Πλ. Εμπορίου: Ξενοδοχείο στο διατηρητέο της Οικοδομής Κουκουμπάνη

Πλ. Εμπορίου: Ξενοδοχείο στο διατηρητέο της Οικοδομής Κουκουμπάνη

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ένα νέο ξενοδοχείο πρόκειται να προστεθεί στη ξεχωριστή ιστορική γειτονιά της Πλατείας Εμπορίου, με τη μετατροπή του διατηρητέου κτιρίου στη γωνία των οδών Αγίου Μηνά και Κατούνη, σε πολυτελή χώρο φιλοξενίας.

Όπως πληροφορήθηκε το GrTimes.gr, επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας τις κατασκευές, ενοικίασε με long lease το διατηρητέο επί της Αγίου Μηνά 1, ακίνητο κατασκευασμένο το 1926 και σε μία εποχή αναγέννησης της περιοχής, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

Η οικοδομή, γνωστή ως ‘Οικοδομή Δ. Κουκουμπάνη’,  είναι ένα πολύ ενδιαφέρον εκλεκτικιστικό κτίριο, που κατασκευάστηκε από την Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Νέων Χωρών με υπεύθυνους μηχανικούς τους Βασιλειάδη και Φυλλίδη και η οποία για ένα διάστημα, πιθανώς στον 1ο όροφο, στέγασε την άλλοτε Τράπεζα Θεσσαλίας.

Αυτή η οικοδομή – κόσμημα της Πλατείας Εμπορίου, έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα λοξότμητη πρόσοψη επί της Αγίου Μηνά, ενώ οι τρεις όροφοι εσωτερικά παρουσιάζουν διαφορετική διαμόρφωση. Μάλιστα στον 2ο όροφο ξεχωρίζει η κεντρική σάλα, που στον 3ο γίνεται κεντρικό αίθριο.

Η οικοδομή, που ανήκει σε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών , φιλοξενούσε παλαιότερα, στους ορόφους, γραφεία επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ενώ σήμερα από επιχειρήσεις εστίασης χρησιμοποιούνται μόνο τα καταστήματα του ισογείου και το δώμα.

Στα περίπου 1.200 τ.μ. του ακινήτου, που βρίσκεται στην τόσο ιδιαίτερη περιοχή των Άνω Λαδάδικων του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και, οικονομικού κέντρου των αρχών του 20ου αιώνα, θα δημιουργηθεί ένας  χώρος φιλοξενίας, υψηλής κατηγορίας.

Πλατεία Εμπορίου- μία τουριστική γειτονιά

Βλέπουμε έτσι, την σταδιακή μετατροπή της Πλατείας Εμπορίου σε μία τουριστική γειτονιά υψηλής όμως αισθητικής, καθώς το νέο ξενοδοχείο, θα «κάνει παρέα» στους χώρους φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν στην τελευταία διετία. Συγκεκριμένα, στο “Bahar Boutique Hotel” που έγινε στο διατηρητέο, στο ‘10’ της οδού Εδέσσης και, στο “Τhe Mood Luxury Rooms”, στην Κατούνη 31.

Πλατεία Εμπορίου και οδός Αγίου Μηνά, με τις παρεμβάσεις και αναπλάσεις του Δήμου, έχουν περάσει σε μία νέα εποχή ανάπτυξης, ενώ ειδικά επί της Αγίου Μηνά, υπάρχουν και άλλα πολύ ενδιαφέροντα διατηρητέα κτίρια που περιμένουν να αξιοποιηθούν.

Θα πρέπει να τονιστεί, πόσο παραπάνω ανέδειξε το τμήμα της οδού, μεταξύ Ίωνος Δραγούμη και Βενιζέλου, η μετατροπή του σε ήπιας κυκλοφορίας και η αποκάλυψη του ίχνους, με τις ράγες, που άφησε η άλλοτε διέλευση του τραμ της πόλης. Το έργο αυτό, υπενθυμίζεται, χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ