Project She&He: Όραμα για έναν κόσμο χωρίς στερεότυπα

Project She&He: Όραμα για έναν κόσμο χωρίς στερεότυπα

Ρεπορτάζ: Ευτέρπη Μουζακίτη

Ισότητα, εξάλειψη διακρίσεων, ίδια δικαιώματα, ίδιες υποχρεώσεις.Το She & He, ένα project που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2017, στοχεύει μεταξύ άλλων στην ανάδειξη των ανισοτήτων ανάμεσα στα δύο φύλα, και επιδιώκει την αντιμετώπιση και τον περιορισμό τους μέσω εκπαίδευσης, που θα εξοπλίσει τις συμμετέχουσες με εφόδια που θα τις ενδυναμώσουν.

Με σκοπό τη δημιουργία ενός κόσμου με ίσες ευκαιρίες για τα φύλα, χωρίς στερεότυπα, το She&He είναι ένα project που δημιουργήθηκε το 2017 από μια ομάδα νέων, και είναι εμπνευσμένο από την Έφη Μακαμτζή. Σήμερα, το She&He  έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση και να εντατικοποιήσει τις δράσεις του, που στοχεύουν στην εκπαίδευση των νέων γυναικών ώστε να ενδυναμώσουν και να απογειώσουν την επαγγελματική τους πορεία.

Όπως εξηγεί στο GRTimes η Κατερίνα Κατσινά, υπεύθυνη επικοινωνίας και συντονίστρια του She&He, ο Οργανισμός δίνει ναι μεν έμφαση στη γυναίκα, ωστόσο δεν απευθύνεται μόνο στο γυναικείο φύλο. Αντιθέτως, ο σκοπός είναι η ανάδειξη της ισότητας των δύο φύλων, για αυτό και το όνομα είναι She & He και δεν είναι  κάτι που παραπέμπει μόνο στη γυναίκα.

Το 2017, το εγχείρημα ξεκίνησε ώστε να ενημερώσει τον κόσμο για την ισότητα των δυο φύλων. «Καλώς ή κακώς όσο και αν λέμε ότι έχουν προχωρήσει τα πράγματα, υπάρχουν αρκετές ανισότητες, το βλέπουμε και το ζούμε» υπογραμμίζει η Κατερίνα, τονίζοντας την ανάγκη της ύπαρξης οργανισμών που θίγουν ζητήματα ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα.

Πλέον, ο Οργανισμός εστιάζει στην ενδυνάμωση των νέων κοριτσιών ιδιαίτερα, στη Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά, μέσα από τις εκπαιδεύσεις που διοργανώνουν, επιδιώκουν να τους δώσουν τα κατάλληλα εργαλεία για την επαγγελματική τους πορεία. «Θεωρούμε σε μια εποχή που όλα κινούνται τόσο γρήγορα, και οι εργοδότες ζητάνε να έχουμε πολλές ικανότητες, που είναι δύσκολο και χρειάζεται χρόνο για να τις αναπτύξεις, είναι σημαντικό να δίνουμε τα κατάλληλα εργαλεία, όχι μόνο για την προσωπικότητα, αλλά και πρακτικές δεξιότητες» αναφέρει μεταξύ άλλων η Κατερίνα.

Πως μπορεί κανείς να διαχειριστεί καλύτερα τον χρόνο του, το άγχος του, την επαγγελματική του εικόνα, καθώς και πρακτικά εργαλεία όπως ο τρόπος γραφής μιας αίτησης χρηματοδότησης για το δικό του νέο εγχείρημα, είναι μερικά από τα εργαλεία που διδάσκονται στις εκπαιδεύσεις του She&He Project, που ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο.

Η Κατερίνα μάλιστα αναφέρει πως υπήρξε και η ίδια εισηγήτρια στις εκπαιδεύσεις με τίτλο Empowering Her: Σειρά Soft SkillsTrainings, μιλώντας για το πώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τη διαφορετικότητά του ώστε να ξεχωρίσει επαγγελματικά. «Πρέπει να πιστεύουν πάνω από όλα στον εαυτό τους, να μην επηρεάζονται τόσο πολύ από τους εξωτερικούς παράγοντες, που συνήθως θέλουν να βάλουν το άτομο σε συγκεκριμένα καλούπια. Δεν πρέπει να πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν κάτι το τόσο διαφορετικό που θα τους κάνει τέλειους ή θα τους κάνει να πάρουν μια χρηματοδότηση, ακόμα και ο τρόπος που σου αρέσει να διαβάζεις βιβλία μπορεί να γίνει το μελλοντικό σου επάγγελμα, δηλαδή το διαφορετικό μας χάρισμα μπορεί να έχει να κάνει από τον τρόπο που σκεφτόμαστε μέχρι και τον τρόπο που κοιτάμε τον ουρανό» εξηγεί η Κατερίνα, αναφέροντας τι τόνισε στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν την εκπαίδευση της.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και η πλατφόρμα του οργανισμού είναι η φωνή του, ώστε να αναδείξει τα προβλήματα ανισότητας που υπάρχουν. Τα μέλη της ομάδας επιδιώκουν δηλαδή να δείξουν πως υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης, μακριά από τα παραδοσιακά πρότυπα της κοινωνίας.

«Τώρα αρχίζουμε και μεγαλώνουμε και μας μαθαίνει το κοινό της Θεσσαλονίκης, μας προσεγγίζουν πολλά άτομα, θέλουν να μάθουν και να γίνουν μέλη της ομάδας, ως εθελοντές. Βέβαια υπάρχουν και τα αρνητικά σχόλια, καθώς έχουν πει πολλές φορές ότι είμαστε πάρα πολύ φεμινιστική ομάδα, με τον «κακό» τρόπο» εξηγεί  η Κατερίνα.

Πράγματι, πολλές ομάδες που ασχολούνται με την ισότητα των φύλων, αποκτούν αρνητικό πρόσημο ανάλογα με το πόσο “επιθετική” είναι η δράση τους στα μάτια της κοινωνίας.  Η Κατερίνα εξηγεί ότι ο φεμινισμός της ομάδας δεν πηγαίνει στο άλλο άκρο, δηλαδή στο να ρίχνουν τη θέση του ενός φύλου για να ανέβει η θέση του άλλου. Αντιθέτως, η βάση τους και αυτό το οποίο πιστεύουν είναι η ίση μεταχείριση των δύο φύλων. «Έχει να κάνει με το πως ορίζεις τον φεμινισμό. Για εμάς φεμινισμός είναι η ισότητα, ότι κανείς δεν είναι παραπάνω από τον άλλο, αν ορίζεται ο φεμινισμός έτσι, τότε ναι είμαστε φεμινιστική ομάδα» τονίζει η Κατερίνα. Προσθέτει πάντως, πως παρά το αρνητικό πρόσημο που δίνεται στο φεμινισμό, πάντα υπάρχει ανάγκη για την ανάδειξη του. Φεμινισμός με την έννοια να μην φανεί πως το ένα φύλο να είναι ανώτερο από το άλλο, αλλά με το να δημιουργηθούν ίσες ευκαιρίες για όλους.

Τουλάχιστον για τα επόμενα δυο χρόνια, η ομάδα του She&He επιθυμεί να συνεχίσει τις εκπαιδεύσεις, ενώ παράλληλα στοχεύει και την οργάνωση συνεδρίου με θεματική τα κοινωνικά στερεότυπα στον εργασιακό χώρο για τα δυο φύλα. Παράλληλα, συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και με το TEDxAuth.

Οι εκπαιδεύσεις είναι δωρεάν και πραγματοποιούνται από τα μέλη της ομάδας του She&He, ενώ παράλληλα υπάρχουν και ειδικοί που συμμετέχουν. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μάθει περισσότερα στη σελίδα στο Facebook  και στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ