Στο Αnatolia ο Διευθυντής Τεχνολογίας των ΗΠΑ (φωτο+βιντεο)

Στο Αnatolia ο Διευθυντής Τεχνολογίας των ΗΠΑ (φωτο+βιντεο)

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Έρευνα και Τεχνολογία στην πράξη: μίνι δορυφόρος  σε κουτάκι αναψυκτικού, σχολικά μοντέλα για τη Formula 1, παραβολικοί ανακλαστήρες για πράσινη ενέργεια, πυροχημική  ανίχνευσης μετάλλων για …crime labs, κινητά- ακτινοβολία- ανθρώπινη υγεία.. Αυτά είναι τα projects που παρουσίασαν σήμερα ομάδες μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου του Anatolia, εντυπωσιάζοντας τον Διευθυντή Τεχνολογίας των ΗΠΑ, τον ελληνικής καταγωγής Michael Kratsios, τον πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt αλλά και τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστο Δήμα.

Τα projects των μαθητών του  Αnatolia  με τα οποία μάλιστα θα συμμετάσχουν σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς , παρουσιάσθηκαν στους Αμερικανούς και Έλληνες αξιωματούχους, στο νεότευκτο κτίριο Anna Papageorgiou STEM Center, που κατασκευάσθηκε στο χρόνο ρεκορ των 10 μηνών, χάρη στη συμβολή του USAID/ASHA, του ιδρύματος Παπαγεωργίου, Εφόρων του Κολλεγίου , αποφοίτων και γονέων, ιδιωτών και οργανισμών.

Η επίσκεψη στο STEM Center ήταν η πλέον κατάλληλη απόδειξη, για το τι μπορεί να επιλεστεί στην Ελλάδα και διεθνώς, στον Τομέα των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας, από τους Έλληνες της νέας γενιάς. Ήταν η απόδειξη ότι η ελληνο-αμερικανική Συμφωνία για την Συνεργασία στην Έρευνα και την Τεχνολογία, που νωρίτερα σήμερα υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη, έχει περιεχόμενο και προοπτική.

“Νωρίτερα σήμερα, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικων κ. Πομπέο, υπογράψαμε τη Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ στους τομείς της Έρευνας και της Τεχνολογίας, την πρώτη συμφωνία αυτού του αντικειμένου, μεταξύ των δύο χωρών, στα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Μϊα πολύ σημαντική συμφωνια και τώρα, εδώ, στο Anatolia, είχα την ευκαιρία να δω την εντυπωσιακή δουλειά εξαιρετικά ταλαντούχων μαθητών σε διαφορετικά τεχνολογικά αντικείμενα. Ήταν πραγματικά εντυπωσικά  τα projects που παρουσίασαν ομάδες μαθητές, σε αυτό το καταπληκτικό κτίριο”, δήλωσε ο Διευθυντής Τεχνολογίας των ΗΠΑ δρ. Michael Kratsios και σύμβουλος του προέδρου Τραμπ σε θέματαΤεχνολογίας.

“Υπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες τη Συμφωνία για την Έρευνα και την Τεχνολογία, το οποίο βάζει ένα στρατηγικό πλαίσιο για το πως μπορούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, σε αυτούς τους δύο πολύ σημαντικούς τομείς”, δήλωσε ο υφυπουργός Έρευνας & Καινοτομίας κ. Χρίστος Δήμας προσθέτοντας το πόσο εντυπωσιάσθηκε από το επίπεδο των μαθητών. Όταν βλέπεις μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να ασχολούνται τόσο συστηματικά με τη Νέα Τεχνολογία, να συνειδητοποιούνε πολύ περισσότερο από εμάς τους ενήλικες ό,τι πρέπει να συνδέσουμε την επιστημονική γνώση με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, πραγματικά σου δίνει ελπίδες για τη νέα γενιά. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά για τους επισκέπτες μας από τις ΗΠΑ είναι ότι τόσο ο κ. Κράτσιος , όσο και ο πρέσβης εντυπωσιάσθηκαν. Μακάρι η δουλειά που γίνεται στο Anatolia, να είναι ένα παράδειγμα για όλα τα σχολεία, δημόσιας και ιδιωτικ”.

Παίρνοντας το λόγο ο διευθυντής του Anatolia College δρ. Πάνος Βλάχος, τόνισε ότι στο πρότυπο κτίριο του Anna Papageorgiou STEM Center,  που έγινε χάρη  και στη στήριξη του κράτους των ΗΠΑ , “θα τρέξουν ερευνητικά προγράμματα απο μαθητές όχι μόνο του Anatolia, αλλά για παιδιά από όλη την περιοχή, σε θέματα Τεχνολογίας και Επιστημών. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι, για την επίσκεψη εδώ, σήμερα, των κυρίων Payat και Kratsios , ώστε να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει υπέροχα πράγματα και στον τομέα αυτό”.

Το Anna Papageorgiou STEM Center, άρχισε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2020 και στεγάζει τα εργαστηριακά μαθήματα Χημείας, Φυσικής και Βιολογίας για τους μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια, καθώς και τα προγράμματα του Κέντρου STEM του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού. Οι νέες υποδομές θα χρησιμοποιηθούν, επίσης, για προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά / Center for Talented Youth Greece του Κολλεγίου Ανατόλια. Παράλληλα και μέσα από τη συνεργασία με οργανισμούς και ερευνητικούς φορείς θα υλοποιηθούν δράσεις για τους μαθητές και φοιτητές της ευρύτερης κοινότητας, ώστε να έρθουν σε επαφή με τεχνολογίες αιχμής.

Στο Εργαστήριο Χημείας ο Michael Kratsios παρακολούθησε την πυροχημική ανίχνευση μετάλλων από μαθητές και μαθήτριες του Κολλεγίου Ανατόλια, ένα πείραμα που βασίζεται στην ύλη της Χημείας της Α΄ Λυκείου και παράλληλα εφαρμόζεται στην Εγκληματολογία. Στο εργαστήριο Φυσικής μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν τις εργασίες και τα project που προετοιμάζουν για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς STEM: STEM STAR Greece, F1 in Schools και CanSat in Greece

Oι μαθητές, παρουσίασαν τις εργασίες τους, αλλά και το πως κατόρθωσαν να απευθυνθούν στην κοινότητα για να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση των μοντέλων τους, αποκαλύπτοντας παράλληλα τα σχέδιά τους, για σπουδές σε πανεπιστημιακό επίπεδο, στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ μα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top