“Βιώσιμη Θεσσαλονίκη”: Γιατί προσέφυγε στο ΣτΕ για να ακυρωθεί το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ

“Βιώσιμη Θεσσαλονίκη”: Γιατί προσέφυγε στο ΣτΕ για να ακυρωθεί το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

“Πάσχει” νομικά το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ- Helexpo, παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας ( άρθρο 24) αλλά και την πρόσφατη απόφαση 4813 του ΟΗΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ σα μεγάλο συγκρότημα δημόσιας χρήσης, δεν πληροί τους σύγχρονους όρους βιωσιμότητας ESG που υϊοθετούνται πλέον στις “πράσινες” κατασκευές.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι της κίνησης πολιτών “ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μία Βιώσιμη Θεσσαλονίκη”, προκειμένου να εξηγήσουν τους νομικούς και τεχνικούς λόγους για τους οποίους, 50 μέλη της Κίνησης, κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης του Π.Δ. με το οποίο εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το ακίνητο της ΔΕΘ.

Οι ακαδημαϊκοί Ιφιγένεια Καμτσίδου, Νίκος Παπαμίχος και Κώστας Νικολάου, επανέλαβαν τη γνωστή θέση της Κίνησης, ότι δηλαδή ο μόνος λόγος που αποφασίσθηκε η ανάπλαση μέσω ΣΔΙΤ, με την ένταξη και άλλων χρήσεων- τουριστικών και εμπορικών- στο εκθεσιακό συγκρότημα, είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Ωστόσο τα μέλη της Κίνησης, υποστήριξαν ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια θα εξασφαλισθούν μόνο με την παροχή εγγυήσεων από πλευράς Δημοσίου, με τη χρήση δημοσίου χρήματος για να κάνει ο ιδιώτης ξενοδοχεία και εμπορικό κέντρο. 

Τα επιχειρήματα κατά του Ε.Π.Σ. 

Η αναπλ. καθηγήτρια της Νομικής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, μίλησε για “δίκη νομιμότητας” επειδή το Ε.Π.Σ. δεν κάνει σεβαστή την θεμελιώδη αρχή για την Προστασία του Περιβάλλοντος, κάτι που αποτελεί Συνταγματική επιταγή και συνδέεται με την οικιστική ανάπτυξη. 

Το ΕΠΣ για τη “δήθεν ανάπλαση”, θα υποβαθμίσει τους όρους διαβίωσης στην περιοχή. Η πολεοδόμηση δεν γίνεται με βάση τους κανόνες της επιστήμης αλλά τους οικονομικούς λόγους της ΔΕΘ. 

Το ΕΠΣ δεν συμβαδίζει με τα προτάγματα του υπερκείμενου Χωροταξικού και Πολεοδικού Σχεδιασμού, και επιχειρεί να εντάξει μεικτές και εντατικές χρήσεις σε μία περιοχή που από τη δημιουργία της ΔΕΘ έχει εκθεσιακό χαρακτήρα και χρήση. 

Δεν έχει διενεργηθεί κυκλοφοριακή μελέτη, πριν το Ειδικό Πολεοδομικό παρότι το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία, υπογείως πάρκινκ με περισσότερες των 2.000 θέσεων στάθμευσης, με τη λειτουργία του οποίου θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον και οι συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή.  

Η εκκρεμότητα που αφορά το ιδιοκτησιακό της έκτασης της ΔΕΘ και η μη ύπαρξη ενός ενιαίου φορέα, καθιστά αδύναμη νομικά την  προσπάθεια επίλυσης της ζητούμενης ανάπλασης μέσω ενός ΕΧΣ.

Εκθεσιακό μέσα σε Μητροπολιτικό Πάρκο

Ο κ. Παπαμίχος όπως και άλλα μέλη της Κίνησης, υπογράμμισαν ότι υποστηρίζουν τη συνέχεια της λειτουργίας  της ΔΕΘ, μέσα σε Μητροπολιτικό Πάρκο, όπως προβλέπουν όλα τα υπερκείμενα ρυθμιστικά σχέδια για την περιοχή. Μίλησαν για συνέχιση της εκθεσιακής δραστηριότητας στο υφιστάμενου συγκρότημα που διαθέτει αξιόλογα κτίρια τα οποία πρέπει να διατηρηθούν για την αρχιτεκτονική και ιστορική τους αξία. 

Πρόσθεσαν οι ομιλητές ότι τα κτήρια που βρίσκονται στη βόρεια ζώνη της έκτασης, επαρκούν, ανακαινιζόμενα, για τις εκθεσιακές λειτουργίες της ΔΕΘ, ενώ οι βαριές λειτουργίες, με εκθέσεις όπως η Αgrotica θα πρέπει να βγούνε εκτός κέντρου πόλης και να φιλοξενούνται σε ένα νέο εκθεσιακό που θα δημιουργηθεί στα Δυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος. 

Καταλήγοντας, οι εκπρόσωποι της Κίνησης υποστήριξαν ότι μέσω του Πράσινου Ταμείου και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, υπάρχει η δυνατότητα άντλησης πόρων για επενδύσεις στη βάση των πορισμάτων της επιστήμης, προσθέτοντας ότι ήδη έχει αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός του σχεδίου της ΔΕΘ- Helexpo, αφού από τα 124 εκατ. ευρώ, ήδη έχει αναπροσαρμοσθεί στα 200 εκατομμύρια.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ