Σήμερα “Τ’ Αγρίμια” της Κρήτης χοροξεφαντώνουν

Σήμερα “Τ’ Αγρίμια” της Κρήτης χοροξεφαντώνουν

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Κρητών Θεσσαλονίκης «Τ’ΑΓΡΙΜΙΑ», δραστηριοποιείται εδώ και 35 χρόνια στο χώρο της παράδοσης. Ο σκοπός του είναι η διάσωση και η διάδοση του κρητικού πολιτισμού, παραδόσεων, ηθών και εθίμων, διάσωσης της κρητικής μουσικής, των τραγουδιών και των χορών της Κρήτης. Θα μπορούσε να πει κανείς πως μέσα από την ύπαρξή του  ενισχύεται η σύσφιξη σχέσεων των μελών του, η κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ τους, η συμπαράσταση σε κάθε αναξιοπαθούντα. Έτσι τουλάχιστον το περιγράφουν οι άνθρωποι του Συλλόγου.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σκάρπου

Στο πλαίσιο λοιπόν της σύσφιξης σχέσεων και των μελών, διοργανώνεται κάθε χρόνο, συνεπώς για 35 ολόκληρα χρόνια, η «ΕΤΗΣΙΑ ΧΟΡΟΞΕΦΑΝΤΩΣΗ», η πιο λαμπρή εκδήλωση, όπου προσκαλούνται τα επίσημα μέλη. Κάθε μέλος φυσικά μπορεί να φέρει τη παρέα του, γιατί πως αλλιώς θα πετύχει η χοροξεφάντωση! Άλλωστε όπως επισημαίνει και η Πρόεδρος των “Αγριμιών”, κα Ευαγγελία Γιουμπάκη… “η αγκαλιά μας είναι ανοιχτή, τους υποδεχόμαστε και η βραδιά έχει σκοπό να ενώσει τη Μακεδονία με τη Κρήτη”. Η χοροξεφάντωση θα λάβει χώρα απόψε Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στην αίθουσα δεξιώσεων «Νύμφες», στο 7ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης-Λαγκαδά.

“Κάθε χρόνο προσκαλούμε μουσικούς από τη Κρήτη -και από τους 4 νομούς- που αναλαμβάνουν τη διασκέδαση μας, να μας βγάλουν στο κέφι και στο χορό, για να ξεχάσουμε και λίγο τις σκοτούρες μας. Για φέτος… θα γίνει αδερφοποίηση με την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας, ένα δυνατό σωματείο. Πόντιοι και Κρήτες, έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, οπότε ενώνουμε τη δύναμη μας και τον πολιτισμό των τόπο μας. Θα χορέψουν οι Πόντιοι χορευτές μας τρεις χορούς. Στη συνέχεια οι προχωρημένοι από το τμήμα εκμάθησης κρητικών χορών, θα χορέψουν τρεις χορούς για αν δείξουμε στους παραβρισκόμενους τη δουλειά μας και την επίδοση των μαθητών.

Ακολουθούν οι ριζίτες, ντυμένοι άνδρες με παραδοσιακές γκιλότες και στιβάνια, να τραγουδήσουν τα ξακουστά ριζικά τραγούδια του τόπου μας. Με αφορμή την 153η επέτειο του «Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου» του 1866, και της επετείου της 1ης Δεκεμβρίου του 1913 που ενσωματώθηκε η Κρήτη με τη μητέρα Ελλάδα, οι ριζίτες μας θα τραγουδήσουν σχετικά επετειακά που στο άκουσμα τους ανατριχάς. Κλείνουν το κομμάτι της παρουσίασης, η χορευτική ομάδα με τις φορεσιές τους, γυναίκες κι άνδρες, πιάνονται από το χέρι, δημιουργώντας ένα κύκλο και χορεύουν τοπικούς χορούς. Η λεβεντιά εννοείται φτάνει στα ύψη, χτυπήματα των ανδρών, ταλίμια, ζάλα, αυτοσχεδιασμοί από τις όμορφες αμαζόνες μας, συνθέτουν το σκηνικό.

Χαίρεσαι να τους θωρείς χαίρονται για την επίδοση τους και ο κόσμος τους καμαρώνει με το χειροκρότημα του. Ακολουθεί το γλέντι, όπου για την διασκέδαση μας φέτος, φέρνουμε μεγάλα ονόματα της κρητικής μουσικής, όπως τους: Γιώργο Μανωλιούδη, Γιώργο Χαλκιαδάκη, Στρατή Μαμαλάκη και Τάσο Γεωργακάκη. Με τους σκοπούς και τα τραγούδια τους, θα κάνουν ένα εκρηκτικό γλέντι, που θα το απογειώσουν χωρίς να φύγει κανείς παραπονεμένος. Και η ρακή φυσικά πρωταγωνιστής” αναφέρει η κα Γιουμπάκη.

χορος-κρητη-αγριμια-θεσσαλονικη (5)

“Κάθε χορός και μια ιστορία, κάθε ιστορία και γεμάτη λεβεντιά, παλληκάρια, αγώνες”

Η ίδια επιμένει πως η παράδοση κάθε τόπου είναι οι ρίζες και η ταυτότητα μας. “Έτσι ξεχωρίζουμε οι Πόντιοι, οι Κρήτες, οι Θρακιώτες, οι Μικρασιάτες, οι Θεσσαλοί κ.α. Οι παλαιότεροι έβαλαν «φωτιά», η «φωτιά» φούντωσε κι έτσι δημιουργήθηκαν τόσοι σύλλογοι και σχολές ακόμα. Στο χέρι μας είναι αυτή τη «φωτιά» να την απλώσουμε. Οι γονείς πρέπει να μιλούν συνέχεια στα παιδιά τους για την καταγωγή τους και την ιστορία του τόπου τους. Να τα πηγαίνουν να επισκέπτονται τα χωριά τους, να συζητούν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Να κάθονται να ακούν ιστορίες, σίγουρα περισσότερα οφέλη θα κερδίσουν, παρά να κάθονται να τεμπελιάζουν η να παίζουν με το κινητό τους. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν να χορεύουν παραδοσιακά, να ξέρουν το τσάμικο, το καλαματιανό, τον πεντοζάλη.

Κάθε χορός και μια ιστορία, κάθε ιστορία και γεμάτη λεβεντιά, παλληκάρια, αγώνες. Επιβάλλεται λοιπόν, κυρίως στις μέρες μας που η πατρίδα μας βάλλεται από παντού. Μας ζηλεύουν, είμαστε λαός με μεγάλη ιστορία, πολιτισμό και πρέπει να παραμείνουν «φάροι» αναμμένοι στα παιδιά μας. Αν σβήσει ο «φάρος» επέρχεται ο σκοτασμός και δεν πρέπει” τονίζει.

Για εκείνη ένας σύλλογος μπορεί να διδάξει παραδόσεις και μνήμες, μέσα από κατάλληλα τμήματα εκμάθησης, εκδηλώσεις παράδοσης και πολιτισμού. Μπορεί ακόμα να φτιάξει ένα εργαστήρι για παιδιά, γιατί τα παιδιά είναι οι πυλώνες για μάθηση λέει η κα Γιουμπάκη και θα θελε να τα νεότερα παιδιά από μικρή ηλικία να μαθαίνουν για το ζύμωμα, το άλεσμα του σιταριού, το άρμεγμα, τον τρύγο.

“Ιδέες υπάρχουν, αλλά πρέπει να υπάρχει και στήριξη, συνεργασία, ομόνοια και επικοινωνία. Εδώ θαρρώ, λίγο οι Έλληνες το χάνουμε, κι είναι λυπηρό. Εν τούτοις όμως δε το βάζουμε κάτω, το προσπαθούμε και όπου μας βγάλει αυτό το ταξίδι”.

χορος-κρητη-αγριμια-θεσσαλονικη (1)

“Μακεδονία – Κρήτη… προαιώνιες σχέσεις”

Η ιστορία θέλει την Μακεδονία και την Κρήτη να έχουν δεσμούς αίματος και η κα Γιουμπάκη έχει τις πληροφορίες για να τις μοιραστεί μαζί μας. “Ιστορικά συνδέονται από αρχαιοτήτων χρόνων, από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Μακεδονία – Κρήτη, προαιώνιες σχέσεις. Πρώτη αναφορά έχουμε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο, στο κορυφαίο έργο του «Ερωτόκριτου», κάνοντας αναφορά στη σχέση κρητικού αρχοντόπουλου Χαρίδημο και του Μακεδόνα Νικόσρατου. Οι δυο τους μετά από κάποιο αγώνα, πριν καν αναδειχθεί ο νικητής, ανέπτυξαν μια εκτίμηση και ξαφνικά διακόπτεται ο αγώνας της μονομαχίας, ανταλλάσσουν μεταξύ τους ευγενικά λόγια και αναπτύσσεται μία στενή φιλία. Μία άλλη αναφορά για τη σχέση Μακεδονίας – Κρήτης, γίνεται για τον ναύαρχο του Μ. Αλεξάνδρου, τον Νέαρχο ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εκστρατείες. Ο Μ. Αλέξανδρος του απέμεινε ακόμη και το χρυσό στεφάνι και την ένδειξη τιμής και αναγνώρισης.

Επίσης μέρους του στρατού του Μ. Αλεξάνδρου, αποτελούσαν οι περίφημοι Κρήτες τοξότες, γνωστοί εκείνη την εποχή για το θάρρος, την ανδρεία, αρετές τις οποίες θαύμαζε ο Μ. Αλέξανδρος. Η εμπειρία τους και προσωπικότητα τους, πραγματοποίησαν κατά πολύ τα μεγαλόπνοα σχέδια του Στρατάρχη. Στους νεότερους χρόνους, έχουμε το ενδιαφέρον των Μακεδόνων για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού από τη Κρήτη. Το 1827, 250 Μακεδόνες με τον Τόλιο Λάζο, αναχωρούν με την αποστολή του Καλλέργη για να συνδράμουν στον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης. Και φυσικά στον Μακεδονικό Αγώνα 1904-1908, η συμβολή των Κρητών μεγάλη και καθοριστική, σφραγίζοντας τη πορεία της Μακεδονίας αλλά και όλου του Ελληνισμού. Από τότε κάποιοι Κρήτες, παρέμειναν στη γη της Μακεδονίας κι έτσι αρχίζει η παρουσία του κρητικού στοιχείου στη Μακεδονία.

Η συνέχεια είναι αυτονόητη. Άρχισαν να δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς, παντρευτήκαν, δημιούργησαν οικογένειες. Διέπρεψαν ακόμη και στον πολιτικό στίβο της πόλης μας. Κι έτσι οι Κρητικοί συνεχίζουν ακάθεκτοι, μέχρι και σήμερα. Κρητικές επιχειρήσεις εμφανίστηκαν όπως η κρητική κουζίνα, τα παντοπωλεία και τα γλέντια. Ο «Λαβύρινθος» είναι κοσμικό κέντρο με κρητική μουσική, ανοίγει τις πόρτες του για τους Θεσσαλονικείς και αγκαλιάστηκε απ’ όλους. Κι όλα αυτά που προαναφέραμε κι άλλα τόσα αν ξεφυλλίσουμε το δεσμό της Μακεδονίας- Κρήτης, είναι τεράστιος, κρατά ακόμη και θα κρατήσει και στη συνέχεια. Τους ευχαριστούμε που μας στηρίζουν σε κάθε δραστηριότητα μας και συνυπάρχουμε τόσα χρόνια” καταλήγει η Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Κρητών Θεσσαλονίκης «Τ’ΑΓΡΙΜΙΑ» και μας προσκαλεί απόψε όλους στην χοροξεφάντωση να πιούμε ρακί και να χορέψουμε.

αφισα-χορος-κρητη-αγριμια

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top