“Αgora East”: Με την “Ergon” για ψώνια με θέα στα ηλιοβασιλέματα του Θερμαϊκού

“Αgora East”: Με την “Ergon” για ψώνια με θέα στα ηλιοβασιλέματα του Θερμαϊκού

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μία ακόμη  μεγάλη έκπληξη που ακούει στο όνομα ‘Agora East’, μας ετοιμάζουν για την άνοιξη,  οι αδελφοί Γιώργος και Θωμάς Δούζης.

Οι Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες που έβγαλαν με το ‘Ergon’, το πρώτο ελληνικό high end private label, που πάντρεψαν την εστίαση με τη λιανική τροφίμων και έστησαν το εξαιρετικά επιτυχημένο ‘Ergon Agora’, έρχονται να αναστήσουν το μεγάλο ακίνητο των 15 στρεμμάτων επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, το άλλοτε ‘Βερόπουλος’, δημιουργώντας υπερμάρκετ, εστιατόριο, αστικό βιολογικό λαχανόκηπο και ….τόσα άλλα, αξιοποιώντας τον κρυμμένο ως σήμερα «παράδεισο», που βλέπει στη θάλασσα και τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα του Θερμαϊκού.

Ήδη το project είναι αδειοδοτημένο, ώριμο μελετητικά ενώ έχουν αρχίσει οι εργασίες διαμόρφωσης του υφιστάμενου κτιρίου, σε ύφος industrial. Στόχος η λειτουργία του ‘Agora East’, την άνοιξη του 2021, με το ‘Εrgon’ να συμπληρώνει το Φεβρουάριο τα δέκα του χρόνια.

“Το Αgora East θα είναι ένα μεγάλο, σύγχρονο σούπερ μάρκετ, αλλά καλύτερο. Θα έχει όλα όσα θα θέλαμε να έχει ένα σούπερ μάρκετ, αλλά ακόμη δεν το γνωρίζουμε”, είπε στο GRTimes.gr o κ. Θωμάς Δούζης, αφήνοντας να ρίξουμε γρήγορες ματιές σε εντυπωσιακά φωτορεαλιστικά.

Η ιδέα για το ‘Agora East’, είναι κάτι που είχαν στο μυαλό τους εδώ και μία διετία οι αδελφοί Δούζη κι’ αν το υπερκατάστημα της Θεσσαλονίκης πετύχει, «το experiential retail θα είναι ένας ακόμη τρόπος ανάπτυξης της ‘Ergon Τρόφιμα’», πρόσθεσε ο Θωμάς Δούζης που μίλησε ακόμη για περαιτέρω ανάπτυξη του ‘ERGON to GO’, αλλά και το φλερτ με τον τουρισμό που δεν έχει τέλος.

To project τουΑgora East’

Σε τούτη τη φάση όμως και παρά την τεράστια αναστάτωση που έχει προκαλέσει η πανδημία, η “Ergon Τρόφιμα” τρέχει να υλοποιήσει το project του ‘Αgora East’, μία επένδυση που ξεπερνάει τα 2,5 εκατ. ευρώ.  Ένα μεγάλο project στο οποίο θα απασχολούνται περί τα 100 άτομο το χειμώνα κι’ ως 150 το καλοκαίρι.

Τι όμως θα είναι αυτό το ‘Αgora East’, που μέχρι να ανοίξει μπορεί να έχει αλλάξει και όνομα;

Όσοι ξέρουν το ‘Ergon Agora’ της Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, να φανταστούν ένα σούπερ μάρκετ 5,5 φορές μεγαλύτερο, με το τμήμα της μπακαλικής να είναι ως και 20 φορές μεγαλύτερο. ‘Το Αgora East’ θα έχει πάρα πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα, ενώ θα ξανασυστήσει στον καταναλωτή τη σέσουλα και το χύμα αλλά με την ποιότητα ‘Εrgon’.

Με το χύμα σε πάμπολλες ομάδες προϊόντων, θα μπορέσει  ο παραγωγός να πάρει μεγαλύτερη αξία για το προϊόν του, ενώ όλοι θα είναι παραπάνω κερδισμένοι βγαίνοντας από τον ανταγωνισμό των επώνυμων συσκευασμένων. Εννοείται πως στο σούπερ μάρκετ θα διατίθενται και τα συσκευασμένα με το brand ‘Ergon’.

“Το ‘Agora East’ θα έχει ένα τεράστιο μανάβικο, ένα πολύ μεγάλο κρεοπωλείο που θα φτιάχνει αλλαντικά, διάφορες παρασκευές, θα έχει προϊόντα ωρίμανσης. Το ιχθυοπωλείο θα είναι και αυτό πολύ μεγάλο, θα κάνει παρασκευάσματα, ξεχωριστά πράγματα όπως ψάρια σε μορφή μπιφτεκιού ή σαλαμιού,  θα καθαρίζει αλλά και θα ψήνει τα ψάρια. Θα έχει ανθοπωλείο, roastery καφέ, χώρο για meetings, μία μεγάλη κάβα σε 400 τ.μ. που θα ακουμπάει στο εστιατόριο», είπε ο κ. Δούζης προσθέτοντας:

«Και επειδή Ergon είμαστε, το σούπερ μάρκετ θα έχει και ένα καταπληκτικό παραθαλάσσιο εστιατόριο, γύρω- γύρω γυάλινο,  όπου θα τρως και θα χαζεύεις το ηλιοβασίλεμα στο Θερμαϊκό».

Όμως το μεγάλου ατού του ‘Agora East’, βρίσκεται έξω από το λεγόμενο box του σούπερ μάρκετ και είναι τα 10 στρέμματα αδόμητου χώρου που βλέπουν προς τη θάλασσα, αυτή η έκταση θα γίνει το πρόσωπο του ‘Agora East’, επισήμανε ο Θωμάς Δούζης αποκαλύπτοντας ότι εκεί θα δημιουργηθεί ένας αστικός λαχανόκηπος, με βιολογικά προϊόντα που θα πωλούνται στο κατάστημα,  θερμοκήπια, χώρος πρασίνου, παιδότοπος, χώρος εκδηλώσεων μπροστά στη θάλασσα, γωνιά για μπάρμπεκιου.

Και ο λαχανόκηπος θα είναι επισκέψιμος, με διαδρομές διαμορφωμένες ανάμεσα από τους πολλούς κήπους των καλλιεργειών.

Όλα αυτά στο παραλιακό μέτωπο, σε ένα τμήμα με δυτικό προσανατολισμό, φάτσα στα υπέροχα ηλιοβασιλέματα της Θεσσαλονίκης.

Ο μπροστινός ανοικτός χώρος, προς τη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, θα είναι πάρκινγκ.

Agora East

H “Εrgon Τρόφιμα”, η holding του Ομίλου, σε καιρό covid, ξεκινάει πάνω σε σχέδια της Urban Soul Project να αναστήσει ένα μεγάλο ακίνητο που στο παρελθόν άλλαξε πολλά χέρια, καθώς όπως υποστήριξε ο κ. Δούζης, οι “χρήσεις αξιοποιούν τα κτίρια. Αυτό κάναμε και με το κατάστημα της Παύλου Μελά, που αν και στο κέντρο της πόλης, είχε μείνει κλειστό για 16 χρόνια”.

Και η διαδρομή του Θωμά και του Γιώργου Δούζη, επιβεβαιώνει τα λόγια του.

“Το 2007 ήμασταν η πρώτη εταιρεία που έκανε high end private label. Πήραμε τα καλύτερα προϊόντα από παραγωγούς και βάλαμε το brand μας. Το 2012 ήμασταν πάλι η πρώτη εταιρεία που παντρέψαμε παντοπωλείο με εστιατόριο, όταν δεν υπήρχε καν άδεια για μεικτή χρήση. Μπορέσαμε να υλοποιήσουμε την ιδέα μας, στο ξενοδοχείο SANI, παίρνοντας άδεια από τον ΕΟΤ.

“Μόλις δόθηκαν μεικτές άδειες, το 2013 ανοίξαμε έξι καταστήματα, το 2015 κάναμε το ‘Ergon Agora’, κάτι τελείως πρωτοποριακό αφού ως τότε κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ψωνίζει σε ένα εστιατόριο ή ότι θα τρώει σε ένα σούπερ μάρκετ. Το 2019 ανοίξαμε το πρώτο foodie ξενοδοχείο στον κόσμο, το ‘Ergon House’ στην Αθήνα”.

Η “Έργον Τρόφιμα Α.Ε.” και τα παιδιά της

Όλη η δραστηριότητα της “Ergon” βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της holding “Έργον Τρόφιμα ΑΕ”. Το ‘Ergon’ σήμερα, σε Ελλάδα και εξωτερικό, βρίσκεται σε 20 σημεία πωλήσεων, κάποια εταιρικά και αρκετά franchise.

Σε ό,τι κάνουν οι αδελφοί Δούζη, βασικός μέτοχος είναι η “Έργον Τρόφιμα”. Τις επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη κάνει η “Αγορά Τροφίμων ΙΚΕ”, θυγατρική της “Έργον Τρόφιμα”. Η ΙΚΕ έχει τρία καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και κάνει ένα τέταρτο με το ‘Agora East’. Στη Βρετανία, η ‘Ergon Foods Ltd’,  έχει τις δραστηριότητες εξωτερικού.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου της “Ergon” φτάνει στα 11 εκατ. ευρώ ( εξαιρουμένων των franchise) .

Σχέδια ανάπτυξης σε εποχή πανδημίας

Υγειονομική και οικονομική κρίση, έπληξαν και την “Ergon” αλλά δεν την αποσταθεροποίησαν. Πραγματοποιεί την επένδυση στο ‘Agora East’ παρότι το 2020, για πρώτη φορά ο Όμιλος θα εμφανίσει ζημίες.

“Από μία πολύ σοβαρή καθαρή κερδοφορία πέρυσι, φέτος θα εμφανίσουμε ζημίες. Έχουμε ψηλά λειτουργικά έξοδα, μεγάλα ενοίκια, όλα μας τα καταστήματα είναι σε prime locations, έχουμε 300 άτομα προσωπικό και φυσικά δεν είναι όλοι σε αναστολή.  Στην Αθήνα, το ‘Ergon House’ που βρίσκεται σε μία αγορά τουριστική – εμπορική, χτυπήθηκε άσκημα με τα lock down. Στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη. Αλλά η εταιρεία είναι ισχυρή, δεν ανησυχούμε για τη βιωσιμότητά μας, επενδύσεις κάνουμε”.

Και η “Ergon”, βλέπει ήδη τις επόμενες πολλές ημέρες.

“Αν το ‘Agora East’ πάει καλά, θα αναπτύξουμε το concept και σε άλλες περιοχές της χώρας. Έχει προοπτική αυτή η αγορά που συνδέει ψώνια, με διάφορες δραστηριότητες και εμπειρίες, ψυχαγωγικές αλλά και εκπαιδευτικές. To experiential retail θα είναι ακόμη ένας τρόπος ανάπτυξης της “Ergon”.

“Το άλλο concept που αναπτύσσουμε και πάει καλά είναι του ‘ERGON to GO’. Υπάρχουν δύο ‘ERGON to GO’ στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Αθήνα, το κατάστημά μας στο Westfield, στο Λονδίνο, μετατρέπεται σε ‘ERGON to GO’, ένα ακόμη στο ‘Mall of Cyprus’, δηλαδή άνοιξαν πέντε καταστήματα μέσα σε ένα χρόνο”.

Αλλά η “Εrgo”, παρά το βαρύ χτύπημα που δέχθηκε ο τουρισμός λόγω πανδημίας, δε λέει να τραβήξει το βλέμμα της από τον τουριστικό κλάδο, έχοντας αναπτύξει το εναλλακτικό πρωτοποριακό concept του ‘Ergon House’.

“Φλερτάρουμε με τις τουριστικές επενδύσεις, κάτι σαν το ‘Ergon House’ της Αθήνας.  Πέρα από τις Κυκλάδες, βλέπουμε και τη Χαλκιδική, μετά τη σοβαρή ανάπτυξη που έγινε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Σχέδια υπάρχουν, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο”, κατέληξε ο κ. Δούζης.

Προς το παρόν, το νέο μεγάλο project είναι ένα και λέγεται ‘Agora East’.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ