“Βιωσιμότητα”, η λέξη – κλειδί για τον τουρισμό του αύριο

Tags#: ACT

“Βιωσιμότητα”, η λέξη – κλειδί για τον τουρισμό του αύριο

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η λέξη -κλειδί για τον κλάδο του Τουρισμού και της Φιλοξενίας είναι η “βιωσιμότητα” και όσες επιχειρήσεις δεν ενστερνιστούν τη βιωσιμότητα, θα κινδυνεύσουν να βρεθούν στο περιθώριο της αγοράς καθώς πλέον το 95% των ταξιδιωτών δηλώνει ότι θέλει ξενοδοχεία sustainable, το 90% αναζητάει πριν κάνει κρατήσεις τις δράσεις βιωσιμότητας ενός ξενοδοχείου, ενώ ένας στους δύο τουρίστες είναι πρόθυμος να πληρώσει κάτι παραπάνω σε ένα ξενοδοχείο που εφαρμόζει πολιτική βιωσιμότητας.

Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Στέφανος Παπανίκος, analytics and M&A manager της Deloitte, επισημαίνοντας ότι παρά τα όσα μέτρα λαμβάνουν οι επιχειρήσεις του τουρισμου, ο κλάδος ευξύνεται γαι το 1/10 των συνολικών εκπομπών άνθρακα , με τα ξενοδοχεία να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στο αποτύπωμα CO2, αφού τους αντιστοιχεί το 25% των εκπομπών του Τομέα Φιλοξενίας.

Από το βήμα της ημερίδας του ACT για τον Τουρισμό, ο κ. Παπανίκος τόνισε ότι “βιωσιμότητα” δεν σημαίνει μόνο μετάβαση σε φιλικές πηγές ενέργειας, αλλά και κυκλική οικονομία, εφαρμογή βιώσιμων κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων και, εν τέλει, ένα υπεύθυνο στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης λειτουργίας.

Οι επιχειρήσεις, στα επόμενο χρόνια, θα διαπιστώσουν ότι τα κριτήρια βιωσιμότητας θα γίνονται όλο και πιο σημαντικά για τη λειτουργία τους, αφού ολοένα μεγαλώνει ο αριθμός των millennials και Gen Z, στο σύνολο των ταξιδιωτών, νέων δηλαδή ατόμων που γεννήθηκαν από το 1980 και μετά.

σπυρος-κουρης

Σπύρος Κουρής

Smart Hotels και ψηφιακή εμπειρία

Η ‘βιωσιμότητα’ πάει παρέα με την ‘τεχνολογία’ και συγκεκριμένα την ψηφιακή τεχνολογία και εφαρμογές της. Η τεχνολογία είναι αυτή που επιτρέπει στις τουριστικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην ενεργειακή μετάβαση , αλλά και αυτή που δημιουργεί ως και πλήρως smart hotels τα οποία είναι κοντά στις απαιτήσεις των millennials, οι οποίοι το 2025 θα αποτελούν περίπου το 50% των ταξιδιωτών στην Αμερική.

Η αεροπορική βιομηχανία

Η αεροπορική βιομηχανία, παρά την αύξηση του αριθμού των μετακινήσεων με αεροπλάνο, ευθύνεται μόνο για το 2% των συνολικών εκλύσεων CO2, επισήμανε η κα. Μαρίνα Σπυριδάκη, υπεύθυνη Εταιρεικών Υποθέσεων της Aegean Airways, προσθέτοντας ότι ο κλάδος επενδύει στην αντιστάθμιση του αποτυπώματος άνθρακα που παράγεται από τη δραστηριότητά του.

Σε ό,τι αφορά στην  Αegean, η Εταιρεία έχει λάβει σειρά μέτρων για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, είτε σε ό,τι αφορά στο βάρος των αεροσκαφών, στην κατανάλωση νερού, στην εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων και βεβαίως στην προμήθεια αεροπλάνων καινούργιων, με κινητήρες νέας τεχνολογίας.

Ξενοδοχεία με ταυτότητας βιωσιμότητας

Τις δράσεις που εντάσσονται στην λογική της βιώσιμης λειτουργίας του συγκροτήματος SANI, όπως και του “The SANI Green sustainability programme” παρουσίασε ο κ Φάνης Κρομμύδας, διευθυντής Μάρκετινγκ του Sani Resorts, ενώ στην έμφαση που δίνει η Ledra Hotels με τα πέντε ξενοδοχεία Domes που διαθέτει σε Κρήτη και Κέρκυρα, αναφέρθηκε ο Διευθυντής κ. Σπύρος Κουρής.

Να σημειωθεί ότι η τουριστική επιχείρηση που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, στο επόμενο διάστημα θα θέσει σε λειτουργία και το πρώτο της αστικό ξενοδοχείο, στην πόλη μας μάλιστα, κάτω από το διεθνές σήμα της Marriott, ένα από τα δύο ξενοδοχεία που βρίσκονται στο pipeline της Ledra. Το άλλο υπό δημιουργία ξενοδοχείο βρίσκεται σε νησί του Ιονίου αλλά όχι στην Κέρκυρα.

Συνεδριακός τουρισμός και αειφορία

Αειφορία και βιωσιμότητα επηρεάζουν σημαντικά και τον συνεδριακό τουρισμό, μία τάση που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη καθώς ο τουρισμός MICE, δηλαδή συναντήσεων και συνεδρίων, είναι μία κατηγορία που συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό καθώς καθώς είναι τουρισμός υψηλής δαπάνης και απλώνεται στη διάρκεια όλου του χρόνου, όπως είπε η διευθύντρια του Thessaloniki Convention Bureau κα Ελένη Σωτηρίου. 

Πιο sustainable προορισμός είναι το Γκέτενμποργκ,  ενώ στους πιο αειφορικούς ανήκει και η Κοπενχάγη, με τη Αυστρία να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα με τη δημιουργία σήματος πιστοποίησης “πράσινων συναντήσεων”. Στον τομέα λοιπόν αυτό , της αειφορίας, η Θεσσαλονίκη έχει πολλά ακόμη να κάνει, αν και σταδιακά ανεβαίνει θέση στις πόλεις- συνεδριακούς προορισμούς.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, αναλύθηκαν θέματα που αφορούν συγκεκριμένα case-studies, τη βιωσιμότητα όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, την υπεραξία που προσθέτει η αειφορία στη λειτουργία μίας τουριστικής επιχείρησης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top