Τα παιδιά γράφουν για να … σωθεί το περιβάλλον!

Τα παιδιά γράφουν για να … σωθεί το περιβάλλον!

Ρεπορτάζ: Ευτέρπη Μουζακίτη

«Ο βασιλιάς των σκουπιδιών ξεκίνησε να κλαίει. “Δεν δημιουργώ εγώ τα σκουπίδια, εγώ απλά παίζω μαζί τους. Αν δεν σταματήσετε να ρυπαίνεται, δεν θα σταματήσω να παίζω!” Ο ιππότης συνειδητοποίησε ότι ο βασιλιάς είχε απόλυτο δίκιο. Αποφάσισε ότι εμείς είμαστε που πρέπει να αλλάξουμε και όχι τα σκουπίδια!»

Πρόκειται για ένα απόσπασμα από την ιστορία «Πολεμώντας τον βασιλιά των σκουπιδιών» του 12χρονου Αρσίλντο Σαλίασι,  μαθητή της έκτης δημοτικού στο 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο στο Ελευθέριο Κορδελιό απέσπασε το δεύτερο βραβείο στον 6o Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής στα αγγλικά με τίτλο: “Be part of the solution, not part of the pollution”. Ο Αρσίλντο και οι υπόλοιποι μαθητές του διαγωνισμού δίνουν με δημιουργικό, εντυπωσιακό και ευαισθητοποιημένο τρόπο ένα ηχηρό μήνυμα για την επιτακτική ανάγκη να γίνουμε μέρος της αλλαγής και της λύσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Οι δάσκαλοι του περιγράφουν τον Αρσίλντο ως ένα πολύπλευρο ταλέντο, ένα δημιουργικό παιδί, από τους καλύτερους μαθητές της τάξης, που συμμετέχει στην θεατρική ομάδα του σχολείου, παίζει σκάκι και του αρέσουν τέτοιου είδους δράσεις. «Το θέατρο, βοηθάει πολύ το παιδί να εξωτερικεύει τις ιδέες του. Ίσως βοήθησε η συμμετοχή του στη θεατρική ομάδα στο να σκεφτεί και να  γράψει αυτά τα πράγματα” σημειώνει μιλώντας στο GRTimes ο διευθυντής του 6ου  Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου στο Ελευθέριο Κορδελιό, Στέργιος Παπαδόπουλος και προσθέτει πως «πολλές φορές μένουμε έκπληκτοι από το ταλέντο και τις ιδέες των παιδιών, σκέφτονται πράγματα που δεν θα είχαν περάσει από το νου μας. Πραγματικά μας άφησε έκπληκτους και άναυδους η ιστορία του Αρσίλντο, νομίζω ότι ήταν μια εξαιρετική προσπάθεια».

Η κύριά Ζωή Μαλβίτση, η δασκάλα αγγλικών του σχολείου κατά τη διάρκεια του μαθήματος είναι υπεύθυνη για να τους διδάξει το αντικείμενο της δημιουργικής γραφής. «Αυτό που με εντυπωσιάζει όταν τα παιδιά μου δείχνουν τις ιστορίες τους και τις ιδέες τους είναι η πρωτοτυπία. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δίνουν ένα  πολύ ποιητικό ή μεταφορικό τρόπο στις λέξεις ενώ βλέπω και τις επιρροές που έχουν δεχτεί από τα εξωσχολικά βιβλία που διαβάζουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Αρσίλντο πρέπει να εμπνεύστηκε από τις επικές ιστορίες με ήρωες.»

Η κ. Μαλβίτση αναφέρει μάλιστα πως υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση στο διαγωνισμό. “Η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Ορισμένες φορές, ενδέχεται τα παιδιά θεωρούν βαρετή τη συμβατική προσέγγιση στο μάθημα, οπότε μόνα τους ζητούσαν να κάνουμε κάτι πιο ελεύθερο και να αφηγηθούν μια ιστορία. Όλα αυτά στα αγγλικά. Διδάσκουμε τα ίδια τα κείμενα των παιδιών στη τάξη”. Για το αποτέλεσμα επισημαίνει πως νιώθει ηθική ικανοποίηση.
“Από αυτές τις δράσεις μένει πάντα κάτι στα παιδιά και ελπίζω να μείνει και στο μέλλον, να καταφεύγουν στο γράψιμο προκειμένου να βρίσκουν μια διέξοδο από αυτά που σκέφτονται και τους βασανίζουν”.

Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός δημιουργικής γραφής στα αγγλικά διεξάγεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά από το ιδιωτικό κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛΤ. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Έχουμε μια παράδοση συμμετοχών σε αυτό τον διαγωνισμό, έχουμε συμμετάσχει τέσσερις φορές και είχαμε διακρίσεις. Φέτος συμμετείχαν έξι παιδιά της ΣΤ τάξης. Οι κατηγορίες που μπορεί να λάβει μέρος κάποιο παιδί είναι short story, γράμμα και ποίημα» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος

Προσθέτει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν άνθρωποι με όνειρα και με μεράκι που να καθοδηγούν τα παιδιά σε δημιουργικές και καινοτόμες δράσεις, όπως είναι η δασκάλα αγγλικών του σχολείου, Ζωή Μαλιβίτση, που ωθεί τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση.

Το 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό σχολείο του Ελευθερίου Κορδελιου

Πρόκειται για ένα διαπολιτισμικό σχολείο που όπως περιγράφει ο κ. Παπαδόπουλος, το μότο του είναι «Σεβόμαστε και αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα και βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν». Το σχολείο συμμετέχει σε πολλές δράσεις και έχει διακριθεί ουκ ολίγες φορές. Εδώ και 17 χρόνια έχουν συμμετοχές σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα ενώ τα τελευταία 18 χρόνια εκδίδουν τη σχολική τους εφημερίδα, η οποία αποστέλνεται ακόμα και στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,στους πολιτικούς αρχηγούς, σε τοπικούς φορείς και πανεπιστήμια, γνωστοποιώντας με αυτό τον τρόπο τις δράσεις τους.

Ο κ. Παπαδόπουλος συμπληρώνει 26 χρονιά σε αυτό το σχολείο και τα τελευταία 20 χρονιά είναι διευθυντής. Περιγράφει πως είναι ένα σχολειό που το “πονάνε” όλοι και έχουν τη δυνατότητα οι εκπαιδευτικοί να προτείνουν και να υλοποιούν καινοτόμες δράσεις. «Η σύνθεση μαθητικού δυναμικού που υπάρχει στο σχολείο είναι μόνο κέρδος. Ο ένας μαθαίνει και παίρνει από τον άλλον. Οτιδήποτε γίνεται σε αυτό το σχολείο, αν δεν υπήρχε αυτό το τρίπτυχο εκπαιδευτικοί, παιδιά και γονείς δεν θα τα καταφέρναμε. Είμαστε μια πάρα πολύ δεμένη ομάδα. Ότι και αν λέει ένας διευθυντής, αν δεν ακολουθεί μαζί με τους εκπαιδευτικούς, δεν γίνεται. Δεν μπορεί ένας διευθυντής να λέει και οι εκπαιδευτικοί να εκτελούν. Υπάρχει ένα τρίπτυχο δυνατό, που ο ένας στηρίζει τον άλλον» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το 6ο Διαπολιτισμικό Σχολείο του Ελευθέριου Κορδελιού στην ιστοσελίδα τους.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ