Πέτρος Απότσος: Η αγορά ακινήτων στην εποχή του Real Estate 4.0

Πέτρος Απότσος: Η αγορά ακινήτων στην εποχή του Real Estate 4.0

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Το ‘Industry 4.0’ έχει ήδη φέρει την επανάστασή του στον κλάδο του real estate, με τις επιχειρήσεις που είναι πιο κοντά στις τεχνολογικές εξελίξεις, να χρησιμοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στις διαδικασίες διαχείρισης ακινήτων αλλά και επένδυσης σε αυτά.

Όπως είπε ο μηχανικός και ιδιοκτήτης της REDOC κ. Πέτρος Απότσος, σε σχετική του παρουσίαση στα Οpen Stages της ‘Beyond 4.0 2021’, η τεχνολογία δίνει νέα εργαλεία, με τα οποία πωλητές και διαχειριστές ακινήτων από τη μια πλευρά και, υποψήφιοι αγοραστές, επενδυτές ή και ενοικιαστές από την άλλη, υπερβαίνουν τους περιορισμούς  χρόνου και τόπου, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται ουσιαστικά και σε μεγάλο βαθμό οι επαφές κατά τις διαπραγματεύσεις γύρω από ένα ακίνητο.

«Τα εργαλεία που παρέχει η Τεχνολογία έχουν εφαρμογές τόσο στην κατασκευή κτιρίων, όσο και στη διαβίωσή μας σε χώρους “έξυπνους”, ενώ η Τεχνολογία υπεισέρχεται και στη διαχείριση ακινήτων για την ενοικίαση ή πώλησή τους. Υπάρχει η δυνατότητα, ψηφιακά, εξατομικευμένης διαρρύθμισης των εσωτερικών χώρων ενός ακινήτου. H επαυξημένη πραγματικότητα- augmented reality, κάνει πλέον εύκολη την εικονική περιήγηση σε ένα υπό σχεδιασμό ακίνητο.

«Σταδιακά, με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών σε επίπεδο υπηρεσιών, θα φτάσουν να γίνονται ηλεκτρονικά και οι αγοραπωλησίες, ενώ μέσω blockchain συστημάτων, θα γίνει δυνατή και η αποκεντρωμένη διαχείριση γης, ακόμη και τμημάτων μεγαλυτέρων ακινήτων», εξήγησε ο κ. Απότσος λέγοντας πως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση έφερε την Εξατομίκευση, την Αποκέντρωση, την Αρθρωτότητα στη διαχείριση, την Κυβερνοσυμβίωση και την Παγκοσμιοποίηση και στον κλάδο του real estate.

Η REDOC είναι μία εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, που αγαπάει την τεχνολογία, γι’ αυτό και έχει θέσει στη διάθεση των πελατών της την πλατφόρμα enoik.io, μία εφαρμογή με την οποία ηλεκτρονικά γίνεται αυτομάτως η πληρωμή ενοικίων και από το κινητό τηλέφωνο.

Στην enoik.io ο ιδιοκτήτης καταχωρεί τα επενδυτικά του ακίνητα τα οποία εκμεταλλεύεται, ενώ ο ενοικιαστής μέσω αυτής καταβάλλει τα χρήματα, επιλέγοντας τον τρόπο πληρωμής που προτιμά, κτίζοντας παράλληλα το προφίλ του συνεπούς μισθωτή εφ’ όσον φυσικά δεν καθυστερεί στην καταβολή του μισθώματος.

Τον κ. Απότσο και τη REDOC ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αξιοποίηση του σημαντικού κτιριακού αποθέματος που υπάρχει στα κέντρα των πόλεων, καθώς μπορεί να εξυπηρετηθούν οι στεγαστικές ανάγκες πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Σε ένα τέτοιο σχέδιο ο κ. Απότσος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εμπλακούν Δήμοι, οι οποίοι είτε θα μισθώσουν με long lease παλιές πολυκατοικίες, είτε θα τις απαλλοτριώσουν, ώστε στη συνέχεια να ανακαινίσουν τα διαμερίσματα και να τα εκμισθώσουν με χαμηλό τίμημα.

Τέτοια projects ασφαλώς και απαιτούν κεφάλαια για να υλοποιηθούν , αλλά πόροι, όπως υποστήριξε ο κ. Απότσος, μπορούν να αντληθούν από προγράμματα για την ενίσχυση  μεταναστών  και ατόμων/ οικογενειών που ζούνε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top