Παπαζάχος: Μην εφησυχάζουμε μετά τα 5,4 Ρίχτερ στη Φλώρινα- Τι είπε για τον Χορτιάτη (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Παπαζάχος: Μην εφησυχάζουμε μετά τα 5,4 Ρίχτερ στη Φλώρινα- Τι είπε για τον Χορτιάτη (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στον ισχυρό σεισμό της Φλώρινας και στις πρόσφατες ασθενείς σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο τον Χορτιάτη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, η σεισμική ακολουθία στη Φλώρινα εξελίσσεται φυσιολογικά, «αλλά τίποτα δεν αποκλείει να γίνει σε λίγη ώρα σεισμός 4,5 ή 4,8 ή 5,2 Ρίχτερ στην πόλη». Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», τόσο λόγω της εγγύτητας του επίκεντρου του σεισμού στο κέντρο της πόλης όσο και «διότι κάποια κτίρια έχουν υποστεί βλάβες από τον πρώτο σεισμό».

Γι’ αυτό συστήνει να μην κατοικηθούν τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό, προτού γίνει αυτοψία μηχανικού, καθώς όσα έχουν ήδη υποστεί ζημιές μπορεί να είναι πολύ πιο ευάλωτα σε έναν νέο μετασεισμό.

«Τα σπίτια που είναι σημαντικά πληγωμένα και για τα οποία υπάρχουν αμφιβολίες για την καταλληλλότητά τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κατοικηθούν προτού ελεγχθούν», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γεωφυσικής υπενθυμίζοντας πως «υπάρχει πικρή εμπειρία από μετασεισμούς» οι οποίοι έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση κτιρίων.

Αν ήταν τα Ρίχτερ του Αρκαλοχωρίου…

Αναφερόμενος στη «συμπεριφορά» των κτιριακών υποδομών και στις λίγες ζημίες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη Φλώρινα ο κ. Παπαζάχος επισήμανε πως ο σεισμός των 5,4 Ρίχτερ ήταν σχετικά  μικρός. Πρόσθεσε δε πως αν το μέγεθος ήταν της τάξης των 5,9 Ρίχτερ όπως συνέβη στο Αρκαλοχώρι Κρήτης, τότε οι καταστροφές θα ήταν μεγαλύτερες.

«Ενδεχομένως τα φαινόμενα να ήταν αντίστοιχα του Αρκαλοχωρίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος, καθώς ο σεισμός της περασμένης Κυριακής στην ακριτική πόλη της Δυτικής Μακεδονίας ήταν επιφανειακός και το επίκεντρό του ήταν μέσα στην πόλη.

Δύσκολη διαχείριση εν μέσω χειμώνα

Ακόμη, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ μίλησε για τις δυσκολίες διαχείρισης των επιπτώσεων ενός ισχυρού σεισμού σε περιοχές όπως η Φλώρινα μέσα στον χειμώνα, τονίζοντας μάλιστα πως η πόλη αποτελεί τυπικό παράδειγμα μελέτης για τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Η διαχείριση  σεισμικής καταστροφής μιας σημαντικής πόλης στη Βόρεια Ελλάδα, όπως η Φλώρινα, σε μια τέτοια περίοδο «είναι εξαιρετικά δύσκολη», τόνισε ο κ. Παπαζάχος, καθώς «οι προσωρινές υποδομές που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι εντελώς ακατάλληλες».

Τα ρήγματα της Θεσσαλονίκης και ο Χορτιάτης

Ο καθηγητής Γεωφυσικής αναφέρθηκε στη συνέχεια στους πρόσφατους ασθενείς σεισμούς που «έδωσε» ο Χορτιάτης κάνοντας λόγο για «πολύ συνηθισμένη» γένεση σεισμών τέτοιου μεγέθους για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Σχολιάζοντας δε την αναστάτωση που προκαλούν στους Θεσσαλονικείς ακόμη και οι ασθενείς σεισμοί παρατήρησε πως τους αντιμετωπίζουν ως «κενοφανές φαινόμενο», ενώ σημείωσε με νόημα πως παρότι ανησυχούν δεν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια κατασκευής του κτιρίου τους.

Η μόνη προστασία απέναντι στους σεισμούς παραμένουν οι ασφαλείς αντισεισμικές κατασκευές, πρόσθεσε ο ίδιος και αναφέρθηκε στα ρήγματα που διατρέχουν τη Θεσσαλονίκη, την ευρύτερη περιοχή (όπως στη Σίνδο και στον Άγιο Αθανάσιο) και τον Θερμαϊκό.

Ο σεισμός που… άδειασε τη Θεσσαλονίκη

«Υπάρχουν πολλά ρήγματα στη Θεσσαλονίκη. Το καλό είναι ότι οι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους (500-1.000 χρόνια) επανάληψης (σσ. δεν αφορά αυτό την περιοχή των λιμνών που δίνει πιο συχνά σεισμούς), ωστόσο αυτό δημιουργεί την ψευδαίσθηση στον πολίτη της αντισεισμικής ασφάλειας», είπε.

Δίνοντας μάλιστα ένα παράδειγμα ισχυρού σεισμού που προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στη Θεσσαλονίκη, περιέγραψε τις επιπτώσεις των 6,5 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την περιοχή το 1759. Ο σεισμός είχε συμβεί στη 1 το βράδυ, ακολούθησαν μεγάλη φωτιά, τεράστια επιφανειακή διάρρηξη και ισχυροί ισχυροί μετασεισμοί τόσο την ίδια μέρα όσο και την επόμενη που έγιναν αισθητοί μέχρι τη Φιλιππούπολη της Βουλγαρία. Πάνω από 22 ισχυροί μετασεισμοί γίνονταν καθημερινά για 1,5 μήνα και η σεισμική ακολουθία συνεχίστηκε επί μια τριετία, ενώ  η πόλη εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της για δυο χρόνια!

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Κώστας Παπαζάχος στη Μαρία Σαμολαδά:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο «Διομήδης»… γκρέμισε κολώνες της ΔΕΗ στη Χαλκιδική (ΦΩΤΟ)

Απορρίμματα προκάλεσαν τον συναγερμό στο Γαλλικό Ινστιτούτο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Τζελέπης- Ιπποκράτειο: 6 παιδιά σε κλίνες covid- Διασωληνωμένες τρεις έγκυες και λεχώνες

Παράταση στο θρίλερ Τζόκοβιτς – Στο μικροσκόπιο τα ταξιδιωτικά του έγγραφα (VIDEO)

Βίντεο ντοκουμέντο: Διαρρήκτης τρύπωσε στον “Μπαντή” και σε άλλα 3 καταστήματα

Λέκκας στο GRTimes για τον σεισμό στη Φλώρινα: 13 οι μετασεισμοί-«Κουνήθηκε» και η Ιταλία

Σεισμός στη Φλώρινα: Δύο άτομα στο νοσοκομείο-Ρηγματώσεις σε σπίτια και καταστήματα

Φλώρινα: Άγνωστο το ρήγμα που έδωσε τα 5,3 Ρίχτερ- Τι ανησυχεί τους σεισμολόγους (VIDEO)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top