ΣΕΟΑΣΘ: Τελικά ποιός είναι ο νικητής των εκλογών στο Συνδικάτο;

ΣΕΟΑΣΘ: Τελικά ποιός είναι ο νικητής των εκλογών στο Συνδικάτο;

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Το Συνδικάτο εργαζομένων ΟΑΣΘ είναι μεγάλο σωματείο, ίσως το μεγαλύτερο στη βόρειο Ελλάδα και τα αποτελέσματα των εκλογών της 11ης και 12ης Ιανουαρίου, έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον σε έναν Οργανισμό που είναι μεταξύ “to be or not to be”. Ποιός όμως ήταν ο νικητής των ανατρεπτικών εκλογών; Για το αποτέλεσμα υπάρχουν πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις.

Πρώτη δύναμη σε έδρες είναι και πάλι η “Ενότητα”, αλλά αυτή είναι και ο μεγάλος χαμένος των εκλογών αφού από τις 11 έδρες που είχε στο 17μελές δ.σ. του ΣΕΟΑΣΘ, πέφτει στις 6 μόλις. Για την “Ενότητα”, που σήκωσε το βάρος των διαπραγματεύσεων της νέας ΣΣΕ , η απώλεια είναι μεγάλη αφού από το 2005 που ιδρύθηκε το Συνδικάτο, ήταν πάντα υπερκυρίαρχη, έχοντας φτάσει να καταλάβει, στο παρελθόν, ως και 13 έδρες. Αλλά εκείνη η υπερκυριαρχία, κτίστηκε σε καιρούς που το Συνδικάτο είχε μπροστάρη την ψυχή του ΣΕΟΑΣΘ, τον Δημήτρη Τσερμενίδη, αλλά και που το Συνδικάτο είχε τη δύναμη να ορίζει πράγματα και πρόσωπα στον άλλοτε πολυμετοχικό ΟΑΣΘ.

Νικητής δείχνει να είναι η “ΔΑΣ”, η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ και φορτσάρισε αντιπολιτευτικά κατά την τελευταία διετία. Από εκεί που ήταν “εξωδιοικητική”, πήρε 3 έδρες και μπαίνει πανηγυρικά στο νέο δ.σ. Αλλά δυνατές βγήκαν από τις εκλογές και οι τρεις προσκείμενες στον κεντροδεξιό χώρο, “Δρομέας”, “ΔΑΚΕ ΟΑΣΘ” και “ΟΔΕΟ Μέτοχοι”, που συνολικά παίρνουν 8 έδρες για το δ.σ. της επόμενης τριετίας, αν βεβαίως συνεχίσει να υπάρχει ο ΟΑΣΘ που είναι σε εκκαθάριση.

Στους χαμένους, αναμφίβολα είναι η “ΕΣΥΣ”, που σε αυτή τη διαδικασία έμεινε εκτός πεδιάς.

Ήδη από την επομένη των εκλογών άρχισαν οι πρώτες ζυμώσεις για τη νέα διοίκηση του ΣΕΟΑΣΘ. Παρά τις απώλειες κάποιων και τα κέρδη κάποιων άλλων, οι έδρες δείχνουν το δρόμο των πιθανών συνεργασιών. Η “Ενότητα”, παρά τις βαριές απώλειες, είναι πρώτη σε έδρες οπότε, λογικά, ψάχνει για τις 3 “αχρωμάτιστες” έδρες που χρειάζεται για ένα δ.σ. στη βάση κοινών προγραμματικών στόχων.

“Νικητές” και “ηττημένοι”, σε ένα διαφορετικό τοπίο, κάνουν τις αποτιμήσεις τους και τους σχεδιασμούς τους για την επόμενη ημέρα.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top