Παπαζήσης: Υπερμεταδοτικό το στέλεχος «Δέλτα»-Προ των πυλών το «Δέλτα plus» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Παπαζήσης: Υπερμεταδοτικό το στέλεχος «Δέλτα»-Προ των πυλών το «Δέλτα plus» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στην εξέλιξη της πανδημίας, στη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς και στα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Ο κ. Παπαζήσης επισήμανε πως το στέλεχος που προκαλεί τη μετάλλαξη «Δέλτα» είναι υπερμεταδοτικό. Όπως εξήγησε, είναι 60% πιο μεταδοτικό από το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος Α που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και το οποίο με τη σειρά του ήταν σχεδόν 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-COV-2 που πρωτοεμφανίστηκε στην Ουχάν.

Υπό διερεύνηση είναι εάν το νέο στέλεχος είναι πιο θανατηφόρο και εάν προκαλεί βαρύτερη νόσηση. Πρόσθεσε πάντως πως ήδη εμφανίστηκε στην Ινδία ακόμη μία παραλλαγή της μετάλλαξης «Δέλτα», η «Δέλτα Plus» η οποία ενδεχομένως θα αποτελέσει πρόσθετο «πονοκέφαλο» παγκοσμίως.

Αναφερόμενος στην εξάπλωση του στελέχους «Δέλτα» ο κ. Παπαζήσης παρατήρησε πως τα κρούσματα αυξάνουν και στη χώρα μας. «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα, να προλάβουμε καταστάσεις για να μην φτάσουμε να σκεφτόμαστε λύσεις lockdown», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας, πάντως, πως στην παρούσα φάση δεν καταγράφεται αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία διότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών είναι εμβολιασμένο.

Μας ξεγελούν τα συμπτώματα…

Επίσης ο κ. Παπαζήσης εξήγησε για ποιον λόγο όσοι μολύνονται από το στέλεχος «Δέλτα» καθυστερούν να το αντιληφθούν και να προχωρήσουν σε διενέργεια του τεστ. Όπως είπε χαρακτηριστικά «μας ξεγελούν τα συμπτώματα», καθώς η νόσος εκδηλώνεται με πονοκέφαλο, συνάχι και καταρροή.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ εξήγησε ακόμη πόσο ευάλωτοι είναι οι ανεμβολίαστοι απέναντι στο συγκεκριμένο στέλεχος και σε τι ποσοστό καλύπτονται οι εμβολιασμένοι ανάλογα με το εμβόλιο που έχουν κάνει, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας επαναληπτικής  δόσης εμβολίου είπε πως «φαίνεται ότι θα χρειαστεί η 3η δόση, όμως δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα γίνει αυτό». Πάντως, οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι η προστασία φαίνεται να διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι υπολόγιζαν οι επιστήμονες. «Προς το παρόν δείχνουν 12μηνη προστασία μετά τον πλήρη εμβολιασμό», είπε χαρακτηριστικά αν και -όπως ανέφερε- η τελική απάντηση θα δοθεί με την ολοκλήρωση των μελετών, ενώ δεν αποκλείεται κάποια άτομα να χρειαστεί να κάνουν νωρίτερα την επαναληπτική δόση.

Επίσης αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα του συνδυασμού των εμβολίων, του λεγόμενου mix and match, στον εμβολιασμό των παιδιών αλλά και στο νέο διιδρυματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Εμβόλια και Λοιμώδη Νοσήματα» που ο ίδιος θα διευθύνει ως επικεφαλής από τον Σεπτέμβριο.

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Γιώργος Παπαζήσης στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top