“Φυσική” η τεχνητή νοημοσύνη – διάδραση ανθρώπου-μηχανής

“Φυσική” η τεχνητή νοημοσύνη –  διάδραση ανθρώπου-μηχανής

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Στην επόμενη διετία, η διάδραση ανθρώπου – μηχανής, θα αποτελεί πραγματικότητα στην καθημερινότητά μας. Η τεχνητή νοημοσύνη, θα μας φαίνεται …”φυσική”, ενώ στην επόμενη 5ετία έρχονται και οι εκπαιδευμένες πλατφόρμες που θα κάνουν το Α.Ι.,”παιχνιδάκι” για τους τεχνολογικά αναλφάβητους.

Οι έξυπνες μηχανές  εγκαταλείπουν τις ξερές απαντήσεις στα calls, θα πιάνουν κουβέντα με τον άνθρωπο, θα ανταλλάζουν αστειάκια και, το κυριότερο, θα ερμηνεύουν τα στοιχεία που θα “διαβάζουν” σε κείμενα και εικόνες. 

Η τεχνητή νοημοσύνη/Α.Ι ( Artificial Intelligence) is the big thing, στον κόσμο των νέων τεχνολογιών. Η Α.Ι. βρίσκεται ήδη εδώ, αλλά στα επόμενα λίγα χρόνια- σε δύο, τρία χρόνια- θα έχει μπει στην καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου, ακόμη και αν αυτός δεν το συνειδητοποιεί, τόνισε ο κ. Edmondo Oriotti, επικεφαλής του ΑΙ Βusiness Developmet EMEA/ Hewlett Packard, από το βήμα του  Βeyond Summit. 

Η απάντηση στα προβλήματα επεξεργασίας των big data, στα οποία βασίζεται η Artificial Intelligence, βρίσκεται στα Large Scale Modes,  μοντέλα που επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες data, μοντέλα που προεκπαιδεύονται και επανεκπαιδεύονται και στα οποία κολοσσοί όπως Αmazon Web Services, η Microsoft και η Google επενδύουν πολλά δισεκατομμύρια. 

Υπάρχουν λίγες  εταιρείες παγκοσμίως,  που αναπτύσσουν μοντέλα large scale, σε Ευρώπη και Αμερική:η γερμανική  start up Aleph Alfa, η Open A.I. ( την είχε ιδρύσει ο Elon Musk και στη συνέχεια επένδυσε σε αυτή 1 δισ. $ η Microsoft,  η Hugging Face και η Antropic

Aυτό που επισήμανε ο ομιλητής, είναι το ζήτημα των ηθικών αξιών, που αφορά στον ποιός εκπαιδεύει τις μηχανές, οι οποίες πλεον γίνονται πανέξυπνες. Μάλιστα ο κ. Oriotti, αναρωτήθηκε αν οι Κινέζοι για παράδειγμα, έχουν τις ίδιες ηθικές αξίες και προτάγματα, με τους Ευρωπαίους. 

Auto Τεχνητή Νοημοσύνη – τα διλήμματα

Στα επόμενα 5-6 χρόνια, με το Auto A.I. και το Αuto Machine Learning , ακόμη και οι “αναλφάβητοι” τεχνολογικά θα μπορούν άνετα να χρησιμοποιούν τη τεχνητή νοημοσύνη, καθώς με πιο έξυπνα συστήματα θα έχει μπει στη ζωή μας, χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε. 

Τα παραπάνω τόνισε ο καθ. Πληροφορικής κ. Στέφανος Κόλλιας, σημειώνοντας ότι οι πλατφόρμες που αναπτύσσονται δεν θα απαιτούν εκμάθηση από τους χρήστες. 

Ο αναπλ. καθηγητής κ. Αθ. Κακαρούντας επισήμανε ότι στην διάδραση μηχανής – ανθρώπου θα βοηθήσουν οι έξυπνες μηχανές, όπως π.σ. οι οικιακοί βοηθοί των smart homes,  αλλά και μηχανήματα υποβοήθησης ατόμων με ειδικά προβλήματα και ανάγκες. 

Η “κοινωνία μας είναι τεχνοφοβική αλλά όπως αποδείχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, όταν υπάρξει ανάγκη και απλοί τρόποι, τα άτομα επιδεικνύουν προσαρμοστικότητα. 

Ο κ. Tάσος Κούτλας της Ευρωπαϊκή FFW, επισήμανε ότι πάρα πολλά ζητήματα νομικής αλλά και ηθικής φύσης, θα πρέπει να επιλυθούν για να μπορέσει η βιομηχανία να αξιοποιήσει, την τεχνική νοημοσύνη στις διαδικασίες , καθώς τίθενται ζητήματα ασφάλειας, ανάληψη ευθυνών κ.αλ. 

Ένα θέμα που επίσης συζητήθηκε, αφορούσε την απασχόληση. Οι έξυπνες μηχανές, ενδέχεται να “πάρουν “ θέσεις εργασίας από ανθρώπους, ακόμη και από άτομα μέσης και υψηλής εξειδίκευσης, αλλά ήδη αποδεικνύεται ότι θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις απασχόλησης, τόσο στο κλάδο Ι.Τ., όσο και στην αγορά ευρύτερα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top