Σαρηγιάννης: «Καμπανάκι» για νέα κορύφωση τον Απρίλιο λόγω μεταλλάξεων (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Σαρηγιάννης: «Καμπανάκι» για νέα κορύφωση τον Απρίλιο λόγω μεταλλάξεων (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Την εκτίμηση ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει καταφέρει να βγει από «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη μέχρι τις 16 Μαρτίου εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Heracles, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Ως εκ τούτου o κ. Σαρηγιάννης θεωρεί σημαντική τη διατήρηση των περιοριστικών μέτρων και πέραν της 16ς Μαρτίου (ημερομηνία λήξης του αυστηρού lockdown που ισχύει από χτες) προκειμένου «να καταπνιγεί ουσιαστικά η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών», κυρίως δε η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη «η οποία έχει τη δυνατότητα να επαναμολύνει τους ανθρώπους που έχουν ήδη αποκτήσει ανοσία δημιουργώντας έτσι μια δυναμική ακόμη πιο επικίνδυνη».

Εκτιμά δε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση μετά τις επόμενες 2-3 μέρες στην Αττική, ενώ πανελλαδικά η κορύφωση και η αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων αναμένονται μετά την Τρίτη. Όμως, «η πτωτική πορεία δεν θα είναι αρκετά γρήγορη όσο θα θέλαμε για να ανοίξουμε με ασφάλεια μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης ο οποίος πιστεύει πως θα ήταν χρήσιμο ένα ολικό lockdown σε όλη τη χώρα. «Θα έπρεπε να ήμασταν πιο αποφασιστικοί για να αναχαιτίσουμε περισσότερο τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών», ανέφερε ο ίδιος υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αν δεν περιοριστεί η διασπορά και ταυτόχρονα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, τότε «στο επόμενο δίμηνο θα έχουν κυριαρχήσει παντού στην Ελλάδα τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα μετάδοσης. Και μπορεί να δημιουργηθεί μια επόμενη κορύφωση προς το τέλος Απριλίου, λίγο πριν ή και μετά το Πάσχα, κάτι που πρέπει να αποφύγουμε».

Τι δείχνουν τα μοντέλα για τον στοχευμένο εμβολιασμό

Επίσης ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στη σημασία που θα είχε για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ο στοχευμένος εμβολιασμός πολιτών οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες εργαζομένων και επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Ως παράδειγμα ανέφερε την εστίαση, τον τουρισμό, το εμπόριο αλλά και τη διανομή κατ’ οίκον. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην προσομοίωση που έγινε από την ομάδα του στο ΑΠΘ, τα μοντέλα έδειξαν πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα 100.000 λιγότερα κρούσματα και άρα λιγότερη πίεση στο ΕΣΥ και λιγότεροι νεκροί, ενώ θα μπορούσε να αποφευχθεί μια επόμενη «κορύφωση» της πανδημίας στη χώρα.

Τέλος, τόνισε πόσο σημαντικές είναι οι συσκευές απολύμανσης σε κλειστούς χώρους (όπως τα εμπορικά κέντρα) και η χρήση της διπλής μάσκας.

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης στη Μαρία Σαμολαδά:

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ