Ρομπότ στην Ιατρική: Αφεντικά ή εργάτες;

Ρομπότ στην Ιατρική: Αφεντικά ή εργάτες;

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αθανασιάδη

Άγνοια επικρατεί στον κόσμο σχετικά με τις σύγχρονες τεχνικές στα χειρουργεία, αφού πολλοί πιστεύουν ότι πλέον όλη την δουλειά την κάνουν τα ρομποτικά μηχανήματα. – «Ο χειρουργός κάνει την δουλειά», τονίζει στο GRTimes.gr, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσάνθη Σαρδέλη.

«Φυσικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση υποκατάστασης των ανθρώπων σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, όπως βλέπουμε στις ταινίες. Τα κομπιούτερ όπως και τα ρομπότ δεν έχουν την δυνατότητα να μπορούν να δημιουργούν μόνα τους νέα γνώση. Όλη αυτή η τεχνολογία βασίζεται στα δεδομένα που τους παρέχουμε εμείς & πώς εμείς την χρησιμοποιούμε», τονίζει η ίδια.

Στις μέρες μας, σημειώνει η κ. Σαρδέλη, υπάρχει μία παρανόηση σχετικά με τα ρομπότ και τι δουλειά κάνουν μέσα στα χειρουργεία. «Ο χειρουργός κάνει την δουλειά», ξεκαθαρίζει. Όσον αφορά την ρομποτική χειρουργική, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. «Ένα μεγάλο ζήτημα είναι ότι εάν εμφανιστεί μια επιπλοκή είναι λίγο δύσκολο να ξεκαθαρισθεί αν ήταν ζήτημα λάθος εντολών από τον χειρουργό, εάν φταίει η τεχνολογία η ίδια, αν είναι το πρόβλημα στις οδηγίες του χειρουργού ή αν έχει να κάνει με το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί το ρομπότ. Εκεί υπάρχει μια μεγάλη νομική περιπλοκότητα», συμπληρώνει η ίδια.

Το ηθικό ζήτημα στη ρομποτική χειρουργική

«Το ηθικό ζήτημα στη ρομποτική χειρουργική έχει να κάνει με το τι καταλαβαίνει ο ασθενής σε σχέση με το ποιος τον χειρουργεί, ποιοι είναι οι περιορισμοί της τεχνολογίας», τονίζει η κ. Σαρδέλη και συμπληρώνει ότι «ο κόσμος πιστεύει ότι τα ρομπότ είναι πολύ καλύτερα από τον χειρουργό και ότι βελτιώνουν τρομακτικά τις χειρουργικές του ικανότητες, ενώ δεν συμβαίνει αυτό». Εξηγεί πως ο χειρουργός χειρίζεται τα ρομπότ, τους δίνει εντολές & απλά τα ρομπότ παρεμβάλλονται για βοηθητικούς λόγους. Για παράδειγμα, αν το χέρι ενός χειρουργού τρέμει, το ρομπότ, μπορεί να ελαττώσει το τρέμουλο, αν όμως ο χειρουργός κατευθύνει την κονσόλα τρέμοντας δεν μπορεί να διορθωθεί πλήρως το πρόβλημά του. «Εάν πω στο ρομπότ να κόψει ένα ανατομικό μόρφωμα και είναι λάθος, δε θα μπορέσει να το καταλάβει, ούτε να το προβλέψει», λέει η ίδια.

Σύμφωνα με την κ. Σαρδέλη, ο στόχος είναι κάποια στιγμή στο μέλλον και με την βοήθεια της τεχνολογία, να «εκπαιδευτούν» οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές προκειμένου να μπορούν να κάνουν κάποιες ανώτερες νοηματικές διεργασίες.

«Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως υπάρχει έλλειψη και ιατρικού προσωπικού και νοσηλευτικού και παραϊατρικού. Η τεχνίτη νοημοσύνη είναι μία πρόοδος, η οποία μας επιτρέπει κάποιες από τις διαδικασίες μας να τις αυτοματοποιήσουμε απελευθερώνοντας χρόνο ώστε να μπορεί το προσωπικό να ασκεί τα καθήκοντα του», καταλήγει η κ. Σαρδέλη.

Το συνέδριο

Το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) πραγματοποιεί σήμερα και αύριο, διεθνές συνέδριο με θέμα «Νέες Τεχνολογίες στην Υγεία: Ιατρικά, Νομικά και Ηθικά Ζητήματα»,  στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14), στη Θεσσαλονίκη.

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι οι εξής: 

– Τεχνητή νοημοσύνη και εφαρμογές της στον χώρο της υγείας

– Ρομποτική ιατρική: ιατρικά, νομικά και ηθικά ζητήματα

– Ηλεκτρονική υγεία και προστασία των χρηστών

– Αναδυόμενες ιατρικές θεραπευτικές τεχνολογίες

– Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: πολύτιμο εργαλείο ή εμπόδιο στην παροχή υπηρεσιών υγείας;

«Το κόνσεπτ είναι ότι κάθε συνεδρία θα ξεκινάει με μια παρουσίαση από έναν ειδικό του θέματος και έπειτα θα γίνεται και μία ανάλυση από έναν νομικό αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν» αναφέρει η κ. Σαρδέλη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top