“Palaplast”: Στρατηγική επένδυση 5,5 εκ € για αγορά εργοστασίου στη Θήβα

“Palaplast”: Στρατηγική επένδυση 5,5 εκ € για αγορά εργοστασίου στη Θήβα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Σε μία στρατηγικού χαρακτήρα τοποθέτηση προχώρησε η βιομηχανία πλαστικών «Palaplast- Αφοι Παλατιανά ΑΒΕΕ», επενδύοντας 5,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση εργοστασίου μεγάλης εταιρείας του κλάδου, στη Θήβα.

Η επένδυση αυτή της ανοίγει το δρόμο για να περάσει από την εμπορία σωλήνων PVC στην παραγωγή τους  και σε μία μεγάλη κατηγορία προϊόντων, που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά νερού υπό πίεση αλλά και σε κτηριακές αποχετεύσεις. Τα προϊόντα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη σημασία στο χαρτοφυλάκιο της «Palaplast», σε περίοδο ανόδου της οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και επενδύσεων σε δίκτυα ύδρευσης.

Οι βάσεις τέθηκαν το 1980

Οι βάσεις της «Palaplast» τέθηκαν το 1980, από τους αδελφούς Αντώνη, Κωνσταντίνο και Παρασκευά Παλατιανά και σήμερα, τέσσερις δεκαετίες μετά, η Εταιρεία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι συγκαταλέγεται στις δυναμικότερες βιομηχανίες παραγωγής πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων, με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας τους τομείς της άρδευσης, ύδρευσης, θέρμανσης καθώς επίσης και της παραγωγής σωλήνων οπτικών ινών. Ως σήμερα η «Palaplast» παράγει σωλήνες πλαστικούς, από πολυπροπυλένιο και πολυαιθυλένιο όπως και ένα πολύ μεγάλο αριθμό εξαρτημάτων.

Από το μικρό μηχανουργείο των πλαστικών καλουπιών στον Εύοσμο, όταν πριν 41 χρόνια οι αδελφοί Παλατιανά ξεκινούσαν την πορεία τους στην μεταποίηση, σήμερα οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της «Palaplast» καλύπτουν 100.000 τ.μ., ενώ η εταιρεία έχει ένα κωδικολόγιο σε προϊόντα άρδευσης, ύδρευσης και θέρμανσης που ξεπερνάει τις 4.000 εγγραφές. Η «Palaplast» απασχολεί 300 και πλέον άτομα προσωπικό και, εξάγει σε περισσότερες από 70 χώρες έχοντας αναπτύξει ένα δυναμικό εξωστρεφή όμιλο.

«Η επένδυση στο εργοστάσιο στη Θήβα, είναι στρατηγικής σημασίας για την «Palaplast», τόνισε στo GRTimes.gr ο κ. Κωνσταντίνος Παλατιανάς, πρόεδρος της Εταιρείας και γενικός εμπορικός διευθυντής, επιχειρηματίας με συμμετοχή επί πολλά χρόνια  στις διοικήσεις του ΣΕΒΕ.

«Πρόκειται για μία επένδυση ύψους περίπου 5.500.000 ευρώ, ποσό με το οποίο προχωρήσαμε στην εξαγορά των εγκαταστάσεων και μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού μεγάλης εταιρείας του ίδιου κλάδου. Η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό με ίδια κεφάλαια, αλλά  υπήρξε και πρόσθετος δανεισμός. Παρατηρώντας ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά, η ιδέα της εξέλιξης της εταιρίας προς την παραγωγή σωλήνων PVC προϋπήρχε στις σκέψεις μας. Έτσι όταν ήρθε η ευκαιρία για την εταιρία στην Θήβα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην εξαγορά» εξήγησε ο κ. Παλατιανάς προσθέτοντας:

«Έχοντας ως στόχο να διευρύνουμε την γκάμα των προϊόντων μας και σταδιακά να αυξήσουμε έως και 50% την παραγωγική μας δυναμικότητα, αναπτυσσόμαστε στον οικοδομικό κλάδο και πιο συγκεκριμένα εισερχόμαστε δυναμικά στο κομμάτι της κτιριακής αποχέτευσης, υπονόμων και πιέσεως καθώς ήδη προϋπήρχε το αντικείμενο δραστηριότητας στην ύδρευση και στην θέρμανση.

«Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή της σύμβασης για το εργοστάσιο στη Θήβα και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες μερικής ανακαίνισης των εγκαταστάσεων. Στόχος μας είναι, από το νέο έτος να ανάψουν οι μηχανές και να ξεκινήσει η παραγωγή σωλήνων PVC, ενώ στο μέλλον θα γίνουν και πρόσθετες επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό».

Ολοκληρώνεται η επένδυση στη Σίνδο

Να σημειωθεί ότι η επένδυση στο εργοστάσιο της Θήβας πραγματοποιείται σε μία περίοδο που βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης η επένδυση που είχε αρχίσει να υλοποιείται το 2020, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, μέσω του αναπτυξιακού νόμου, και αφορά στην αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και την κτηριακή επέκταση των κεντρικών εγκαταστάσεων της «Palaplast» στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Αύξηση τζίρου, πρόβλεψη για 36 εκ. € το 2021

Το 2020 ήταν μια παραγωγική χρόνια για την «Palaplast», με αύξηση πωλήσεων στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές. Ο κύκλος εργασιών έκλεισε κοντά στα 31 εκατομμύρια ευρώ με ποσοστό αύξησης τζίρου 18% και τις εξαγωγές να παρουσιάζουν μια αύξηση τζίρου περίπου στο 30%. Το 2021 συνεχίζεται η ανοδική πορεία της Εταιρείας και υπολογίζεται βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων, ότι ο κύκλος εργασιών θα φτάσει περίπου στα 36 εκατ. ευρώ.

Ηγέτης στο πεδίο της άρδευσης στον ελλαδικό χώρο και με εξαγωγές που αποτελούν το 50% του τζίρου της ,σε πάνω από 70 χώρες, η «Palaplast» έχει παγιώσει τη θέση της ως μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες πλαστικών.

Έχοντας έναν διαχρονικά εξωστρεφή χαρακτήρα, η εταιρία έχει εισχωρήσει με τα προϊόντα  άρδευσης τόσο στις αγορές των Βαλκανίων, της κεντρικής Ευρώπης, όσο και στις αγορές της Νότιας Αμερικής με κυρίαρχες χώρες το Μεξικό και την Χιλή.

Παράλληλα, έχει αρχίσει να εδραιώνεται και στην αγορά της  θέρμανσης, με τους σωλήνες ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Όσον αφορά την  Ασιατική αγορά, αυτή απορροφά ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών της «Palaplast». Δίνοντας το παρόν σε αυτή τη νέα αναπτυσσόμενη αγορά, η Εταιρεία έχει  προγραμματίσει να λάβει μέρος σε κλαδική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην Ρωσία μέσα στο 2021.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ