Παπαγάλοι που εντυπωσιάζουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Η ιστορία (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Παπαγάλοι που εντυπωσιάζουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Η ιστορία (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Πράσινους παπαγάλους, οι οποίοι έχουν φτιάξει τις φωλιές τους στα δέντρα, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά επισκέπτες και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης που κάνουν τη βόλτα τους στα πάρκα που βρίσκονται πλησίον του Λευκού Πύργου.

Τα εξωτικά πτηνά με το ζωηρό πράσινο χρώμα έχουν κάνει σπίτι τους το πάρκο του Ξαρχάκου και εντυπωσιάζουν με τη μακριά τους ουρά, το κόκκινο ράμφος αλλά και με τους δυνατούς ήχους που κάνουν και τραβούν την προσοχή. Για να τους δει κανείς, φτάνει μόνο να σηκώσει το κεφάλι ψηλά και να παρατηρήσει τα κλαδιά των δέντρων στα οποία βρίσκονται οι φωλιές τους ή να περιμένει να τα δει να πετούν κατά ομάδες για να αλλάξουν σημείο.

Σύμφωνα με τη Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο και συντονίστρια επικοινωνίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Ρούλα Τρίγκου, οι παπαγάλοι αποτελούν ένα ξενικό είδος για την ελληνική ορνιθοπανίδα, καθώς η φυσική εξάπλωσή τους είναι η Ασία, η Αφρική και η Νότια Αμερική. Στη χώρα μας συναντάμε τέσσερα είδη, αν και το ένα από αυτά δεν απαντά πλέον σε ελεύθερη κατάσταση, οπότε αυτά που έχουν δημιουργήσει φυσικές αποικίες είναι τρία.

Αυτά που συναντούν οι πολίτες στη Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ο πράσινος παπαγάλος που είναι το πιο εξαπλωμένο είδος στην χώρα μας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ιστορία που φαίνεται να κρύβουν. “Είναι ένα είδος ξενικό, με τους πρώτους ελεύθερους πληθυσμούς να έχουν καταγραφεί από την δεκαετία του 1990. Αυτό που είχαμε αντιληφθεί είναι ότι πρόκειται για πουλιά που είχαν προκύψει από εμπόριο άγριας πανίδας από το τότε αεροδρόμιο Ελληνικού που κάποια ξέφυγαν, απελευθερώθηκαν στη φύση, μπόρεσαν να δημιουργήσουν φυσικούς πληθυσμούς και έκτοτε έχουν εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη την χώρα και σε κάποιες νησιωτικές περιοχές”, αναφέρει στο GRTimes.gr η κα. Τρίγκου.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, καθώς αυτή βρίσκεται βόρεια, θα σκεφτόταν κανείς ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες θα την έκαναν αφιλόξενη για ένα τέτοιο τροπικό είδος, ωστόσο, αυτό φαίνεται πως δεν ισχύει. Όπως εξηγεί η κα. Τρίγκου, οι παπαγάλοι δεν πάνε σε μεγάλα υψόμετρα αλλά τους συναντάμε δίπλα στη θάλασσα καθώς το κλίμα είναι πιο ήπιο και παρά το γεγονός ότι είναι ξενικά πουλιά της τροπικής ζώνης, όπου κυριαρχούν πιο υψηλές θερμοκρασίες, το μεσογειακό κλίμα δεδομένου ότι είναι πιο ήπιο βοηθά. Επίσης, βρίσκουν τροφή όλο το χρόνο και εκμεταλλεύονται τροφές που δεν τις προτιμούν άλλα πουλιά, όπως είναι τα κυπαρισσόμηλα κ.α. Ως εκ τούτου, βρίσκουν μέρη για να φωλιάσουν, τροφή για όλο το χρόνο και έτσι μπορούν και δημιουργούν φυσικές αποικίες και πολλαπλασιάζονται.

Οι παπαγάλοι βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες δεκαετίες και υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος πληθυσμός, ο οποίος συμβιώνει αρμονικά και χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα με τους “μόνιμους κατοίκους”. “Οι πόλεις μας, ούτως ή άλλως, είναι ένα αλλοτριωμένο περιβάλλον με πολλά πουλιά και φυτά ξενικά, τα οποία είναι γνώριμα στους παπαγάλους και όχι στα δικά μας πουλιά. Οπότε, δεν είναι περίεργο να βλέπουμε και κάποια είδη ξενικά να έχουν νιώσει οικεία”, σημειώνει.

Κλείνοντας, η κα. Τρίγκου εφιστά την προσοχή στους δήμους όσον αφορά τα κλαδέματα και την περιβαλλοντική διαχείριση. Όπως εξηγεί, το αστικό πράσινο θα πρέπει να διαχειρίζεται με τρόπο, ο οποίος θα είναι ευνοϊκός για την βιοποικιλότητα καθώς μπορεί να νομίζουμε ότι οι πόλεις είναι ένα τελείως αφιλόξενο περιβάλλον για την άγρια ζωή, όμως αυτό δεν ισχύει. Έχει άφθονη πηγή τροφής, πιο υψηλές θερμοκρασίες, οπότε πολλά είδη έρχονται και φωλιάζουν στις πόλεις και συνήθως βρίσκουν χώρο είτε στα αστικά πάρκα είτε στους κήπους μας κλπ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνεται σωστό κλάδεμα την κατάλληλη εποχή, μόνο το φθινόπωρο και ποτέ στην αναπαραγωγική περίοδο (Μάρτιο – Ιούνιο) και το αστικό πράσινο να διαχειρίζεται έτσι ώστε να μπορεί να ευνοήσει και όλους αυτούς τους κατοίκους που ζουν μαζί μας, φτερωτούς ή μη, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ