Παπαστεργίου: Έως και 5 μήνες η αναμονή χειρουργείου για καρκινοπαθείς (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Παπαστεργίου: Έως και 5 μήνες η αναμονή χειρουργείου για καρκινοπαθείς (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη που αποτυπώνει τις ασφυκτικές πιέσεις στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας προχώρησε ο ακτινολόγος, επιμελητής Α’ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Παπαστεργίου μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, έχει υπερδιπλασιαστεί πλέον ο χρόνος αναμονής για χειρουργεία, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων. Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα, περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο για τους οποίους μπορεί να καθυστερήσει το χειρουργείο -«για αντικειμενικούς λόγους διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα χειρουργεία»- «τρεις, τέσσερις και πέντε μήνες ίσως και παραπάνω από τη στιγμή της διάγνωσης». Και ο ασθενής «θα πρέπει ή να δανειστεί ή να ξοδέψει από το υστέρημά του για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υγείας που είναι υποχρέωση της πολιτείας να το αντιμετωπίσει έγκαιρα».

Οι αναβολές χειρουργείων αφορούν και άλλα περιστατικά που θεωρητικά φαίνονται λιγότερο σημαντικά, αλλά για τους ανθρώπους που έχουν το πρόβλημα -όπως για παράδειγμα μια αρθροπλαστική- η χειρουργική επέμβαση είναι προτεραιότητα. «Όταν κάποιος πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργείο σημαντικό ή λιγότερο σημαντικό και το οποίο από την εξέλιξη μπορεί να απαιτήσει νοσηλεία του ασθενούς σε ΜΕΘ για μία ή περισσότερες μέρες και δεν υπάρχει διαθέσιμη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τότε το χειρουργείο αναβάλλεται, και αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα», είπε ο κ. Παπαστεργίου υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί τα νοσοκομεία να είναι μονοθεματικά «επ’ άπειρο».

Τα παθήματα να έγιναν μαθήματα…

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και ενόψει των εορτασμών της 26ης και 28ης Οκτωβρίου ο κ. Παπαστεργίου εξέφρασε την ανησυχία του αλλά και την ελπίδα «να έχουμε διδαχθεί από τα περσινά παθήματα και να έχουν γίνει μαθήματα».

Γεμάτες οι ΜΕΘ στο Παπαγεωργίου

Πάντως, η εικόνα της εφημερίας που έληξε το πρωί στο «Παπαγεωργίου» ήταν καλύτερη -οι νέες εισαγωγές αναμένεται να είναι περίπου 20, ενώ στην εφημερία της Κυριακής είχαν ξεπεράσει τις 30- , όμως «οι ΜΕΘ είναι εδώ και βδομάδες γεμάτες»,.

Επίσης, όλοι οι νοσηλευόμενοι με covid 19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του συγκεκριμένου νοσοκομείου είναι ανεμβολίαστοι.  Μάλιστα η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται είναι κυρίως πενηντάρηδες ή και νεότερης ηλικίας άτομα, ενώ έχουν νοσηλευτεί και νεογέννητα που κόλλησαν τον ιό από το συγγενικό τους περιβάλλον.

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Χρήστος Παπαστεργίου στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top