Πρυτανικές Αρχές εφτά μεγάλων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων φιλοξενήθηκαν από το ΑΠΘ

Πρυτανικές Αρχές εφτά μεγάλων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων φιλοξενήθηκαν από το ΑΠΘ

Τις Πρυτανικές Αρχές εφτά μεγάλων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που συμμετέχουν μαζί με το ΑΠΘ στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πανεπιστημίων Epicur φιλοξένησε το Αριστοτέλειο στις εγκαταστάσεις του, από την Κυριακή 17 Οκτωβρίου έως την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021.

Οι Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των Πανεπιστημίων αυτών επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στις εργασίες της Διοικούσας Επιτροπής (Steering Committee) και της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού (SIG) του Epicur, που διοργανώθηκαν με ευθύνη του ΑΠΘ.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο οποίος μαζί με τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, Καθηγητή  Δημήτριο Κωβαίο, έχουν την ευθύνη για τη συμμετοχή του ΑΠΘ στο Epicur και τη Διοικούσα Επιτροπή.

 Στις εργασίες της Διοικούσας Επιτροπής του Epicur συμμετείχαν, εκτός από τον Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη του ΑΠΘ, οι ακόλουθοι Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις:

  •  Michel Deneken, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (Université de Strasbourg, Γαλλία) και Πρόεδρος της Συμμαχίας EPICUR,
  • Jean Marc-Planeix, Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Συμφωνιών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (Université de Strasbourg, Γαλλία) και Στρατηγικός Συντονιστής της Συμμαχίας EPICUR,
  • Daniela Kleinschmit, Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων και Βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ (Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, Γερμανία),
  • Thomas Hirth, Αντιπρόεδρος για την Καινοτομία και τις Διεθνείς Σχέσεις του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης (Karlsruher Institut für Technologie, Γερμανία)
  • Pierre-Alain Muller, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Άνω Αλσατίας (Université de Haute-Alsace, Μιλούζ, Γαλλία),
  • Bogumila Kaniewska, Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Άνταμ Μιτσκιέβιτς, Ποζνάν, Πολωνία (Uniwersytet Im. Adama Mickiewicza W. Poznaniou),
  • Rafał Witkowski, Αντιπρύτανης Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Άνταμ Μιτσκιέβιτς, Ποζνάν, Πολωνία (Uniwersytet Im. Adama Mickiewicza W. Poznaniou),
  • Karen Maex, Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (University of Amsterdam, Ολλανδία).
  •  Τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής της Βιέννης (Universität für Bodenkultur Wien, Αυστρία) εκπροσώπησε η Επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων, Margarita Calderon-Peter.
  •  Εκ μέρους του EPICUR Student Board συμμετείχαν ο φοιτητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Στρίκος και η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής της Βιέννης Sarah Gangl.

Στο πλαίσιο της συνάντησης της Διοικούσας  Επιτροπής του Epicur, διαπιστώθηκε η σύμπνοια των Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων αναφορικά με τους στόχους για το υπόλοιπο διάστημα υλοποίησης του Έργου της Συμμαχίας των Πανεπιστημίων και ειδικότερα για την επόμενη φάση της πλήρους ανάπτυξής της. Οι κοινές προτεραιότητες αφορούν τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της Συμμαχίας μέσω της επέκτασης της εκπαιδευτικής προσφοράς, της ανάπτυξης κοινών προτύπων συνεργασίας των οκτώ Πανεπιστημίων, καθώς και της εισδοχής νέων Πανεπιστημίων που θα ενισχύσουν τη Συμμαχία στη φάση της πλήρους ανάπτυξης.

Τη συνεδρίαση πλαισίωσαν τα μέλη της Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού (SIG Strategy Group) της Συμμαχίας. Την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 ακολούθησαν συνεδριάσεις της Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι προτεραιότητες και οι κατευθύνσεις που εκπορεύονται από τη Διοικούσα Επιτροπή και δρομολογήθηκαν οι επόμενες ενέργειες και ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων. Έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη κριτηρίων και διαδικασιών για την εισδοχή νέων εταίρων, τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα της Συμμαχίας, καθώς και την επέκταση της προσφοράς μαθημάτων και κύκλων σπουδών.

 Την Ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού (SIG Strategy Group) αποτελούν:

-Πανεπιστήμιο Στρασβούργου:

Alison Garnier-Rivers, Project Coordinator

Daniel Fouchard, WP6 Leader

Guillaume Arlen, Communication Coordinator

 

 -Πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ:

Verena Kremling, SIG Strategy member

Kerstin Fest, WP3 Leader

 

-Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης:

Θρασύβουλος Τσιάτσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής, WP4 Leader

Νικόλαος Γιαννουλίδης, Project Officer

 

-Τεχνολογικό Ινστιτούτο Καρλσρούης:

Michael Zacherle, Project Coordinator

Oliver Schmidt, SIG Strategy member

 

-Πανεπιστήμιο Άνω Αλσατίας:

Alain Dieterlen, SIG Strategy member

Annette Pasteau, Project Officer

Léa Ziri, SIG Strategy member

 

-Πανεπιστήμιο Άνταμ Μιτσκιέβιτς:

Katarzyna Jankowiak, EPICUR Research PO

 

-Πανεπιστήμιο Άμστερνταμ:

Anouk Tso, WP2 Leader

Tiffany Boersma, Project Officer

 

Οι φιλοξενούμενοι και οι φιλοξενούμενες είχαν την ευκαιρία, παράλληλα με τις εργασίες της συνόδου, να γνωρίσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και να παρακολουθήσουν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ μία εξαιρετική μουσική παράσταση με δημοτική μουσική και τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας, από τη μουσική ομάδα των φοιτητών/φοιτητριών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top