Στην κόντρα μακροχρόνια με βραχυχρόνια μίσθωση

Στην κόντρα μακροχρόνια με βραχυχρόνια μίσθωση

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Επανακάμπτει σε αριθμούς ενοικιαζόμενων καταλυμάτων η βραχυχρόνια μίσθωση στη Θεσσαλονίκη, μετά το χτύπημα που δέχθηκε στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο, απ’ ότι φαίνεται και παρά την αύξηση τουριστικής κίνησης και επαγγελματικών ταξιδιών, « η μακροχρόνια μίσθωση θα δώσει τη μάχη για να κερδίσει τη βραχυχρόνια».

Η παρακολούθηση της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης (στατιστικά της AIRDNA), δείχνει ότι τα ακίνητα που είναι ενεργά στη βραχυχρόνια μίσθωση- εχθές 2.372 τον αριθμό- έχουν επιστρέψει στα προ covid επίπεδα, από το χαμηλό των 1.962 ακινήτων που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ωστόσο, όπως επισήμαναν στο GRTimes.gr επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων, η εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος από τη βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, λόγω της αύξησης του κόστους λειτουργίας και συντήρησης των διαμερισμάτων αυτών, αλλά και των διαστημάτων που τα ακίνητα της συγκεκριμένης κατηγορίας μένουν ξενοίκιαστα, αφού η ζήτηση για διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι σαν το τραινάκι στο λούνα παρκ.

Με τα ενοίκια στις μακρoχρόνιες μισθώσεις να έχουν αυξηθεί ως και κατά 20%-25% στην τελευταία διετία, πολλοί ιδιοκτήτες, αν όχι τώρα, όμως πολύ πιθανόν σύντομα, θα αφήσουν για τα καλά τη βραχυχρόνια μίσθωση, όπως εκτίμησε στο GRTimes.gr o κ. Κώστας Γεωργάκος, μεσίτης, πρόεδρος του Ελληνο- Σερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος και του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Tα κόστη και το property management

Δεν είναι εύκολη, ούτε φθηνή υπόθεση η διαχείριση και εκμετάλλευση ενός ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης, γι’ αυτό άλλωστε έχουν δημιουργηθεί εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχειριστική ευθύνη, οι λεγόμενοι property managers.

Είναι το κόστος των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, των φθορών που προκαλούν οι ενοικιαστές, της καθαριότητας των διαμερισμάτων, η απασχόληση που απαιτείται από πλευράς του ιδιοκτήτη ή, σε διαφορετική περίπτωση, το κόστος που συνεπάγεται η ανάθεση ενός ακινήτου σε property manager.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του AIRDNA η μέση ημερήσια τιμή ενοικίασης ενός διαμερίσματος βραχυχρόνιας μίσθωσης, στη Θεσσαλονίκη (πλέον το 97% αφορά oλόκληρες κατοικίες και όχι δωμάτια) είναι 53 ευρώ, με τις τιμές σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνούν τα 100 ή και τα 140 ευρώ, μα και σε άλλες να πέφτουν στα 45 € ή και στα 30€, ανάλογα με τη θέση και την κατάσταση του ακινήτου.

Όσο δε για τις πληρότητες, η μέση πληρότητα στα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, στη Θεσσαλονίκη, το τελευταίο 12μηνο ήταν στο 68%, ενώ τον Αύγουστο του 2022, στο υψηλότερο ποσοστό από την αρχή της φετινής χρονιάς, «τσίμπησε» το 82%. Το δε μέσο μηνιαίο εισόδημα που εξασφαλίζει ένας ιδιοκτήτης κατοικίας βραχυχρόνιας μίσθωσης, υπολογίζεται στα 791€, προ φόρων και διαφόρων εξόδων λειτουργικών κ.αλ.

Αν όμως κάποιος παρατηρήσει, πόσες ημέρες στο χρόνο, τα διαμερίσματα αυτά ήταν διαθέσιμα προς ενοικίαση και πόσες ημέρες νοικιάσθηκαν, διαπιστώνει ότι μόνο το 28% νοικιάσθηκαν για πάνω από 270 ημέρες . Ποσοστό 21% νοικιάσθηκαν από 91 ως 180 ημέρες, δηλαδή το πολύ για έξι μήνες μέσα στη διάρκεια ενός χρόνου. Συμπερασματικά, αυτό που πολλοί κτηματομεσίτες έχουν επισημάνει, ίσως πλέον η μακροχρόνια μίσθωση να συμφέρει περισσότερο από τη βραχυχρόνια, αφού μάλιστα ο ιδιοκτήτης ξενοιάζει από φροντίδες και ενδεχόμενα, απρόβλεπτα, σημαντικά κόστη.

Βεβαίως, οι «κενές» ημέρες στη βραχυχρόνια μίσθωση, δεν συνεπάγονται και μηδενικά έσοδα από το/τα ακίνητα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις οι διαχειριστές τα διαθέτουν και με μακροχρόνιες μισθώσεις.

Έλλειψη σε σπίτια για οικογένειες

Ωστόσο υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα άξιο αναφοράς, που σχετίζεται με την ενοικίαση στέγης και το οποίο συνδέεται με το focus που είχαν κάνει πολλοί ιδιοκτήτες αλλά και επενδυτές, στη βραχυχρόνια μίσθωση. Το ζήτημα αυτό είναι, η μετατροπή πολλών ακινήτων, σε studios και γκαρσονιέρες, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί πολύ τα διαμερίσματα που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μίας οικογένειας των τριών – τεσσάρων ατόμων.

Σημειώνεται , ότι από τα ακίνητα, στη Θεσσαλονίκη, που είναι στην πλατφόρμα Airbnb, το 58% είναι 1 υπνοδωματίου, δηλαδή γκαρσονιέρες και, το 14% studios. Στην αγορά, αυτά τα ακίνητα, μπορούν φυσικά να βρούνε μισθωτές από τις χιλιάδες των φοιτητών αλλά και επαγγελματιών που αναζητούν στέγη στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο οι επενδυτικές επιλογές που έγιναν από ιδιοκτήτες και κατασκευαστές, τα έχουν αποσύρει από το απόθεμα που θα εξυπηρετούσε την οικογενειακή στέγη. Μετά από χρόνια … ατονίας στην οικοδομική δραστηριότητα  και , τη στροφή σε πιο αποδοτικές επενδυτικές επιλογές, η ενοικιαζόμενη οικογενειακή στέγη, γνωρίζει δύσκολες ημέρες λόγω της περιορισμένης προσφοράς και των υψηλών τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top