“Γαστρονομικό μπιζού” η Θεσσαλονίκη- Στόχος η γαστροδιπλωματία

“Γαστρονομικό μπιζού” η Θεσσαλονίκη- Στόχος η γαστροδιπλωματία

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

“Μπιζού γαστρονομικό η Θεσσαλονίκη και απόλυτος γαστρονομικός προορισμός”, σε μία Ελλάδα που μπορεί να αναπτύξει τον Γαστρονομικό Τουρισμό, έχει κάνει βήματα, αλλά πρέπει να δώσει εθνικό πρόσημο στην προβολή του γαστρονομικού πλούτου της χώρας όπως και να αναπτύξει τη Γαστροδιπλωματία.

Τα παραπάνω τόνισαν η κυρίες Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου και Χαρίτα Βλάχου, αναφερόμενες στα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα του ΣΕΤΕ, στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης από την Ομάδα Έργου του Υπουργείου Τουρισμού για τον Γαστρονομικό Τουρισμό. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσω του Τμήματος Πολιτισμού-Τουρισμού και της Αντιδημάρχου Μαρίας Καραγιάννη.

Η κα. Τριανταφυλλοπούλου τόνισε ότι έχουν εντοπισθεί αδυναμίες στις γαστρονομικές υπηρεσίες που προσφέρονται, ενώ για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων της κυβέρνησης, την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς των διεπαγγελματικών οργανώσεων που συνδέονται με τη γαστρονομία, όπως π.χ. τη Διεπαγγελματική Οίνου.

«Χρειαζόμαστε τη στήριξη των αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού και του Αγροτικού Τομέα και οπωσδήποτε και των Δήμων για να υλοποιηθεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μία εθνική πολιτική», είπε η κα. Τριανταφυλλοπούλου σημειώνοντας ότι έχουν γίνει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν προβλήματα συντονισμού και διαφορετικής απόδοσης.

Οι προτάσεις για το Γαστρονομικό Τουρισμό

-Επικαιροποίηση του Σήματος Ποιότητας της Ελληνικής Κουζίνας, που έγινε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

-Δημιουργία ενός φορέα με σκοπό την ανάδειξη της Ελληνικής Γαστρονομίας.

-Δημιουργία ενός Γαστρονομικού Χάρτη, ψηφιακού.

-Μητρώο πρεσβευτών της ελληνικής γαστρονομίας.

-Μητρώο συνταγών και διατροφικών προϊόντων.

-Δημιουργία Παρατηρητηρίου για τον Γαστρονομικό Τουρισμό.

-Σύνδεση μεταξύ των διαφορετικών κλάδων

-Εξωστρέφεια και διασύνδεση με τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού.

Αγροτοδιατροφή και τουρισμός

Η καθηγήτρια Χαρίτα Βλάχου, που διδάσκει για τον   «Γαστρονομικό Τουρισμό-Αγροδιατροφή», υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού, υποστηρίζοντας ότι και η πανεπιστημιακή κοινότητα όπως και οι ξένοι φοιτητές που έρχονται με προγράμματα του Erasmus, μπορούν να αποτελέσουν πρεσβευτές της ελληνικής κουζίνας.

Στη βάση ωστόσο του Γαστρονομικού Τουρισμού, επισήμανε η κα. Βλάχου, βρίσκεται ο κλάδος της Αγροτοδιατροφής, των ποιοτικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας, που θα πρέπει να αναδειχθούν για τη διατροφική τους αξία.

Η εκπαίδευση αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία κατ’ αρχήν αγροτοδιατροφικής συνείδηση ώστε και να αναπτύξουν γαστρονομική συνείδηση με γνώση της σύνδεσης πολιτισμού – γαστρονομίας.

Ντίνα Νικολάου: Στροφή στα βιολογικά

Να δοθεί έμφαση στους ανθρώπους που εκπροσωπούν την ελληνική γαστρονομία στο εξωτερικό. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται να στηριχθούν, μέσω της εκπαίδευσης είπε η γνωστή σεφ κα. Ντίνα Νικολάου,  ιδιοκτήτρια εστιατορίων εξωτερικού, ambassador της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό.

Η κα. Νικολάου, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Γαλλία, τόνισε ότι η εικόνα της ελληνικής κουζίνας βελτιώνεται στη συγκεκριμένη χώρα, ενώ υπογράμμισε πως λόγω της πανδημίας έχει υπάρξει ξεκάθαρη στροφή των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα, κάτι που πρέπει να το λάβουν υπόψη οι Έλληνες παραγωγοί.

Η ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό, τα ελληνικά εστιατόρια, αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι η άσκηση γαστροδιπλωματίας.

“Η Θεσσαλονίκη, είναι ένα μπιζουδάκι, ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός”, τόνισε η κα Νικολάου αλλά θα πρέπει να επικοινωνηθεί στον γαστρονομικό ταξιδιώτη τι πρέπει να ξέρει και πως να το βρει. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ