Παρλιάρος: Σε όλη μου τη ζωή έκανα επανεκκινήσεις!

Παρλιάρος: Σε όλη μου τη ζωή έκανα επανεκκινήσεις!

Δεν είναι ο ζαχαροπλάστης της γειτονιάς. Είναι ο ζαχαροπλάστης της κάθε γειτονιάς… από την μεγαλύτερη πόλη μέχρι και το τελευταίο χωριό. Απευθύνεται στον ουρανίσκο όλων, μας έχει μαγέψει αμέτρητες φορές μέσα από τις συνταγές και τις “Γλυκές Αλχημείες” του τηλεοπτικά και αύριο Σάββατο 30 Νοεμβρίου θα έχουμε τη χαρά να τον γνωρίσουμε στο TEDx Univercity of Macedonia, όπου θα μας μιλήσει για τις δικές του επανεκιννήσεις ζωής. Με αφορμή τον τίτλο του φετινού TEDx “Reboot” του δίδεται ένα κίνητρο να μας γυρίσει πίσω σε σημεία σταθμούς της ζωής του, τότε που η ζαχαροπλαστική ήταν η αρχή ενός ονείρου. Το 2020 θα κλείσει 40 χρόνια στον χώρο και μας ετοιμάζει πολλές εκπλήξεις με μπόλικη ζάχαρη άχνη, ενώ οι “Γλυκές Αλχημείες” του επιστρέφουν στις οθόνες μας με νέα επεισόδια στις 8 Δεκεμβρίου. Αν ξέρετε την γλυκιά του πλευρά, σίγουρα από το stage του TEDx θα γνωρίσετε την αλήθεια του. Ο Στέλιος Παρλιάρος μιλάει στο Gr Times για την αυριανή εμπειρία, για τη ζαχαροπλαστική, για την αγάπη που έχει στη νεολαία, για την δημοσιότητα που περνάει από πάνω του καθημερινά, για την Ελλάδα σήμερα και το πόσο μπορεί να πετύχει κανείς εδώ. Ευγενής, ειλικρινής και πάνω απ’ όλα δημιουργικός… μας αποκαλύπτεται!

Συνέντευξη στην Ελένη Σκάρπου

Πως αποφασίσατε να συμμετέχετε στο φετινό TEDx;

Όταν έμαθα ότι το θέμα του φετινού TEDx είναι η επανεκκίνηση, ένιωσα ότι ταυτίζομαι, ότι είμαι εγώ. Σε όλη μου τη ζωή έκανα -και συνεχίζω να κάνω- επανεκκινήσεις. Θεώρησα, λοιπόν, ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μοιραστώ με το κοινό τις εμπειρίες μου.

Τι σημαίνει επανεκκίνηση για έναν άνθρωπο όπως εσείς και πως την έχετε βιώσει στα χρόνια που πέρασαν;

Επανεκκίνηση για μένα είναι η δημιουργία, το καινούριο, κάτι που μου δίνει τη δυνατότητα να πάω μπροστά. Δεν μου αρέσει να μένω στάσιμος, θέλω να κάνω διαρκώς καινούρια πράγματα. Στη ζωή είναι σημαντικό να κλείνει ένας κύκλος και να ανοίγει ένας άλλος.

Τι σας προσφέρει η εμπλοκή σας με νέους ανθρώπους; Τι θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί τους από την εμπειρία σας ή να τους συμβουλέψετε;

Μικρός ήθελα να κάνω παρέα με μεγαλύτερους. Έπαιρνα από αυτούς την εμπειρία, τη γνώση τους. Τώρα, έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι! Μου αρέσει να κάνω παρέα με νεότερους, γιατί από αυτούς παίρνω το σήμερα, ενώ παράλληλα φαντάζομαι ότι τους μεταδίδω την εμπειρία μου, τα βιώματά μου. Αν μπορούσα να συμβουλέψω κάτι τους σημερινούς νέους αυτό θα ήταν να μην φοβούνται τις ατυχίες ή τις αποτυχίες, να μην απογοητεύονται και να μην τα παρατάνε. Είναι σημαντικό επίσης το να γνωρίζουν το παρελθόν προκειμένου να φτιάξουν το μέλλον. Όταν γνωρίζεις τα λάθη που έκαναν οι προηγούμενοι, δεν τα επαναλαμβάνεις και πας ένα βήμα πιο μπροστά.

tedx-στελιος-παριλιαρος-reboot

Η ζαχαροπλαστική είναι μια διαδικασία μοναχική; Είναι κάτι εξωστρεφές για εσάς;

Στη φάση της δημιουργίας, όταν έχω κάτι στο μυαλό μου και θέλω να το αποτυπώσω στο γλυκό μου, έχω τρομερή εσωστρέφεια, γιατί πρέπει να είμαι συγκεντρωμένος. Το αποτέλεσμα, όμως, έχω την ανάγκη να το μοιραστώ με τον κόσμο, οπότε εκεί έρχεται η εξωστρέφεια!

Είστε ένα δημόσιο πρόσωπο, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητά σας, τη φήμη σας, τη δουλειά και το έργο σας αναφορικά με τη ζαχαροπλαστική. Τι παγίδες κρύβει αυτό; Σας ενόχλησε ποτέ; Είναι διαχειρίσιμο τελικά;

Κρύβει πράγματι πολλές παγίδες. Αν δεν στέκεσαι στα πόδια σου και δεν είσαι ισορροπημένος άνθρωπος μπορεί σε εξαφανίσει το ίδιο το σύστημα που σε δημιούργησε. Πρέπει να ξέρεις να το διαχειρίζεσαι. Δεν είσαι το κέντρο της γης, έτυχε να γίνεις δημόσιο πρόσωπο. Πάνω από όλα πρέπει να κοιτάς τη δουλειά σου, το έργο σου. Αυτό που συχνά με δυσκολεύει είναι το ότι υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν πως επειδή είμαι δημόσιο πρόσωπο, πρέπει να είμαι διαρκώς διαθέσιμος. Μπορεί για παράδειγμα να μιλάω με κάποιον στον δρόμο και να με διακόψουν για να βγάλουμε μια φωτογραφία. Αυτό το νιώθω πιεστικό.

Μπορείς να είσαι πετυχημένος στην Ελλάδα του σήμερα; Τι προσπάθεια πρέπει να καταβάλεις για να είσαι;

Η επιτυχία εξαρτάται από το πως τη βλέπει ο καθένας. Μια επιτυχία πάντως για να έχει διάρκεια χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά, χρόνο, αγώνα, υπομονή, πίστη και πάνω από όλα συνέπεια –κάτι που θεωρώ ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα και αυτό με ενοχλεί. Αν κάποιος έχει τα στοιχεία αυτά φυσικά και μπορεί να τα καταφέρει. Πετυχημένος για μένα είναι αυτός που δημιουργεί τη δική του ταυτότητα. Αυτός που αντιγράφει τον διπλανό του δεν θα έχει καμία επιτυχία.

Σκεφτήκατε ποτέ να ασχοληθείτε με κάτι άλλο πέρα από την υπόθεση “γλυκό”;

Ήμουν ένα παιδί γεμάτο όνειρα. Μου άρεσε να ζωγραφίζω, να κάνω σχέδια, ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας, αλλά δεν τα πήγαινα καλά με τα γράμματα. Δεν ήθελα να διαβάζω, να κάθομαι στα θρανία. Νιώθω πραγματικά τυχερός γιατί κάνω αυτό που μου αρέσει. Δεν είναι μόνο η ζαχαροπλαστική. Είναι σαν όλα όσα πάντα μου άρεσαν να έχουν ενωθεί και να έχουν βρει εφαρμογή γύρω από τη ζαχαροπλαστική. Η αισθητική, το food styling, η επικοινωνία, η φωτογραφία. Στήνω σκηνικά στο μυαλό μου, παντρεύω υλικά μεταξύ τους και δημιουργώ νέες γεύσεις. Ο ρόλος μου δεν τελειώνει στην παρασκευή ενός γλυκού. Είναι η ολοκληρωμένη εμπειρία αυτό που με προκαλεί. Το πώς θα στηθεί το γλυκό, σε τι κουτί θα μπει, πώς θα το προσφέρω στον κόσμο, πώς θα το φωτογραφίσω, σε τι πιάτο, με ποιο φόντο…

Ποιος γλυκός άνθρωπος αποτέλεσε επιρροή για όσα κάνατε στην μετέπειτα ζωή σας;

Η οικογένειά μου.

Τι γεύση σας αφήνει η ελληνική τηλεόραση;

Γλυκιά και πικρή μαζί!

Τι ετοιμάζετε για το επόμενο διάστημα;

Πέρα από την εκπομπή «Γλυκές Αλχημείες», η οποία με ολοκαίνουριο concept κάνει περμιέρα στις 8 Δεκεμβρίου, το 2020 κλείνω 40 χρόνια ως ζαχαροπλάστης και για μια ακόμα φορά κάνω… επανεκκίνηση! Έχω στο μυαλό μου διάφορα projects, τα οποία έχω αρχίσει να θέτω σε εφαρμογή. Από τη δημιουργία βιβλίων, μέχρι την οργάνωση pop up events! Σύντομα θα μάθετε περισσότερα!

στελιος-παρλιαρος-tedx-reboot (2)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top