Στα δικαστήρια για τα σκουπίδια ΚΑΘ και Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης

Στα δικαστήρια για τα σκουπίδια ΚΑΘ και Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Για τα σκουπίδια πηγαίνουν ακόμη μία φορά, στα Δικαστήρια, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης, καθώς μετά από μήνες αποτυχημένων προσπαθειών συνεννόησης, πρέπει να βρεθεί τρόπος να καθαρίζεται πλήρως, πέρα για πέρα, η Αγορά από την οποία διακινούνται καθημερινά ως και 800 τόνοι φρούτων και λαχανικών κι’ άλλοι 600 τόνοι κρεάτων.

Την αντιπαράθεση έχει ακολουθήσει η αποστολή εξωδίκων, αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, έκδοση Προσωρινής Διαταγής για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τα συνεργεία του Δήμου , ενώ για μεθαύριο έχει οριστεί η συζήτηση στο Δικαστήριο της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της ΚΑΘ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Αντώνη Μπούρη να δηλώνει ότι αυτή η κατάσταση- με τους σωρούς των σκουπιδιών έξω από τους κάδους, σε κοινόχρηστους χώρους της Αγοράς και κάτω από τις ράμπες των καταστημάτων- δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Η Αγορά, πληρώνει για υπηρεσίες καθαριότητας, πάνω από 430.000 το χρόνο, χωρίς να παίρνει τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας. Κι’ όχι μόνο δεν μας παρέχονται οι υπηρεσίες που δικαιούμαστε, αλλά μέσα στον Ιανουάριο μας ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να πληρώνουμε και το τέλος ΧΥΤΑ γιατί ο Δήμος  δε θα χορηγεί βεβαιώσεις απόρριψης απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Αφού ο Δήμος δηλώνει αδυναμία να παρέχει τις υπηρεσίες συλλογής και αποκομιδής όλων των απορριμμάτων, ζητάμε να αποχωρήσει ολότελα από την καθαριότητα της ΚΑΘ, απαλλάσσοντάς μας από τα τέλη καθαριότητας».

Διαλογή απορριμμάτων στην πηγή

Να σημειωθεί πως από τον Ιούνιο η ΚΑΘ, ανέθεσε, μετά από διαγωνισμό, σε ιδιωτική εταιρεία, να κάνει τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, ξεχωρίζοντας τα οργανικά από τα ανακυκλώσιμα, να τα αποκομίζει και να τα μεταφέρει στο ΧΥΤΑ. Αυτή η διαδικασία γίνεται κατά μέσο όρο τρεις φορές την εβδομάδα και μετά από συνεννόηση με τους επιχειρηματίες που νοικιάζουν καταστήματα στη Λαχαναγορά και την Κρεαταγορά.

«Είχαμε ενημερώσει το Δήμο δύο μήνες νωρίτερα για να προσαρμόσει τις υπηρεσίες του, όπως ενημερωμένες φυσικά ήταν και οι επιχειρήσεις. Στη συνέχεια η δημοτική υπηρεσία, που θεωρητικώς συλλέγει και αποκομίζει απορρίμματα καθημερινά, δεν καθαρίζει τα σκουπίδια που  πετιούνται στο ενδιάμεσο της συλλογής από τον ιδιώτη εργολάβο, κυρίως από τις εκατοντάδες των συναλλασσομένων που κινούνται στην Αγορά. Επιπλέον μας ζητήθηκε να νοικιάσουμε δύο μεγάλες σκάφες των 35 κ.μ., για να συγκεντρώνονται εκεί απορρίμματα, κάτι απαράδεκτο ειδικά για την περίοδο με υψηλές θερμοκρασίες, που τα φρούτα και τα λαχανικά αλλοιώνονται. Νοικιάζουμε τους περιέκτες, πληρώνουμε και φορτωτή για να τους μεταφέρει γιατί ο Δήμος δεν διαθέτει», πρόσθεσε ο κ. Μπούρης υπογραμμίζοντας πόσο ακριβά φτάνει να κοστίζει η καθαριότητα στην Αγορά.

Τελεσίγραφο από το Δήμο

Όμως και ο Δήμος αποδεικνύεται πως θέλει να «τελειώνει» με την ΚΑΘ, ο οποίος επί 30 χρόνια αποκομίζει τα απορρίμματα  χωρίς καν να έχει υπογραφεί σύμβαση (!). Μάλιστα έστειλε εξώδικο στο οποίο  δηλώνει ότι θα σταματήσει να παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας μετά τις 30/6/2021: α) επειδή δεν είναι υποχρεωμένος να παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας εντός ιδιωτικών χώρων β) επειδή συναντά κακόπιστη αντιμετώπιση από πλευράς της ΚΑΘ ΑΕ.

Μάλιστα όπως είπε στο GRTimes.gr o αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Γεώργιος Κουσίδης «θα σταματήσουμε την αποκομιδή των απορριμμάτων, αν δεν επανέλθει το παλιό καθεστώς, έχουμε στείλει σχετικό εξώδικο. Η ΚΑΘ είχε επτά κάδους του Δήμου στους οποίους απορρίπτονταν σύμμικτα σκουπίδια, που αποσύρθηκαν για να γίνεται η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, από ιδιωτική εταιρεία. Όμως, τα λαχανικά και τα άλλα απορρίμματα συνεχίζουν να πετιούνται κάτω. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να μαζεύουμε όλα αυτά απορρίμματα και να τα συγκεντρώνουμε στους κάδους, άρα και να κάνουμε αποκομιδή. Σήμερα από τους 11 κάδους που υπήρχαν, έμειναν δύο μόνο».

Σε ό,τι αφορά στο τέλος ΧΥΤΑ ο κ. Κουσίδης είπε ότι ο Δήμος συνεχίζει να δίνει βεβαιώσεις απόρριψης απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση της αίτησης του Δήμου έχει οριστεί για τις 2 Μαρτίου 2021.

Όπως όλα δείχνουν, ΚΑΘ και Δήμος είναι λίγα βήματα πριν το….»διαζύγιο» σε ό,τι αφορά την καθαριότητα της Αγοράς.

Η διοίκηση της ΚΑΘ, που ήδη εφαρμόζει την πιστοποιημένη διαχείριση των οργανικών και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, προσανατολίζεται να κάνει ότι και ο ΟΚΑΑ στην Αθήνα, δηλαδή θα αναθέσει, μετά από διαγωνισμό, όλες τις υπηρεσίες καθαριότητας σε ιδιωτικό φορέα. Διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, αποκομιδή , καθαριότητα όλων των χώρων, απολυμάνσεις ακόμη και των γραφείων ώστε «η Αγορά να λάμπει».

 Θα πρέπει βεβαίως κάποια στιγμή οι ΟΤΑ στη χώρα μας να εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Ενωσιακή νομοθεσία για τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση των οργανικών, με σκοπό τη μείωση των ποσοτήτων που οδηγούνται στους ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ για ταφή.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ