική κ.α.).

«Η ΧΑΝΘ σταθερά επιδιώκει τον ερασιτεχνικό πρωταθλητισμό, διαχρονικά προσανατολισμένη στις αρχές που πρεσβεύει καταστατικά δηλαδή στην ισόπλευρη ανάπτυξη ψυχής, σώματος και πνεύματος και στο ιδεώδες του «ευ αγωνίζεσθαι», λέει ο Διευθυντής Αθλητισμού της Χ.Α.Ν.Θ. Δημήτρης Καραΐσκος.

Πάνω από 2.000 ενήλικες μετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα. Εκατοντάδες παιδιά προσχολικής ηλικίας φοιτούν στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο, ενώ κάθε χρόνο εκατοντάδες έφηβοι συμμετέχουν στο τριετές βιωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών και νέων εθελοντών.

Επίσης, η Χ.Α.Ν.Θ. «τρέχει» προγράμματα που αφορούν σε πρόσφυγες και προσφυγόπουλα, έχει δράσεις κοινωνικής προσφοράς, δράσεις ενίσχυσης του τμήματος υποτροφιών αλλά και της Τράπεζας Τροφίμων. Διοργανώνει ανά τακτά διαστήματα αιμοδοσίες και βρίσκεται μόνιμα, κόντρα στην κρίση και τα προβλήματα, σαν το μικρό… γαλατικό χωριό που πάντα αντιστέκεται με την διαφορά πως δεν αντιστέκεται απλώς αλλά παραμένει στη πρώτη γραμμή του Ελληνικού Ερασιτεχνικού Αθλητισμού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ