“Άγιος Λουκάς”: Επένδυση 14 εκ. για Τμήμα Ακτινοθεραπείας

“Άγιος Λουκάς”: Επένδυση 14 εκ. για Τμήμα Ακτινοθεραπείας

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Στην υλοποίηση μίας πολύ σημαντικής επένδυσης, ύψους 14 εκ. ευρώ, για την κατασκευή νέας πτέρυγας και τη δημιουργία υπερσύγχρονου Τμήματος Ακτινοθεραπείας, προχωράει η Κλινική Άγιος Λουκάς.

Για το μεγάλο αυτό έργο, του οποίου η κατασκευή εκτιμάται ότι θα αρχίσει περί τον Σεπτέμβριο, μίλησε στο GRTimes.gr o Εμπορικός Διευθυντής της ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.- Κλινική Άγιος Λουκάς, κ. Αναστάσιος Κ. Κατσάρκας, τονίζοντας την ανυπολόγιστη αξία των υπηρεσιών υγείας που θα προσφέρει στους ασθενείς με νεοπλασίες.

– Η νέα επέκταση της κλινικής “Άγιος Λουκάς”, τι συγκεκριμένα αφορά και που χωροθετείται;

«Το βασικότερο στοιχείο της νέας επέκτασης της Κλινικής Άγιος Λουκάς, αφορά στην ανάπτυξη ενός νέου και υπερσύγχρονου τμήματος Ακτινοθεραπείας. Επιπλέον αυτού όμως, δημιουργούνται διάφοροι χώροι ειδικής χρήσης, στους οποίους θα μεταφερθούν τμήματα και υποδομές από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, με σκοπό την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό άλλων πολύ σημαντικών τμημάτων, όπως τα Εξωτερικά Ιατρεία και το Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας, και διάφορα εργαστήρια όπως Ακτινολογικό, Μικροβιολογικό και Αιμοδυναμικό».

– Ποια τα στοιχεία της επένδυσης, οικονομικά, τεχνικά και νοσηλευτικά; Το έργο σε ποιά φάση υλοποίησής του βρίσκεται και πότε θα ολοκληρωθεί;

«Όσον αφορά στην εξέλιξη του έργου, έχουν ήδη ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες αδειοδότησης, οι οποίες σημειωτέον, διήρκησαν συνολικά περίπου 2 χρόνια! Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται και η ολοκλήρωση της Μελέτης Εφαρμογής ώστε να προχωρήσουμε άμεσα σε επιλογή αναδόχου και ανάθεση του έργου, με στόχο την έναρξη των εργασιών κατασκευής την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Ο συνολικός χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται σε 20 μήνες από την έναρξη της κατασκευής και η συνολική επένδυση έχει προϋπολογιστεί σε € 14 εκ. Το ποσό αυτό αφορά στην κτιριακή αποπεράτωση της νέα πτέρυγας, καθώς επίσης και στον πλήρη εξοπλισμό της, τόσο ηλεκτρομηχανολογικό, όσο και ιατρικό / επιστημονικό».

– Εάν αφορά ογκολογικούς ασθενείς, πόσο σημαντική είναι η δημιουργία ενός Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος; Από το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται στον “Άγιο Λουκά”, τι ποσοστό αφορά ασθενείς που έχουν ανάγκη ακτινοθεραπείας;

«Στον «Άγιο Λουκά» διενεργούνται κάθε χρόνο, περισσότερες από 20.000 χειρουργικές επεμβάσεις, η πλειοψηφία των οποίων αφορά σε ογκολογικά περιστατικά. Συνεπώς, η δημιουργία Τμήματος Ακτινοθεραπείας αποτελεί λογικό βήμα και φυσική εξέλιξη, η οποία καλύπτει μια διαχρονική ανάγκη. Αποτελεί δε μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις στα 45 χρόνια ιστορίας του «Αγίου Λουκά», καθώς με αυτήν συμπληρώνεται το φάσμα των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών.

Όσον δε αφορά στους Ογκολογικούς ασθενείς, η διαπιστωμένη έλλειψη σύγχρονων υποδομών, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί έως σήμερα, εμπόδιο στη σωστή, ολοκληρωμένη και ταχεία εξυπηρέτηση αυτών των ασθενών. Συνεπώς, η τεράστια σημασία της δημιουργίας ενός σύγχρονου Τμήματος Ακτινοθεραπείας, εξοπλισμένου με ότι πιο σύγχρονο τεχνολογικά υπάρχει παγκοσμίως, επανδρωμένου με επιστήμονες εκπαιδευμένους στις νεότερες θεραπευτικές τεχνικές, και εύκολα προσβάσιμο από όλους τους ασθενείς, είναι μάλλον αυταπόδεικτη».

– Με την νέα αυτή επέκταση η δυναμικότητα της Κλινικής, συνολικά, πώς διαμορφώνεται;

«Όσον αφορά σε κρεβάτια νοσηλείας, η επέκταση αυτή δεν διαφοροποιεί ουσιαστικά τη δυναμικότητα του «Αγίου Λουκά». Με την αναμόρφωση όμως των Εξωτερικών Ιατρείων και την επέκταση του Τμήματος Βραχείας Νοσηλείας, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων ιατρικών πράξεων που μπορεί να γίνουν, χωρίς να απαιτείται διανυκτέρευση του ασθενή».

– Στην τελευταία πχ. δεκαετία, οι επενδύσεις που έχουν γίνει στον “Άγιο Λουκά”, σε τι ποσό ανήλθαν και τι προσέθεσαν στην Κλινική, λειτουργικά;

«Η επέκταση αυτή έρχεται να συμπληρώσει ένα κύκλο ανανέωσης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού της Κλινικής Άγιος Λουκάς, τόσο στο διαγνωστικό, όσο και στον επεμβατικό τομέα.

Στο Ακτινολογικό Εργαστήριο, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πλήρης ανανέωση του εξοπλισμού με την αναβάθμιση του Μαγνητικού Τομογράφου, και την εγκατάσταση 2ου Αξονικού Τομογράφου, νέου ψηφιακού Μαστογράφου και νέων Υπερηχοτομογράφων. Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο ήδη αντικαταστάθηκαν οι 2 από τους 4 Αγγειογράφους / Στεφανιογράφους, και στο Καρδιολογικό Εργαστήριο εγκαταστάθηκαν νέας γενιάς ψηφιακοί καρδιογράφοι και αναβαθμίστηκε ο υπερηχογραφικός εξοπλισμός.

Όσον αφορά στα Χειρουργεία, σύντομα ολοκληρώνεται η πλήρης ψηφιοποίησή τους, με την εγκατάσταση ψηφιακών τερματικών σταθμών θέασης και διαχείρισης εικόνας και ήχου μέσα σε κάθε χειρουργική αίθουσα. Με τον τρόπο αυτόν, επιπλέον της δυνατότητας ζωντανής αναμετάδοσης χειρουργικών επεμβάσεων οπουδήποτε στον κόσμο, υπάρχει πλέον και η δυνατότητα αξιοποίησης όλων των νέων τεχνολογιών, όπως AI και Mixed-Reality (Τεχνητή Νοημοσύνη και Μεικτή Πραγματικότητα)».

-Πώς και πόσο έχει συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο “Άγιος Λουκάς”;

«Η Κλινική Άγιος Λουκάς συμμετείχε στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας από την πρώτη στιγμή. Η συμβολή του «Αγίου Λουκά» αφορούσε στην παραπομπή μέσω του ΕΚΑΒ, non-COVID ασθενών από Δημόσια Νοσοκομεία, για νοσηλεία τόσο στη ΜΕΘ, όσο και σε κρεβάτια γενικής νοσηλείας. Σκοπός της πρακτικής αυτής ήταν η αποσυμφόρηση των Δημόσιων Νοσοκομείων, τα οποία πιέζονταν στα όριά τους λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων COVID. Με αυτό τον τρόπο, στον «Άγιο Λουκά» νοσηλεύτηκαν συνολικά μερικές εκατοντάδες ασθενείς από Δημόσια Νοσοκομεία, χωρίς καμία απολύτως δική τους οικονομική επιβάρυνση».

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ