ΣΕΘ- Νέοι Ορίζοντες: Δεν βλέπει “φως στο τούνελ” το 57% των ΜμΕ

ΣΕΘ- Νέοι Ορίζοντες: Δεν βλέπει “φως στο τούνελ” το 57% των ΜμΕ

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Το 57% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και βιοτεχνών της Θεσσαλονίκης, προβλέπει ότι το 2021 θα είναι χειρότερο ή το ίδιο με το 2020, ενώ θεωρεί σε ποσοστό 76% ότι τα μέτρα που λήφθηκαν από το κράτος στη διάρκεια της πανδημίας, δεν επαρκούν για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα.

Εντυπωσιακό είναι ότι οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να είναι συνεπείς απέναντι σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, αφού το 56% δεν ανέστειλε πληρωμές φόρων ενώ το 85% πλήρωσε και τις ασφαλιστικές εισφορές, χρωστώντας όμως, σε ποσοστό 25%, σε προμηθευτές.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε η «Ιnterview» για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης – ‘Νέοι Ορίζοντες’, μεταξύ 2-8 Δεκεμβρίου, σε δείγμα 605 επιχειρήσεων , μελών του ΣΕΘ αλλά και μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη διερεύνηση των επιπτώσεων του covid-19, στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του Σ.Ε.Θ.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Σ.Ε.Θ. κ. Στάθης Φωτιάδης, οι ‘Νέοι Ορίζοντες’ αποφάσισαν να ιχνηλατήσουν στις επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης, τις επιπτώσεις από την πανδημία αλλά και τα μέτρα που οι ίδιοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα ήθελαν να ληφθούν, καθώς συμβαίνει «να λαμβάνονται μέτρα για εμάς, χωρίς εμάς, χωρίς η Πολιτεία να καλεί τους θεσμικούς φορείς των επιχειρηματιών για τη συνδιαμόρφωση μέτρων στήριξης».

Τα σημεία που αξίζουν ιδιαίτερης υπογράμμισης από τις απαντήσεις που δόθηκαν στις 13 ερωτήσεις που τέθηκαν στις επιχειρήσεις είναι τα εξής:

-To 77% των επιχειρήσεων ανήκει στους πληττόμενους ΚΑΔ.

– Από τις επιχειρήσεις που πλήττονται, το 90% είχε μείωση τζίρου στο Α’ εξάμηνο 2020.

– Η μείωση τζίρου, κατά μέσο όρο ήταν της τάξης του 45%, αν και όπως επισήμανε ο κ. Δημήτρης Βασιλειάδης της «Interview», η μείωση σε εταιρείες του κλάδου εστίασης ξεπέρασε και το 80%.

– Σε ό,τι αφορά το εργατικό δυναμικό, το 48% διατήρησε το προσωπικό, απολύσεις έκανε το 16%, προσλήψεις το 6% ενώ 30% δεν απασχολεί προσωπικό. Η διατήρηση θέσεων εργασίας αποδίδεται στις προϋποθέσεις που έθεταν τα προγράμματα στήριξης της Πολιτείας.

-Το 70% των ερωτηθέντων, μέσα στο πρώτο lock down, χρειάσθηκε επιπλέον κεφάλαια για να συνεχίσει επιχειρηματική δραστηριότητα.

-Το 76% δήλωσε ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης δεν ήταν αρκετά, ούτε προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ ποσοστό 18% τα έκρινε θετικά.

-Ωστόσο, το 69%, δηλαδή ουσιαστικά 7 στις 10 επιχειρήσεις, έκανε χρήση των μέτρων στήριξης που σημαίνει ότι αυτά πράγματι λειτούργησαν και μάλιστα οριζόντια.

-Στην ερώτηση για τις σχέσεις με τις Τράπεζες στη διάρκεια της πανδημίας, η απάντηση που δόθηκε είναι μάλλον ασαφής αφού το 78% δήλωσε ότι παρέμεινε η ίδια ( καλή ή κακή;), το 15% ότι χειροτέρεψε και το 3% ότι καλυτέρεψε.

Πληρωμές σε Εφορία και Ταμεία

-Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αναστολής πληρωμών προς την Εφορία, ποσοστό 56% δήλωσε ΟΧΙ, 35% δήλωσε ΝΑΙ ενώ ένα 4% δήλωσε ότι δεν έχει οφειλές.

-Στις υποχρεώσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το 20% δήλωσε ότι ανταπεξήλθε, το 65% ότι ανταπεξήλθε αλλά με δυσκολία, ενώ αρνητικά απάντησε το 30%.

-Οι υποχρεώσεις που έμειναν σε εκκρεμότητα είναι: Προς προμηθευτές το 25%, προς ΕΦΚΑ το 20%, προς Εφορία το 19%, για ενοίκια το 11%, για λογαριασμούς διάφορους το 11%, δόσεις τραπεζών το 10% ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, 42%, δήλωσε ότι πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις τους.

-Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για το 2021, φαίνεται πως μάλλον κυριαρχεί η απαισιοδοξία τους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης καθώς το 35% δήλωσε ότι θα είναι χειρότερο, το 22% ίδιο με το 2020, ενώ καλύτερο θεωρεί ότι θα είναι ποσοστό 29%.

-Στην ερώτηση αν έπαιξαν τα Επιμελητήρια στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων που υφίστανται τα μέλη τους, το 69% απάντησε αρνητικά , το 15% θετικά και ποσοστό 23% δήλωσε Δεν Γνωρίζω, Δεν απαντώ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Μαραντέλος επισήμανε πως αφ’ ενός η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί για την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων και, αφ’ ετέρου η αντιπολίτευση θα πρέπει να αφήσει τις γενικόλογες καταγγελίες και να κάνει εποικοδομητικές προτάσεις.

Τέλος προέβλεψε ότι με τις αλλαγές που φέρνει βίαια η πανδημία στο λιανεμπόριο και στον τρόπο λειτουργίας τους, «στην επόμενη διετία το 50% των λιανομάγαζων της Θεσσαλονίκης δεν θα επιβιώσει».

*Σημειώνεται πως όπου παραλείπεται το ΔΓ/ΔΑ είναι επειδή το ποσοστό των απαντήσεων αυτών ήταν εξαιρετικά μικρό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ