Πυριτιδαποθήκη το Σέιχ Σου (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Πυριτιδαποθήκη το Σέιχ Σου (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Βόμβες έτοιμες να εκραγούν είναι οι σωροί από ξερά κλαδιά και πευκοβελόνες που στοιβάζονται στο Σέιχ Σου.

Τα απομεινάρια των δέντρων που προσβλήθηκαν από το φλοιοφάγο έντομο δεν απομακρύνθηκαν από το δάσος και με την παραμικρή σπίθα απειλούν να κάνουν στάχτη τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης.

Το GRTimes.gr πραγματοποίησε αυτοψία στο περιαστικό δάσος μαζί με τον δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος εδώ και καιρό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση.

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο δάσος της πόλης είναι απογοητευτική. Δεξιά κι αριστερά των δασικών δρόμων, αλλά και μέσα στις πλαγιές και στις χαράδρες, υπάρχουν στοιβαγμένα μικρά και μεγάλα κλαδιά από τα δέντρα που κόπηκαν, αλλά απομακρύνθηκαν μόνο οι κορμοί τους, οι οποίοι είναι αξιοποιήσιμοι.

Το χειρότερο είναι ότι ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται εκατομμύρια πευκοβελόνες και –το κυριότερο- κουκουνάρια, τα οποία, όπως είναι γνωστό, έχουν την επικίνδυνη ιδιότητα να «εκτοξεύονται» όταν υπάρχει φωτιά, μεταφέροντας τις φλόγες σε μεγάλη απόσταση, συμβάλοντας στην εξάπλωσή της.

Το άλλοτε πυκνό δάσος πλέον είναι «φαγωμένο» από την αρρώστια. Η υποτίμηση του προβλήματος όταν πρωτοεμφανίστηκε και η καθυστερημένη αντιμετώπισή του είχαν ως αποτέλεσμα να προσβληθεί μεγάλος αριθμός δέντρων κι έτσι πλέον υπάρχουν αρκετά σημεία όπου η βλάστηση είναι πολύ αραιή.

Μάλιστα, είναι εμφανές ότι ακόμα το πρόβλημα δεν έχει ξεπεραστεί. Ακόμα υπάρχουν δέντρα που έχουν προσβληθεί, αλλά δεν έχουν κοπεί, απειλώντας να μεταφέρουν το φλοιοφάγο έντομο και στα υγιή.

Απωθητική, όμως, είναι η εικόνα ακόμα και σε πολυσύχναστα σημεία του δάσους, όπως της περιοχής γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου στο Καρά Τεπέ, όπου βρίσκεται το καλύτερο «μπαλκόνι» της πόλης. Τα απεριποίητα χόρτα έχουν θεριέψει με κίνδυνο να μετατραπούν σε εστίες πυρκαγιάς, ενώ υπάρχουν διάσπαρτα σκουπίδια που άφησαν πίσω τους οι επισκέπτες.

Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο του GRTimes.gr και τις δηλώσεις του κ. Δανιηλίδη, ο οποίος ζητά να γίνουν άμεσα συντονισμένες ενέργειες για την αποκατάσταση του δάσους, αλλά και για την αξιοποίησή του ως χώρου αναψυχής και δραστηριοτήτων με ήπιο και φιλικό προς το φυσικό περιβάλλον χαρακτήρα, ώστε να το απολαμβάνουν όλοι οι Θεσσαλονικείς.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top