Παρέμβαση του ΑΠΘ για τον σταθμό Βενιζέλου

Παρέμβαση του ΑΠΘ για τον σταθμό Βενιζέλου

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Διεπιστημονική ημερίδα, κατά την οποία θα παρουσιαστούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης του πολύπαθου σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, οργανώνεται με πρωτοβουλία κοσμητόρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η διεθνής ημερίδα με τίτλο «Μετρό και Αρχαιότητες στη Βενιζέλου: Προκλήσεις και Λύσεις», που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου, έρχεται σε συνέχεια του ψηφίσματος με το οποίο η Σύγκλητος του ιδρύματος απηύθυνε έκκληση για μια προσεκτική και τεκμηριωμένη τοποθέτηση των αρμόδιων θεσμών ως προς το ζήτημα των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου, ενώ διατύπωνε την ανάγκη να πάρουν θέση εμπειρογνώμονες και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οι θεματικές που θα εξεταστούν κατά τις τέσσερις συνεδρίες της ημερίδας, είναι οι εξής:

  1. Η σημασία της in situ ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου ως μέρος του πολιτισμικού «κεφαλαίου» της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της προοπτικής της βιώσιμης ανάπτυξής της.
  2. Η συγκοινωνιακή διάσταση των εναλλακτικών λύσεων, σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις του έργου του Μετρό.
  3. Κατασκευαστικές και τεχνικοοικονομικές πτυχές των εναλλακτικών λύσεων.
  4. Οικονομικό / αναπτυξιακό και θεσμικό πλαίσιο της in situ ανάδειξης.

Οι στόχοι της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν οι κοσμήτορες οχτώ σχολών του ΑΠΘ που απαρτίζουν και τη συντονιστική επιτροπή της ημερίδας (Θεόδωρος Γιάγκου – Θεολογική, Ιάκωβος Ποταμιάνος – Καλών Τεχνών, Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου – Νομική, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης – Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Ιωάννα Μπίμπου – Παιδαγωγική, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης – Πολυτεχνική, Θεόδωρος Δαρδαβέσης – Επιστημών Υγείας και Δημήτρης Μαυροσκούφης – Φιλοσοφική), παρουσιάστηκαν σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Να ακουστούν όλες οι απόψεις

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαρωτιάδης, σκοπός της πρωτοβουλίας δεν είναι αλλάξει η απόφαση της κυβέρνησης, αλλά να ακουστούν με μεγαλύτερη ευκρίνεια να απόψεις που έχουν ακουστεί και από διεθνείς φορείς και «να συμβάλουμε, ώστε η τελική απόφαση της πολιτείας να είναι πιο ώριμη».

Ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ανέφερε ότι πρόσκληση για συμμετοχή απευθύνθηκε και στην κατασκευάστριες εταιρίες την Αττικό Μετρό και την Ελλάκτωρ ΑΕ, καθώς, όπως είπε, η ανάδειξη των κατασκευαστικών πτυχών είναι σημαντική. ωστόσο μέχρι στιγμής υπήρξε αρνητική απάντηση από τη διοίκηση της Αττικό Μετρό.

Τη λύπη του για την άρνηση των τεχνικών φορέων να συμμετάσχουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους εξέφρασε και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης.

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην πρωτοβουλία, ο κ. Μαυροσκούφης τόνισε πως «από τη στιγμή που τοποθετούνται ξένοι πανεπιστημιακοί θα ήταν μεγάλο έλλειμμα να μην τοποθετηθεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας» με κριτήρια ακαδημαϊκά και πλουραλιστικά. «Ευχής έργο θα ήταν, αν καταλήξουμε σε κάποια αποτελέσματα, να ακούσει η Πολιτεία», τόνισε.

Από την πλευρά της, η κ. Καστανίδου – Συμεωνίδου ανέφερε πως το πανεπιστήμιο μετέχει στα κοινά της Θεσσαλονίκης και δε θα μπορούσε να μείνει αδρανές σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Η ίδια υπογράμμισε πως η ημερίδα θέλει να αναδείξει λύσεις που είναι εφαρμόσιμες, χωρίς να σημαίνουν καθυστέρηση του έργου, καθώς το να γίνει μετρό γρήγορα είναι αίτημα όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Πρέπει να έχει γίνει φανερός σε όλους ο χαρακτήρας της παρέμβασης του πανεπιστημίου μας. Δεν είναι μία παρέμβαση με χαρακτήρα πολεμικό, αλλά μία παρέμβαση που έχει ως στόχο τη διαφώτιση του προβλήματος, το οποίο έχει ταλαιπωρήσει για πολλά χρόνια τη Θεσσαλονίκη, το οποίο δυστυχώς παραμένει σκοτεινό σε πολλές πλευρές του», ανέφερε σε παρέμβασή του ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Άρης Μέντζος και πρόσθεσε πως το ΑΠΘ είναι ο μοναδικός φορέας της που μπορεί να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top