Πλακιωτάκης: Η Θεσσαλονίκη μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των μεταφορών (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Πλακιωτάκης: Η Θεσσαλονίκη μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των μεταφορών (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στη μόνιμη και σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Αιγαίο, στη σύνδεση με τις Σποράδες και στην αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Μέχρι σήμερα η Θεσσαλονίκη δεν έπαιξε τον κομβικό ρόλο που οφείλει να έχει στις θαλάσσιες μεταφορές, είπε ο υπουργός και παρέθεσε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάδειξη αυτού του ρόλου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μόνιμη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο που θα υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος πολυετών συμβάσεων οι οποίες θα είναι χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ήδη οι σχετικές συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο  και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου θα ανακοινωθεί η συγκεκριμένη πολυετής σύμβαση.

«Έτσι η Θεσσαλονίκη με μόνιμο, σταθερό και βιώσιμο τρόπο θα αποκτήσει ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης ο οποίος αναφέρθηκε και στην επιδότηση της γραμμής που θα συνδέει το λιμάνι της πόλης με τις Σποράδες από την 1η Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου με 3 δρομολόγια την εβδομάδα και μάλιστα με γρήγορο επιβατηγό οχηματαγωγό.

Στην τελική φάση υλοποίησης έχει μπει και το «εμβληματικό έργο» ύψους 180 εκατ. ευρώ που αφορά στην επέκταση του 6ου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο έργο -που εντάσσεται στο πλαίσιο των υποχρεωτικών επενδύσεων που σχεδιάζει ο ΟΛΘ- θα αναβαθμίσει το λιμάνι και θα το μετατρέψει σε εμπορευματικό κόμβο όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά και για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επίσης, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Τελωνείου, αλλά και στα φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας γνωστοποιώντας ότι το υπουργείο έχει κάνει θετική εισήγηση στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων ώστε και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να μπορέσει να φιλοξενήσει homeport κρουαζιέρες. «Η Θεσσαλονίκη θα μπει στον παγκόσμιο χάρτη των μεταφορών και αυτό είναι πολύ σημαντικό»,  είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται για τα υπό αξιοποίηση λιμάνια ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι αυτό το ενδιαφέρον «πιστοποιεί την ορθότητα της πολιτικής μας επιλογής και τις πολύ μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες των περιφερειακών λιμανιών της χώρας».

«Ο σχεδιασμός μας», πρόσθεσε «αποδίδει καρπούς» με πολύ μεγάλα οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη, ενώ η χώρα μας «αποκτά επιτέλους ολοκληρωμένη θαλάσσια νησιωτική πολιτική με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Επίσης αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με συνδικαλιστές και την εκπρόσωπο της ΟΜΥΛΕ, Φανή Γουργούρη, διαβεβαίωσε ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα» από τις αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών.

Ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε ακόμη ότι τα λιμάνια εισέρχονται στην ψηφιακή εποχή, ενώ  ανακοίνωσε πως εντός του έτους θα προχωρήσει η αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης που αφορά και τη Σχολή ΑΕΝ της Ν. Μηχανιώνας.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάπλαση, ανάπτυξη και ενοποίηση του παραλιακού μετώπου κάνοντας λόγο για ένα εμβληματικό έργο το οποίο στηρίζει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και στον σχεδιασμό για την περαιτέρω ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος.

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης στη Μαρία Σαμολαδά:


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη – Τουρισμός: Νέα προϊόντα για πολίτες και τουριστικούς πράκτορες

Πλακιωτάκης: Μόνιμη σύνδεση Θεσσαλονίκης – Αιγαίου (VIDEO)

Πλακιωτάκης: Σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σποράδων από την 1η Ιουνίου (VIDEO)

ΟΛΘ: Ως τον Σεπτέμβριο ανάδοχος για τον 6ο προβλήτα (VIDEO)

Ο ΥΝΑΝΠ Γιάννης Πλακιωτάκης στον ΟΛΘ (VIDEO)

Τζιτζικώστας: Ανάπλαση και ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης (VIDEO)

Στο ΥΜΑΘ ο Πλακιωτάκης – Συνάντηση με Καλαφάτη (VIDEO)

Συνάντηση Πλακιωτάκη με συνδικαλιστές του ΟΛΘ

“Άγγλος” ο Πλακιωτάκης – Η φωτογραφία του 1873 που τον εντυπωσίασε

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ