Σταϊκούρας: Στοχευμένες μειώσεις φόρων και αύξηση επενδύσεων

Σταϊκούρας: Στοχευμένες μειώσεις φόρων και αύξηση επενδύσεων

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

«Θέλουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας του πλούτου που παράγει η χώρα, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή. Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν με την αύξηση των επενδύσεων, από το 11% του ΑΕΠ στο 17% ως το 2025 και την αύξηση των εξαγωγών, μαζί με τις υπηρεσίες, στο 40% του ΑΕΠ».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του από το βήμα της 46ης Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων  κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος όμως εμφανίστηκε έτοιμος να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους για τους Έλληνες εξαγωγείς, αφού υποστήριξε πως εξαγωγές και υπηρεσίες πρέπει και μπορούν να φθάσουν το 50% του ΑΕΠ στην επόμενη πενταετία.

Το 2021 θα είναι η χρονιά που θα καταρριφθούν αρκετά ρεκόρ των ελληνικών εξαγωγών, υποστήριξε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ανοίγοντας με την ομιλία του το δεύτερο μέρος της Γ.Σ. του ΣΕΒΕ, με προσκεκλημένους ομιλητές τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον πρόεδρο της Optima Bank κ. Γεώργιο Τανισκίδη.

Στη φετινή συνέλευση ήταν αισθητό το κλίμα αισιοδοξίας που ακόμη και ψηφιακά, διαχέονταν από την αίθουσα, αλλά ο κ. Σταϊκούρας, φρόντισε να διαλύσει τυχόν προσδοκίες για υπερβολική δημοσιονομική χαλάρωση που θα οδηγούσε την οικονομία σε εκτροχιασμό.

Σταϊκούρας: Με προσοχή και πειθαρχία

«Οι λέξεις Προσοχή και Πειθαρχία αποτελούν κλειδιά για την επιτυχία του εγχειρήματος επιστροφής οικονομίας και κοινωνίας στην πλήρη κανονικότητα», τόνισε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι στον τελευταίο ενάμισι χρόνο διατέθηκαν συνολικά 40 δις. για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, τήρησε τις δεσμεύσεις της για μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και θα συνεχίσει με περαιτέρω, στοχευμένες μειώσεις, ενώ υπογράμμισε πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και τόσο η κυβέρνηση, όσο επίσης οι Τράπεζες και οι επιχειρήσεις  έχουν μεγάλη ευθύνη για την απορρόφησή τους με τρόπο που θα αναδιατάξουν την ελληνική οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι πάνω απ’ όλα ρεαλιστικός.

Ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 3%

«Το 2021 η οικονομία θα αυξηθεί με ρυθμό 3,6%, σύμφωνα με τη δική μας πρόβλεψη, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,1%», είπε ο κ. Σταϊκουρας και πρόσθεσε:

«Οι στόχοι μας για την διετία είναι οι εξής πολύ συγκεκριμένοι: Ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 3% στα επόμενα χρόνια, μεσομακροπρόθεσμα. Μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα το 2022 και πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά. Επίσης, το 2022, περιορισμός των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και, το 2023, κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Γεώργιος Τανισκίδης

Τανισκίδης: Το χρέος δεν είναι πια εμπόδιο

Αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Optima Bank κ. Γεώργιος Τανισκίδης, καθώς όπως είπε έγινε εξαίρετη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε μία περίοδο που το κράτος, έδειξε ότι μπορεί να μεταμορφωθεί , η διοικητική μηχανή να αναδιοργανωθεί και ψηφιακά να μετασχηματιστεί.

Με δεδομένο το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον σε ότι αφορά το χαμηλό κόστος χρήματος και, τη χαλαρή νομισματική πολιτική από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών, ο έμπειρος τραπεζίτης υποστήριξε πως «το χρέος της χώρας δεν είναι πια εμπόδιο, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι ουσιαστικά ένα perpetual bond ( ομόλογο χωρίς ημερομηνία λήξης). Βρισκόμαστε στο κατώφλι μίας εποχής ανάπτυξης και οικονομικού μετασχηματισμού».

Επίτιμος πρόεδρος ο Κυριάκος Λουφάκης

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, απονεμήθηκε βραβείο στον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Κυριάκο Λουφάκη, ο οποίος και είναι πλέον επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου.

Ο κ. Λουφάκης, παραλαμβάνοντας το βραβείο, δήλωσε ότι ο ΣΕΒΕ δεν χρωστά σε αυτόν, αλλά αυτός χρωστά στο ΣΕΒΕ, για την ανεκτίμητη χαρά της δημιουργίας μέσα από το συλλογικό έργο που επιτελέσθηκε στο Σύνδεσμο.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ