Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα 0,80 ευρώ/λίτρο η τιμή- πολύ χαμηλή η ζήτηση

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα 0,80 ευρώ/λίτρο η τιμή- πολύ χαμηλή η ζήτηση

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Με τιμή κοντά στα 0,80ευρώ/ λίτρο, αρχίζει από σήμερα, 15 Οκτωβρίου, να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης στο νομό Θεσσαλονίκης, σε μία χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από την πολύ χαμηλή ζήτηση και τις ελάχιστες παραγγελίες στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Αν δεν ήταν το μέτρο της επιδότησης- από 80 ως 350 ευρώ – σήμερα δεν θα συζητούσαμε για την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, αφού τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν επιλέξει κάποιο εναλλακτικό καύσιμο για να ζεσταθούν.

Λίγοι καταναλωτές έχουν μείνει πιστοί στο πετρέλαιο για τη θέρμανση των κατοικιών τους καθώς σχεδόν το 90% των κατοίκων των πολυκατοικιών στη Θεσσαλονίκη, «έχει γυρίσει» στο φυσικό αέριο, όπως δήλωσε στο GRTimes.gr o γενικός γραμματέας της οικείας Ένωσης Βενζινοπωλών (ΕΝ.ΒΕ.Θ) κ. Σταύρος Ιωαννίδης. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας πάρα πολλοί οικιακοί καταναλωτές στράφηκαν σε εναλλακτικά καύσιμα, με τη μεγάλη μεταστροφή να γίνεται το 2012, όταν οι Ε.Φ.Κ. μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, εξισώθηκαν. Η άρση εκείνου του μέτρου, δύο χρόνια μετά, δεν μπόρεσε να αλλάξει την τάση που είχε δημιουργηθεί στην αγορά.

“Έφυγαν” και τα βενζινάδικα από το πετρέλαιο θέρμανσης

Στην εποχή που το πετρέλαιο θέρμανσης κυριαρχούσε στις επιλογές των καταναλωτών, στους έξι μήνες που διατίθεται, τα πρατήρια καυσίμων πραγματοποιούσαν ως και το 50% του ετήσιου τζίρου τους. Τώρα πλέον το θέρμανσης, στα λίγα πρατήρια που συνεχίζουν να το διαθέτουν, αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του τζίρου τους, σύμφωνα με εκτίμηση του κ. Ιωαννίδη ο οποίος πρόσθεσε ότι στην Θεσσαλονίκη πετρέλαιο θέρμανσης διαθέτουν πρατήρια που ως επί το πλείστον βρίσκονται περιφερειακά του πολεοδομικού συγκροτήματος, περίπου 50-60 από τα συνολικά 350 ιδιωτικά αυτόνομα πρατήρια.

«Φέτος οι παραγγελίες είναι ελάχιστες, πολύ λιγότερες από πέρυσι και αυτό αφ’ ενός επειδή ο καιρός είναι ακόμη μαλακός και, αφ’ ετέρου, εξ’ αιτίας της αποθεματοποίησης που έκαναν τον προηγούμενο χειμώνα οι καταναλωτές, λόγω χαμηλών τιμών και της παράτασης του ενός μήνα στην προμήθεια», εξήγησε ο κ. Ιωαννίδης.

Σημειώνεται ότι η τελευταία περίοδος διάθεσης, αντί να λήξει τέλος Απριλίου, διήρκεσε ως τις 31 Μαΐου, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε στην αγορά ο covid-19.

Στη Θεσσαλονίκη το πετρέλαιο θέρμανσης αρχίζει από σήμερα να διατίθεται με μέση τιμή τα 0,80 ευρώ/λίτρο, ενώ εκτιμάται ότι η τιμή δεν θα ξεπεράσει τα 0,82- 0,83 ευρώ/λίτρο, ανάλογα με τη ζήτηση που εκδηλώνεται αλλά και τις τιμές στις οποίες προμηθεύονται το καύσιμο οι πρατηριούχοι.

Πέρυσι η αγορά είχε ανοίξει με την τιμή πώλησης στα 1,037 ευρώ/λίτρο και είχε κλείσει, τέλος Μαΐου, στα 0,76 ευρώ/λίτρο.  Η διάθεση δηλαδή αρχίζει με το πετρέλαιο να είναι φθηνότερο κατά 22,85% .

Οι προσδοκίες των βενζινοπωλών, για τις πωλήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, είναι πολύ συντηρητικές λόγω της αποθεματοποίησης που είχε γίνει το Μάϊο.

“Κρατάει” παραπάνω το πετρέλαιο στην επαρχία

«Ο κόσμος έχει στραφεί σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο pellet και τα ξύλα. Αν συγκρίνουμε αστικά κέντρα και επαρχιακές περιοχές, διαπιστώνουμε ότι περισσότεροι είναι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης στην επαρχία κι’ αυτό επειδή το πετρέλαιο συμφέρει οικονομικά αλλά και επειδή είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο», επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης.

Σε ό,τι αφορά στην διεύρυνση του μέτρου της επιδότησης προκειμένου να καλυφθούν και άλλες πηγές θέρμανσης, ο κ. Ιωαννίδης θεωρεί μάλλον απίθανη την ένταξη του φυσικού αερίου καθώς με παρέμβαση κρατική είναι  φθηνότερο κατά 20% από το πετρέλαιο θέρμανσης, πολιτική που συνεχίζει να ισχύει, ενώ σε ό,τι αφορά στα άλλα καύσιμα θέρμανσης είπε ότι θα πρέπει να πιστοποιείται η κατανάλωση, όπως συμβαίνει με το Σύστημα Διαχείρισης Πετρελαίου Θέρμανσης της ΑΑΔΕ, δηλαδή μέσω του «Ήφαιστος».

Ένα θέμα που κάθε χρόνο απασχολεί τους δικαιούχους, είναι η είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει η καταβολή των επιδομάτων να γίνει έως το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να ενισχυθούν άμεσα τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ το ύψος του καθορίζεται από την κλιματική ζώνη στην οποία βρίσκεται η κάθε κατοικία.

Εισοδηματικά Κριτήρια:

Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Ακίνητη Περιουσία:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Κλιματικές Ζώνες

Για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, η χώρα κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες:

Zώνη Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

Ζώνη Β: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.

Ζώνη Γ: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

Ζώνη Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων

Για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα για αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Π.χ. για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά στη ζώνη Α το επίδομα ανέρχεται σε 300 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top