“Φοιτητές ξανά” βροντοφώναξαν μέσα σε αμφιθέατρο του ΑΠΘ (VIDEO)

“Φοιτητές ξανά” βροντοφώναξαν μέσα σε αμφιθέατρο του ΑΠΘ (VIDEO)

“Ένας χρόνος κλειστά πανεπιστήμια, ως εδώ, φοιτητές ξανά! “

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Την έντονη αντίθεση τους στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και στην ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας εξέφρασαν και σήμερα το πρωί, φοιτητές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, μέσα από μια ξεχωριστή πρωτοβουλία.

Με την πρωτότυπη δράση που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, οι φοιτητές έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση ζητώντας το άνοιγμα των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, διαμαρτυρόμενοι για την σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο.

Όπως θα ακούσετε να λένε στο παρακάτω βίντεο που παρουσιάζει το GRTimes.gr, και δημιούργησαν τα μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με σκοπό στη συνέχεια να το αναρτήσουν στα κοινωνικά δίκτυα, στα πλαίσια των δράσεών τους που αναμένεται να κλιμακωθούν, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις σχολές που μένουν κλειστές ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν με ασφάλεια. Παράλληλα, τονίζουν ότι την ώρα που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά, προωθούνται μια σειρά από αλλαγές εις βάρος της φοιτητικής κοινότητας.

“Ρε παιδιά δεν πάει άλλο θέλω να ξανά νιώσω φοιτητές. Πρέπει να ξανά ανοίξουν οι σχολές μας, δεν αντέχω άλλο να κάνω μάθημα με το λάπτοπ και το κινητό. Με τα εργαστήρια, με τις πρακτικές μας τι θα γίνει; Είμαι πρωτοετής και δεν έχω δει ακόμα από κοντά το τμήμα μου. Όλα αυτά την ώρα που ο προϋπολογισμός για τα πανεπιστήμια έχει μειωθεί κατά 8%. Τα ιδρύματά μας μένουν σχεδόν ένα χρόνο κλειστά. Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα, αντί να εξασφαλίσει το άνοιγμα των πανεπιστημίων με ασφάλεια δίνει 30 εκατομμύρια ευρώ βάζοντας αστυνομικές δυνάμεις, κάρτες εισόδου και κάμερες λες και είμαστε εγκληματίες. Θεσπίζει το όριο φοίτησης των σπουδών διαγράφοντας φοιτητές, θεσπίζει την ισοτίμηση των πτυχίων με τα ιδιωτικά κολέγια. ΑΚΥΡΏΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΈΔΙΑ ΤΟΥΣ. ΔΥΝΑΜΟΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΝΉ ΜΑΣ. ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΛΕΙΣΤΆ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΑ. ΩΣ ΕΔΏ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΞΑΝΑ”, τόνισαν στο μήνυμά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η διαμαρτυρία – δράση πραγματοποιήθηκε τηρώντας απόλυτα όλα τα υγειονομικά μέτρα, όπως είναι οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας. Μέσα από αυτό άλλωστε οι φοιτητές ήθελαν να δείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα αμφιθέατρα των σχολών.

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο:

Σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση, το νομοσχέδιο επιφέρει τρεις αλλαγές όσον αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων. Αυτές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

Το νομοσχέδιο είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση άμεσα και ο τίτλος του είναι: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Επιπλέον, τρεις βασικές αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο και όσον αφορά στην εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αναλυτικότερα, η πρώτη αλλαγή αφορά την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021. Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που επίσης προγραμματίζεται -εν τέλει- για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022) εισάγει 2 φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Στην Α φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

Η τρίτη αλλαγή αφορά το χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ