Σκόδρας: Ό,τι χρειαστεί για τον ΟΑΣΘ – Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις

Σκόδρας: Ό,τι χρειαστεί για τον ΟΑΣΘ – Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις
Άννη Καρολίδου

O Γιώργος Σκόδρας, αποδεχόμενος την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει πρόεδρος του ΟΑΣΘ, πήρε στα χέρια του την πιο …»καυτή πατάτα» της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, με συνέντευξή του στο GrTimes.gr, παίρνει το ρίσκο να πει απευθυνόμενους στους καταταλαιπωρημένους από τις δημόσιες συγκοινωνίες πολίτες, ότι μέσα στην Έκθεση, δηλαδή στις επόμενες 15-20 ημέρες, θα κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον 300 οχήματα, από τα 230 ως τώρα, ενώ διαβεβαιώνει πως παρά τα χρέη που βαραίνουν τον Οργανισμό, συνολικά 85 εκατ. ευρώ, θα γίνει ότι χρειαστεί για να έχουν οι Θεσσαλονικείς ανεκτές συγκοινωνίες, δηλαδή 400 λεωφορεία σε πόλη και νομό στον επόμενο μήνα. 

Ο κ. Σκόδρας, επικεφαλής μίας Διοίκησης τύπου task force στον ΟΑΣΘ, τάσσεται σαφώς υπέρ ενός μοντέλου ΣΔΙΤ για τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να περιμένουμε ως τη ΔΕΘ για να ακούσουμε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τις δημόσιες αστικές συγκοινενίες σε πόλη και νομό. Μιλάει για την ανάγκη ενός συνολικού σχεδίου για τις συγκοινωνίες της πόλης, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει παρότι το Μετρό βρίσκεται ante portas, μιλάει για συγκοινωνίες με κοινωνικό πρόσωπο, αλλά και κερδοφόρες. Ο ίδιος του, πιστεύει στα μεικτά σχήματα διαχείρισης των συγκοινωνιακών υπηρεσιών, ενώ δηλώνει έτοιμος να γιορτάσει στο Λευκό Πύργο έτσι και η κυβέρνηση προμηθεύσει τη Θεσσαλονίκη με 250 νέα λεωφορεία, έχοντας αυτή τη φορά εξασφαλίσει τα χρήματα για ένα διαγωνισμό με πραγματικό έτσι αντικείμενο. 

Ο νέος πρόεδρος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας που στο παρελθόν «έβρεξε τα πόδια του» στην ΕΥΑΘ και δοκιμάστηκε και στην Εγνατία Οδό Α.Ε., δεν θέλησε να σχολιάσει την προηγούμενη διοίκηση, την διοίκηση Παππά, παρά μόνο είπε ότι «το αποτέλεσμα της δουλειάς της φαίνεται στην Εταιρεία, όπως και στην πόλη. Η κατάσταση στον ΟΑΣΘ δεν είναι καλή και θα απαιτηθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια».

Ενδεικτικός της κατάστασης του ΟΑΣΘ είναι ο ….αριθμός ‘230’. Τόσα περίπου λεωφορεία κυκλοφορούν σήμερα στην πόλη, όταν θα έπρεπε να κυκλοφορούν περίπου 400  κι’ όταν ο Οργανισμός διαθέτει κοντά 600 οχήματα, πολλά από τα οποία είναι παροπλισμένα.

Δηλαδή σήμερα κυκλοφορεί σχεδόν το 1/3 των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, αυτά είναι ασφαλή για την κυκλοφορία. Ωστόσο δεν αρκούν για να εξυπηρετούνται οι μετακινήσεις του κοινού σε μία πόλη του ενός και πλέον εκατομμυρίου κατοίκων και ο κ. Σκόδρας δεν φοβήθηκε να ρισκάρει, όπως είπε, μία απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα για το πως καλύτερα θα εξυπηρετηθούν οι συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη.

Η πόλη χρειάζεται λεωφορεία

«Θα ήθελα …εχθές να είχαμε σε κυκλοφορία 400 λεωφορεία. Ρισκάρω να απαντήσω λέγοντας πώς στην περίοδο της Έκθεσης (σ.σ.7-15/9) θα έχουμε ξεπεράσει τα 300 οχήματα και σταδιακά μέσα στο Σεπτέμβριο ίσως θα μπορέσουμε να πλησιάσουμε τα 400. Οι επισκευές απαιτούν χρόνο τον οποίο δυστυχώς δεν έχει η πόλη».

Στον ΟΑΣΘ γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων, προκειμένου να καταλήξουν στη Διοίκηση ποια είναι ανεπίδεκτα επισκευής και ποια μπορούν να επισκευασθούν με σκοπό, άμεσα, να προχωρήσει η επισκευή όσων έχουν μικρότερες βλάβες. Η Εταιρεία βρίσκεται σε κινητοποίηση και όπως τόνισε ο κ. Σκόδρας, βλέπει ανθρώπους με διάθεση να δουλέψουν.

«Έχουμε οχήματα που πλέον έχουν ωφέλιμο χρόνο ζωής 23 έτη, μετά τις επιμηκύνσεις που είχε δώσει το Υπουργείο Μεταφορών, από 20 που ήταν προηγουμένως και, παλαιότερα, 12 έτη. Ευχής έργο και στόχος και της Πολιτείας είναι να επανέλθουμε σε πιο λογικούς χρόνους ζωής , αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.

«Τα προβλήματα στο τροχαίο υλικό, δεν είναι μόνο προβλήματα ηλικίας. Δυστυχώς υπάρχουν και λεωφορεία πολύ νεώτερα, της τελευταίας 10ετίας, με σοβαρά προβλήματα».

Σαφή εικόνα των προβλημάτων, με κατάταξη σε κατηγορίες και βαθμό σοβαρότητας, θα έχει η Διοίκηση την Παρασκευή το πρωί, στη σύσκεψη που θα γίνει στο αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης. Σε τούτη τη φάση, όλο το βάρος της Εταιρείας, πέφτει στη συντήρηση των οχημάτων.

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για τον ΟΑΣΘ»

Την Παρασκευή λοιπόν η Διοίκηση θα έχει κάποια εικόνα του κόστους των επισκευών, για να δοθούν ξανά σε κυκλοφορία επιπλέον 170 λεωφορεία. Όσο για το πως θα καλυφθεί αυτό το κόστος, ο κ. Σκόδρας πολύ χαρακτηριστικά είπε «Θα κάνουμε ότι απαιτηθεί. Η κυβέρνηση στηρίζει τον Οργανισμό, στηρίζει τη δημόσια συγκοινωνία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι αδιανόητο να είμαστε στον 21ο αιώνα και να μην έχουμε αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία, με την έννοια ότι τη χρησιμοποιούν οι πολίτες και όχι το νομικό καθεστώς της Εταιρείας που παρέχει τις υπηρεσίες».

Λεφτά δεν υπάρχουν, μόνο χρέη

Η νέα Διοίκηση έχει στα χέρια της δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως μαρτυρούν οι «ανοικτοί» λογαριασμοί της και παρά την επιχορήγηση των 48 εκατ. ευρώ για το 2019.

Συγκεκριμένα: Yπάρχουν οφειλές της τάξης των 48 εκατ. προς το Δημόσιο,  για περιόδους προ και μετά την κρατικοποίηση. Υπάρχουν οφειλές περίπου 25-27 εκατ. ευρώ προς Ασφαλιστικά Ταμεία, όλες αφορούν περίοδο προς της κρατικοποίησης. Υποχρεώσεις προς τρίτους περί τα 10 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι οφειλές του ΟΑΣΘ συνολικά φθάνουν περί τα 85 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτού, ο ΟΑΣΘ, είχε προεισπράξει και την επιχορήγηση του Σεπτεμβρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική διαχείριση τρεχουσών υποχρεώσεων.

Επιπλέον, «αυτό που παρατηρήσαμε από τις πρώτες κιόλας ημέρες, είναι ότι ο μηχανισμός αποτίμησης και ποσοτικοποίησης των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που καλύπτει η Πολιτεία, δηλαδή των εισιτηρίων φοιτητών, στρατιωτών, ΑμεΑ κ.αλ., δεν πρέπει να λειτουργεί καλά. Αυτό συμπεραίνουμε από το γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια χρειάσθηκε, η Εταιρεία, να προσφύγει στη Διαιτησία εννέα φορές. Έχουμε λοιπόν ακόμη ένα πρόβλημα να επιλύσουμε».

Μείζον θέμα τα μειωμένα έσοδα

Μείζον θέμα για τον ΟΑΣΘ είναι εδώ και αρκετό καιρό τα μειωμένα έσοδα, κάτι που συνδέεται με δύο ζητήματα:

Mε την εισιτηριοδιαφυγή, κάτι που οφείλεται και στην αντίληψη του «δεν πληρώνω» , που έχει δημιουργηθεί στην πόλη.

Mε τη δυνατότητα πραγματοποίησης ελέγχων, που σχετίζεται με την ποιότητα του παρεχόμενου  συγκοινωνιακού έργου. «Όταν για να ανεβεί κάποιος στο λεωφορείο κάνει ‘σκαλωμαρία’ και όταν μέσα όλοι είναι σαν παστές σαρδέλες, ούτε στο ακυρωτικό μηχάνημα μπορεί να προσεγγίσει, αλλά ούτε και έλεγχοι μπορούν να γίνουν. Συνεπώς πρέπει το συγκοινωνιακό έργο να φτάσει σε ένα ανεκτό επίπεδο και έτσι να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε, στη συνέχεια, την εισιτηριοδιαφυγή».

«Η γάτα πρέπει να πιάνει ποντίκια» είπε πολύ χαρακτηριστικά ο κ. Σκόδρας, θέλοντας να τονίσει ότι ο ΟΑΣΘ πρέπει να αυξήσει τα έσοδά του

Πάσχει και η Τηλεματική

Στα τελευταία χρόνια το σύστημα και οι υπηρεσίες Τηλεματικής του ΟΑΣΘ, παρουσίαζαν προβλήματα. Το όλο θέμα,  όπως εξηγεί ο κ. Σκόδρας, έχει δύο σκέλη:

«Η υφιστάμενη Τηλεματική στον ΟΑΣΘ, εξυπηρετούνταν από μία προηγούμενη σύμβαση που έληξε. Η σύμβαση εκείνη παρατάθηκε, έληξε και η παράταση και διαγωνισμός δεν είχε γίνει. Βλέπουμε τώρα τη πιθανή διενέργεια ενός διαγωνισμού, άμεσα ή ακόμη και μίας απευθείας ανάθεσης εντός των ορίων που επιτρέπει ο νόμος έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία της Τηλεματικής.

«Με την αποκατάσταση του συστήματος Τηλεματικής θα έχουμε την εικόνα της κίνησης των οχημάτων μέσα στην πόλη, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε έμφαση στην κάλυψη αναγκών, εκεί που εμφανίζονται μεγαλύτερες, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση υπαρχόντων στατιστικών μοντέλων.

«Ο άλλος διαγωνισμός, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφορούσε την πλήρη ψηφιοποίηση του Οργανισμού, το ηλεκτρονικό εισιτήριο κ.αλ. Εγώ ασυζητητί υποστηρίζω τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Για το συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η εξέλιξή του ωστόσο αυτό που μπορούμε να πούμε είναι, ότι ο ΟΑΣΘ, από άποψη ενσωμάτωσης και χρήσης των τεχνολογιών, θα πρέπει να έρθει στο επίπεδο που επιτάσσει η εποχή».

«Θα λύσουμε τα προβλήματα του συστήματος Τηλεματικής, αλλά πρέπει να γίνουν και βήματα προόδου. Έχει κάποια υποδομή ο ΟΑΣΘ αλλά μη φαντάζεστε control rooms και ενιαίο κέντρο διαχείρισης της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας, πολλώ δε μάλλον της κυκλοφορίας, κάτι που προϋποθέτει και κάμερες, αυτές που μέχρι πρότινος κατεβάζαμε και καταστρέφαμε».

Συνοψίζοντας στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ υποστήριξε ότι οι επισκευές του τροχαίου υλικού σε συνδυασμό με την Τηλεματική, θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Ποιο το μέλλον του κρατικοποιημένου ΟΑΣΘ;

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπήρχαν προβλήματα με τον ΟΑΣΘ αλλά στην εποχή μας, δεν μπορούμε να απαντάμε σε αυτά με συνταγές της δεκαετίας του ’30 και του ’50. Αυτό έχει ξεπεραστεί. Άλλωστε επιταγή και απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ή να αποδείξουμε ότι είναι συμφερότερη, φθηνότερη η κρατική δημόσια συγκοινωνία ή να προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

«Απαντώ λοιπόν ότι κακώς κρατικοποιήθηκε ο ΟΑΣΘ. Σήμερα όμως η ανάγκη της πόλης είναι, να έχει δημόσια συγκοινωνία. Άρα, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η τελική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης- εκτιμώ ότι θα ανακοινωθεί και στην περίοδο της Έκθεσης- το σχήμα που υπάρχει σήμερα πρέπει να δουλέψει, είτε είναι υπό εκκαθάριση η Εταιρεία, είτε όχι. Η εκκαθάριση βεβαίως βρίσκεται σε εξέλιξη προχωράει και θα δούμε τι τελικώς θα γίνει.

«Αυτό που μπορώ να σας πω όμως, είναι η προσωπική μου άποψη για το μοντέλο συγκοινωνιών που θα πρέπει να έχουμε. Χρειαζόμαστε κατ’ εμέ το μοντέλο που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, όπου οι δημόσιες συγκοινωνίες λειτουργούν με διαγωνισμούς, με συμβάσεις παραχώρησης και με ουσιαστικό έλεγχο της παρεχόμενης υπηρεσίας. Η προσωπική μου λοιπόν γνώμη είναι η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παροχή συγκοινωνιακών υπηρεσιών, γνώμη καθαρώς προσωπική που δεν προϊδεάζει για την απόφαση της κυβέρνησης.

«Εγώ πιστεύω στο μοντέλο της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτών, μέσα από ΣΔΙΤ, όπου το δημόσιο θα ελέγχει αυστηρά τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Μη γελιόμαστε, ο ΟΑΣΘ ήταν ένα πρώϊμο ΣΔΙΤ, που για δεκαετίες κάλυψε με αρκετά επιτυχημένο τρόπο τις συγκοινωνιακές ανάγκες, όταν δεν υπήρχε εμπειρία για τέτοιες συμπράξεις. Κάποια πράγματα, με την πάροδο του χρόνου, απορρυθμίστηκαν. Σήμερα υπάρχει η εμπειρία στην Ευρώπη και την Ελλάδα».

Να φέρει και ο ιδιώτης λεωφορεία

Για τον κ. Σκόδρα, η παραχώρηση σε ιδιώτη ή, ιδιώτες, συγκοινωνιακού έργου, συνδέεται με την υποχρέωσή του να φέρει και αυτός τροχαίο υλικό, στη πόλη.

«Βεβαίως είχαμε την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης, δια στόματος του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, ότι προετοιμάζουν ένα διαγωνισμό για 1.000 λεωφορεία,  εκ των οποίων ποσοστό 30%-35% αφορά στη Θεσσαλονίκη.

«Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για τις συγκοινωνίες της πόλης είναι ζήτημα σχεδιασμού. Για παράδειγμα σε ένα μεικτό μοντέλο, αν διαθέτουμε εμείς 350 λεωφορεία, για να έχει η πόλη τα 500 που χρειάζεται στην περίοδο του χειμώνα, να φέρει ο παραχωρησιούχος τα υπόλοιπα. Να φροντίσουμε με ρήτρες ώστε στο τέλος της σύμβασης να μην πάρει το κράτος σκράπ ή, για παράδειγμα, η περίοδος παραχώρησης να είναι ίση με τον ωφέλιμο χρόνο ζωής των οχημάτων. Υπάρχουν τρόποι και μέσα για να λειτουργήσουν αυτά τα σχήματα αποτελεσματικά».

Σχετικά με τη δήλωση του Γ.Γ. Μεταφορών κ. Νίκου Σταθόπουλου, που φαίνεται να μειώνει τη συμμετοχή της Θεσσαλονίκης κατά 100 λεωφορεία- από 350 σε 250- στη νέα μεγάλη προμήθεια που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ο κ. Σκόδρας σχολίασε:

«Εάν στον ΟΑΣΘ έχουμε 250 καινούργια λεωφορεία, θα πρέπει να βγούμε στο Λευκό Πύργο και να πανηγυρίζουμε, γιατί με το στόλο που έχουμε σήμερα, με επιπλέον 250 νέα λεωφορεία, θα φτάσουμε σε ιδανικά επίπεδα τροχαίου υλικού.

«Αλλά 250 καινούργια λεωφορεία σημαίνει πολύ μικρότερο χρόνο στάσεων για βλάβες, μείωση των αναγκών για επισκευές στο ελάχιστο οπότε θα μπορέσουμε να ρίξουμε το βάρος στα παλαιότερα οχήματα. Το ζήτημα δεν είναι, αν όπως ίσχυε με τον προηγούμενο διαγωνισμό, μας έδιναν στα χαρτιά 350 λεωφορεία. Το ζήτημα είναι να έρθουν αυτά τα 250 οχήματα στην επόμενη τετραετία, ενώ στο μεταξύ, με την επιλογή ενός μεικτού συστήματος, θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι συγκοινωνίες και από έναν παραχωρησιούχο».

Ήρθε η ώρα ενός συγκοινωνιακού σχεδιασμού

Το πως ακριβώς θα είναι ο ΟΑΣΘ ή, ο διάδοχός του, εξαρτάται από το συνολικότερο σχεδιασμό των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, κάτι που ακόμη δεν έχει η πόλη, παρότι το Μετρό είναι σχεδόν ante portas, τόνισε ο κ. Σκόδρας.

Ο νέος πρόεδρος του ΟΑΣΘ, έδωσε ξανά και ξανά έμφαση στο ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τι θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Βεβαίως, είναι γνωστές οι καθυστερήσεις που υπήρξαν από την προηγούμενη διοίκηση, τόσο στο θέμα της εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ, αλλά και ως προς τη σύσταση του διαδόχου σχήματος, της ΑΣΥΘ Α.Ε., σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα προβλέπονται στο νόμο 4482/2017.

Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση, ότι οι αστικές συγκοινωνίες που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, σήμερα μόνο οι λεωφορειακές, βρίσκονται κάπως στον….αέρα. Τι μπορεί να γίνει; Τι θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα γίνει;

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι, ότι εκεί που υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος. Θα πρέπει να περιμένουμε να ακούσουμε τι θα έχει να πει η κυβέρνηση για το θέμα, ενδεχομένως κάτι να λεχθεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ», τόνισε ο κ. Σκόδρας, αφήνοντας προφανώς τα περισσότερα να ανακοινωθούν από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή.

Εκείνο όμως που επισήμανε επανειλημμένως ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ ήταν, το θέμα του συνολικού σχεδιασμού του συγκοινωνιακού μοντέλου για τη Θεσσαλονίκη. Αυτός ο σχεδιασμός βεβαίως και θα πρέπει να περιλαμβάνει το Μετρό και είναι ευθύνη της Πολιτείας, η εκπόνησή του.

«Πρέπει να συνδυαστεί η λειτουργία Μετρό και λεωφορειακών γραμμών. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα περνάνε τόσες λεωφορειακές γραμμές από την οδό Εγνατία όταν θα λειτουργεί το Μετρό. Αυτός ο σχεδιασμός, όπως τουλάχιστον είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, θα ήταν στην αρμοδιότητα και ευθύνη του ΟΣΕΘ. Είναι στην ευθύνη της Πολιτείας να θέσει τις παραμέτρους, για το που θέλει να κατευθυνθεί το συγκοινωνιακό μοντέλο που θα επιλέξει για την πόλη και, στη συνέχεια να προκηρύξει  διεθνή διαγωνισμό».

Αποστολή μας η παροχή δημόσιας υπηρεσίας

Ένα στοιχείο σχετικά με τον ΟΑΣΘ σήμερα ή την εταιρεία που θα τον διαδεχθεί, είναι ο κοινωνικός της χαρακτήρας

«Ο ΟΑΣΘ καλύπτει συγκοινωνιακά, με κάποια συνδρομή και των ΚΤΕΛ, το νομό Θεσσαλονίκης. Η δουλειά του κράτους είναι να στηρίξει την υπηρεσία κοινωνικής ωφέλειας, τις γραμμές που θα ονομάζαμε«άγονες», για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Προφανώς δεν μπορεί το κράτος να επιδοτεί την Εταιρεία για να έχει κέρδη, υποχρεούται όμως να επιδοτεί γραμμές που δεν είναι κερδοφόρες.

«Ξεχνάμε συχνά ότι η υπηρεσία κοινωνικής ωφέλειας είναι προστατευόμενο αγαθό στην Ευρωπαϊκή έννομη τάξη, υπηρεσία κοινωνικής ωφέλειας υπάρχει και στην ηλεκτρική ενέργεια, σαφέστατα ισχύει αυτή η αρχή και στις συγκοινωνίες. Η υπηρεσία κοινής ωφέλειας πρέπει να στηριχθεί . Το ζητούμενο είναι, οι υπόλοιπες δραστηριότητες να είναι κερδοφόρες».

Ένα ακόμη ζήτημα που έχει απασχολήσει τη Διοίκηση σε αυτές τις πρώτες ημέρες της θητείας της, είναι και η αριθμητική επάρκεια του προσωπικού του ΟΑΣΘ καθώς βάσει στοιχείων, αν ο Οργανισμός είχε σε κυκλοφορία 400 λεωφορεία, θα είχε και έλλειμμα οδηγών. Αυτή τη στιγμή τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει, γιατί κυκλοφορούν ίσως και λιγότερα από 230 λεωφορεία.

«Σήμερα χρειαζόμαστε λεωφορεία και δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να συζητούμε για προσωπικό. Όταν υπάρξει ανάγκη θα προχωρήσουμε, σαν δημόσιος φορέας, σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Κυκεώνας αγωγών και μηνύσεων

Μέσα σε όλα τα προβλήματα που παρέλαβε η νέα Διοίκηση, είναι και τα ανοιχτά ζητήματα με αγωγές και μηνύσεις που έχουν υποβληθεί από τους πρώην μετόχους αλλά την προηγούμενη διοίκηση, ζητήματα που έχουν πάρει την οδό της Δικαιοσύνης. Για αυτά ο κ. Σκόδρας δε θέλησε να πει πολλά.

«Σε ότι αφορά τις απαιτήσεις παλαιών μετόχων και μικρομετόχων, κατά τη γνώμη μου δεν απαντάς σε θέματα τέτοια καταργώντας τις Εταιρείες. Αυτά τα ζητήματα πάντως έχουν πάρει το δρόμο τους και θα επιλυθούν στα Δικαστήρια. Σε ό,τι αφορά τον ορυμαγδό αγωγών και μηνύσεων που υποβλήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα θα πω μόνο, πως δεν διοικείς μία Εταιρεία με τον τρόπο αυτό. Αν υπάρχουν ζητήματα για τα οποία πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη, θα το κάνει, υπάρχει η διαδικασία εκκαθάρισης όλα θα διαλευκανθούν».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

02:3023/02

Τρία πράγματα που καμία γυναίκα δεν πρέπει να κάνει μετά το σεξ Διάφορα

02:0023/02

Μωρό κοιτάει απειλητικά τη μαιευτήρα Διάφορα

01:3023/02

6 συνδυασμοί ζωδίων που κάνουν τις πιο παθιασμένες σχέσεις Διάφορα

01:2523/02

Θεσ/νικη: Κατέληξε ο ιδιοκτήτης του ψητοπολείου που μαχαίρωσαν Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

01:0023/02

Μάρκος Σεφερλής: Τους «τρολάρω» τόσο καλά που τρελαίνονται Διάφορα

00:3023/02

Κατέρρευσε στο νυχτερινό κέντρο ο Νότης Σφακιανάκης Διάφορα

00:1023/02

Κική Δημουλά: Η Φώφη Γεννηματά την αποχαιρετά με στίχους της Ελλάδα ,Κόμματα

00:0723/02

Γλυφάδα: Ελεύθερος μετά την κατάθεση ο 40χρονος Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

00:0323/02

Κοροναϊός: Επιταχύνεται ο ρυθμός εξάπλωσης εκτός της Κίνας Διεθνή ,Υγεία

23:5922/02

Απεβίωσε ο πρόεδρος των Σούπερ Μάρκετ Bazaar Δήμος Βερούκας Ελλάδα

23:5222/02

Απάντηση ΝΔ σε Τσίπρα για την «απάτη» των 7 μηνών διακυβέρνησης Κόμματα ,Πολιτική

23:3922/02

Κική Δημουλά: Δημοσία δαπάνη η κηδεία της Ελλάδα

23:2722/02

Εξαφάνιση 9χρονης στον Νέο Κόσμο Ελλάδα ,Κοινωνία

23:1522/02

«Συλλυπητήρια» ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο της Κ. Δημουλά Ελλάδα ,Κόμματα

23:0422/02

Ο Κ. Ζέρβας αποχαιρετά την Κική Δημουλά Θεσσαλονίκη

22:5222/02

Το «αντίο» του Κ. Μπακογιάννη στην Κική Δημουλά Δήμοι ,Ελλάδα

22:3922/02

Εγκαίνια για Detrop Boutique και Artozyma Θεσσαλονίκη ,Περιφέρειες

22:2822/02

Αιγάλεω: Σεσημασμένος ο άντρας που πυροβόλησαν Ελλάδα ,Κοινωνία

22:1822/02

Γλυφάδα: Τι κατέθεσε ο 40χρονος που σκότωσε τον 25χρονο Ελλάδα ,Κοινωνία

22:1722/02

Τσίπρας: Θέλουμε ένα φορέα ανοικτό στο καινούργιο Ελλάδα ,Κόμματα ,Πολιτική

22:0522/02

Αρνητικά τα δείγματα των δύο Ελλήνων του Diamond Princess Ελλάδα ,Κοινωνία

21:5222/02

Το ΑΠΘ για τον θάνατο της Κικής Δημουλά Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

21:4922/02

Αιματηρό επεισόδιο σε κατάστημα στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη

21:4022/02

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγές αλλοδαπών στην Μοναστηρίου Θεσσαλονίκη

21:3522/02

Κοροναϊός: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ιταλία – Δύο νεκροί Διεθνή ,Σημαντικά ,Υγεία

21:2522/02

Τασούλας: Τα ποιήματα της Δημουλά «μίλησαν» στις ψυχές χιλιάδων ανθρώπων Ελλάδα ,Πολιτική

21:1322/02

Δ. Αριστοτέλη: Ομόφωνη διεκδίκηση λόγου επί της σύμβασης Δημοσίου και «Ελληνικού Χρυσού» Δήμοι

21:0022/02

«Συλλυπητήρια» Λ. Μενδώνη για το θάνατο της Κ. Δημουλά Ελλάδα ,Πολιτική

20:5422/02

ΣΥΡΙΖΑ: “Η απάτη των αρίστων αποκαλύπτεται” Ελλάδα ,Κόμματα

20:4922/02

Ο Αρκάς αποχαιρετά την Κική Δημουλά Ελλάδα

20:3922/02

Σύλληψη για ναρκωτικά στο Ρέθυμνο Ελλάδα ,Κοινωνία

20:2722/02

Επεισόδια στο ντέρμπι Ολυμπιακού με τη Νίκη – Ένας τραυματίας Αθλητισμός ,Ελλάδα

20:1522/02

Το ιατρικό ανακοινωθέν για το θάνατο της Κ. Δημουλά Ελλάδα ,Κοινωνία

20:0922/02

Πυροβόλησαν άνδρα στο Αιγάλεω Ελλάδα ,Κοινωνία

20:0722/02

Μήνυμα Κ. Βλάση για Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας Ελλάδα ,Πολιτική

19:5522/02

«Συλλυπητήρια» Μητσοτάκη για την απώλεια της Κ. Δημουλά Ελλάδα ,Πολιτική

19:4722/02

ΠτΔ: Η Ελληνική Ποίηση έχασε την εμβληματική Μούσα της Ελλάδα

19:3722/02

Βόλος: Ο απίστευτος λόγος που έκαναν κατάληψη σε Λύκειο Ελλάδα ,Παιδεία

19:3122/02

Γλυφάδα: Εμφανίστηκε ο οδηγός της Corvette Ελλάδα ,Κοινωνία

19:2822/02

Ο Σ. Πέτσας αποχαιρετά την Κική Δημουλά Ελλάδα ,Πολιτική

19:2522/02

Την Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη με UEFA-FIFA Πολιτική

19:1222/02

Άρτα: Έκρυβαν ηρωίνη μέσα σε παλιό αγωγό νερού (ΦΩΤΟ-VIDEO) Ελλάδα ,Κοινωνία

19:0022/02

Κοροναϊός: Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα στην Ιταλία Διεθνή ,Υγεία

18:5122/02

Πέθανε η σπουδαία ποιήτρια Κική Δημουλά Ελλάδα ,Σημαντικά

18:4922/02

Θρίλερ με εξαφάνιση 64χρονης στη Ρόδο Ελλάδα ,Κοινωνία

18:3722/02

Ο Κ. Ζέρβας γιόρτασε τα γενέθλια της μητέρας του (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη ,Παραπολιτικά

18:2522/02

ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική: Η αλήθεια θα λάμψει Ελλάδα ,Κόμματα ,Πολιτική

18:1322/02

Παραλίγο χωρίς θέρμανση το δικαστικό μέγαρο Σερρών Ελλάδα ,Κοινωνία

18:0022/02

Στον τελικό της Μασσαλίας ο Τσιτσιπάς (VIDEO) Αθλητισμός

17:4722/02

Ν. Χαρδαλιάς: Προτεραιότητα η θωράκιση της χώρας Ελλάδα

17:3522/02

Θεσ/νικη: Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση στο γραφείο Δ. Κούβελα Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

17:2322/02

Νεκρός Τούρκος στρατιώτης στην περιοχή του Ιντλίμπ Διεθνή

17:0922/02

Γεννηματά: Να αλλάξει η Ευρώπη πορεία Πολιτική

16:5722/02

Αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια: 4 συλλήψεις (ΦΩΤΟ) Κοινωνία

16:4522/02

Washington Post: Η φύλαξη των γλυπτών του Παρθενώνα ανήκει στην Ελλάδα Πολιτισμός

16:3222/02

Λαμόνικα: Το σχόλιο του διαιτητή για την επίθεση που δέχτηκε Αθλητισμός

16:2022/02

Οι μισοί άνεργοι αναζητούν δουλειά πάνω από ένα χρόνο Κοινωνία

16:1022/02

Ο αστυνομικός ήρωας που ξεγέννησε πρόσφυγα στη Χίο Κοινωνία

15:5622/02

Ντοκουμέντο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Συρία Διεθνή

15:4422/02

Λασίθι: Άγρια δολοφονία – Τον σκότωσαν με σφυρί Κοινωνία

15:3222/02

Κ. Μακεδονία: Ελέγχθηκαν 3.088 άτομα – Κατασχέθηκαν όπλα Κοινωνία

15:2022/02

«Staramakia»: Οικολογικά καλαμάκια από άνεργους και πρόσφυγες Κοινωνία

15:0722/02

Αλλάζει η φορολοταρία: Κέρδη άνω των 100.000 ευρώ Οικονομία

14:5522/02

Προανακριτική Novartis: Στη ΓΑΔΑ η «Αικατερίνη Κελέση» Κοινωνία ,Σημαντικά

14:4222/02

Προσφυγικό: Ξεκινά η δημιουργία των νέων δομών στα νησιά Πολιτική

14:3022/02

Κουμουτσάκος για προσφυγικό: Οι βραχονησίδες δεν είναι το πλάνο Πολιτική

14:1822/02

Βενιζέλος: Η σκευωρία Novartis βλάπτει το κύρος της Δικαιοσύνης Πολιτική

14:0622/02

Επιτέθηκαν στους διαιτητές του Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα Αθλητισμός

13:5422/02

Συλλήψεις για ναρκωτικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

13:4222/02

Γλυφάδα: Άφαντος ο οδηγός που σκότωσε τον 25χρονο Κοινωνία

13:3922/02

ΕΛ.ΑΣ.: Εξάρθρωση σπείρας με ποτά «μπόμπες» από Βουλγαρία (ΦΩΤΟ+VIDEO) Κοινωνία

13:2622/02

Στοίχημα κουπόνι με γκολ, πέναλτι και σκόρερ! Αθλητισμός

13:1322/02

Και δεύτερος νεκρός από τον κορονοϊό στην Ιταλία Σημαντικά

13:0022/02

Τα «Φιλαράκια» επιστρέφουν μετά από 16 χρόνια Media

12:4922/02

Συνελήφθησαν «αφισοκολλητές» του ΣΥΡΙΖΑ Κοινωνία

12:3622/02

«Χρυσός» ο Πετρούνιας στη Μελβούρνη Αθλητισμός

12:2322/02

Κορονοϊός: Στο «Σωτηρία» οι Έλληνες του Diamond Princess Κοινωνία ,Σημαντικά

12:1022/02

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της UEFA – Συνάντηση με Μητσοτάκη Πολιτική

11:5622/02

Στοίχημα: Γαλλικές επιλογές σε μεγάλες αποδόσεις! Αθλητισμός

11:4322/02

Λασίθι: Θρίλερ με πτώμα σε παραλία (ΦΩΤΟ) Κοινωνία

11:3322/02

Καλαφάτης: Δεν παζαρεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα Πολιτική

11:1722/02

Συνάντηση Κεφαλογιάννη-Τζιτζικώστα για τα θέματα μεταφορών Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

11:0422/02

Καρναβάλι στην Πάτρα: Χιλιάδες παιδιά στις παρελάσεις Κοινωνία

10:5322/02

Θεσσαλονίκη: Νέα αστυνομική επιχείρηση – 18 συλλήψεις Θεσσαλονίκη

10:4022/02

Ν. Αναστασιάδης: Η Τουρκία θέλει «γκριζοποίηση» της ΑΟΖ Διεθνή

10:2722/02

Κοροναϊός: Επιστρέφουν οι Έλληνες επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Κοινωνία

10:1422/02

Πυκνή χιονόπτωση στην ορεινή Χαλκιδική (VIDEO) Χωρίς κατηγορία

10:0222/02

Ένοπλη ληστεία σε βενζινάδικο στην Ξάνθη (ΦΩΤΟ) Κοινωνία

09:4922/02

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο 78χρονος Ιταλός που πέθανε Διεθνή

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ