“Ηλεκτρισμένοι” πάροχοι, έδωσαν χρέη 1,6 εκατ € στο Δήμο Θεσσαλονίκης

“Ηλεκτρισμένοι” πάροχοι, έδωσαν χρέη 1,6 εκατ € στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ζεστό χρήμα είδαν την τελευταία εβδομάδα τα Ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς σε χρόνο ντετέ από την επίδοση εξωδίκων σε οφειλέτες- παρόχους ενέργειας,  κατατέθηκαν 1,6 εκατ. ευρώ, από χρωστούμενα Δημοτικά Τέλη και ΤΑΠ.

Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το οποίο αποκάλυψε και ανέδειξε το GRTimes.gr (15/2/2022), είχε πάρει διαστάσεις. Τα οφειλόμενα ποσά είναι μεγάλα – έφθαναν στα 2 εκατ. ευρώ για τις εκκαθαρισμένες απαιτήσεις- και η διοίκηση του κεντρικού Δήμου, δεν είχε άλλη επιλογή από το να κινηθεί νομικά. Κι’ όπως αποδεικνύεται, η επίδοση εξωδίκων έφερε αποτελέσματα αφού μέσα σε μία εβδομάδα καταβλήθηκε το 60% των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων.

Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει στο GRTimes.gr o Aντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Κούπκας, υπήρξε εταιρεία – πάροχος που την επομένη της επίδοσης του εξωδικού και υπό την απειλή μηνύσεων, κατέβαλε το ποσό των 570.000 ευρώ.

Ο Δήμος, με την επίδοση των εξωδίκων προειδοποιούσε πως εάν εντός διαστήματος τριών ημερών, δεν καταβάλλονταν το σύνολο των οφειλομένων από τους παρόχους που χρωστάνε, τότε το επόμενο βήμα θα είναι ένα, η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς καθώς οι Εταιρείες παρακρατούν και υπεξαιρούν χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Και οι οφειλές ξεπερνούσαν τα 2 εκατ. ευρώ αφού υπάρχουν και εταιρείες που δεν έχουν στείλει στο Δήμο τις καταστάσεις με τις εκκαθαρίσεις των ποσών που πρέπει να καταθέσουν, παρότι έχουν αυτή την υποχρέωση.

Ωστόσο όλοι οι πάροχοι ενέργειας- 19 τον αριθμό- δεν ανήκουν σε μία κατηγορία. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες παρόχων.  Είναι οι συνεπείς, που εντός διμήνου από την πληρωμή των λογαριασμών από τους καταναλωτές  και, όπως οφείλουν, καταβάλλουν τα ποσά που αφορούν σε δημοτικά τέλη και ΤΑΠ. Υπάρχουν αυτοί που έχουν μικρές καθυστερήσεις και οι άλλοι, με τις καθυστερήσεις πολλών μηνών ενώ υπάρχει και  εταιρεία που δεν είχε καταβάλλει τέλη και ΤΑΠ για όλη τη διάρκεια του 2021 και ορισμένους μήνες του 2020.

Τους τελευταίες έξι μήνες, από το Σεπτέμβριο του 2021, η κυβέρνηση επιδοτεί τα οικιακά τιμολόγια προκειμένου τα νοικοκυριά να ελαφρυνθούν από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Οι καταναλωτές, παρά την ακρίβεια που καταγράφεται, οριζόντια, σε προϊόντα και τις υπηρεσίες, πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικά, έχουν αξίωση, μέσω των ανταποδοτικών τελών, να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που ο κάθε συνεπής Δήμος οφείλει να παρέχει, είτε αφορούν καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό, εξωραϊσμό περιβάλλοντος.ο κράτος επιδοτεί, οι καταναλωτές πληρώνουν

Όταν το κράτος επιδοτεί και οι καταναλωτές πληρώνουν

Το κράτος λοιπόν επιδοτεί τους λογαριασμούς, οι καταναλωτές πληρώνουν (αυτοί που πληρώνουν) τους λογαριασμούς τους και, οι πάροχοι έχουν υποχρέωση να αποδίδουν τέλη και ΤΑΠ στους Δήμους. Άλλωστε και μόνο το γεγονός, ότι μέσα σε μία εβδομάδα, οφειλέτες βρήκαν «ως δια μαγείας» και έδωσαν στο Δήμο Θεσσαλονίκης, 1,6 εκατ. ευρώ από τα 2 εκατ. που χρωστούσαν, αποδεικνύει ότι υπάρχει μία λανθασμένη “διαχειριστική λογική” σε κάποιους παρόχους, για να το θέσουμε «κομψά».

Ωστόσο ορισμένες εταιρείες προσπάθησαν να δώσουν εξηγήσεις για την ασυνέπειά τους, ισχυριζόμενες ότι έχουν πρόβλημα ρευστότητας επειδή το κράτος καθυστερεί να δώσει τα ποσά με τα οποία επιδοτεί ( από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) το πολύ υψηλό κόστος ενέργειας, που έχει γονατίσει τους καταναλωτές.

Πολλές οι εταιρείες, μικρή αγορά, “τρελός” ανταγωνισμός

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, όπως εξήγησε στο GRTimes.gr διευθυντικό στέλεχος μεγάλης ενεργειακής επιχείρησης. Οι επιδοτήσεις από πλευράς κράτους, καλύπτουν σε ένα πολύ μικρό μέρος το βάρος από το  αυξημένο κόστος ρεύματος, που έχει τριπλασιαστεί για τους παρόχους.

«Η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή για τόσες εταιρείες ενέργειας. Στην αγορά είχαν μπει πολλές, κάποιες πολύ  μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα, προκειμένου να πάρουν πελάτες, είχαν, προ ενεργειακής κρίσης, κάνει μεγάλη ζημιά στον ανταγωνισμό προσφέροντας αδικαιολόγητα χαμηλές τιμές. Η έκρηξη του κόστους στη τιμή του ρεύματος, οδήγησε τις αδύναμες εταιρείες στο απόλυτο αδιέξοδο, γι’ αυτό και εκδηλώθηκαν φαινόμενα εξαγορών ή πώλησης πελατολογίων. Συνεπώς το ζήτημα δεν είναι κάποιες τυχόν καθυστερήσεις στην καταβολή της κρατικής επιδότησης», τονίσθηκε.

Το συγκεκριμένο στέλεχος, που εργάζεται σε μία από τις εταιρείες που δεν χρωστάνε ευρώ στους Δήμους, έκανε όμως μία άλλη κρίσιμη επισήμανση.

«Εμείς, η επιχείρηση μας, δεν θέλουμε να μπλέξουμε οφειλές με απαιτήσεις, αλλά οι πάροχοι θα μπορούσαν να ζητήσουν συμψηφισμό οφειλών με απαιτήσεις, αφού πάρα πολλοί Δήμοι δεν πληρώνουν για το ρεύμα που καταναλώνουν οι σχολικές μονάδες, οι δημοτικές επιχειρήσεις, χρωστώντας ποσά πολλών εκατομμυρίων».

Γεγονός είναι πως η διόγκωση του ενεργειακού κόστους, έχει προξενήσει μία αλυσίδα οικονομικών προβλημάτων τα οποία έχουν αναστατώσει την Αυτοδιοίκηση- η ΚΕΔΕ έχει τοποθετηθεί στο θέμα- ενώ αναμφίβολα θα φέρουν και ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top